2024. gada 16. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Projekta “Act local” īstenošanas rezultāti

Projekta ACT LOCAL īstenošanas rezultātā 15 lauku pagastu kopienās 4 reģionos (Setoma, Alutaguse, Ape, Engure) tika pabeigta kopienas pakalpojumu pilotēšana, radot labākas iespējas sniegt dažādus kopienu pakalpojumus.  Sniedzot šos pakalpojumus, kopienas spēj nodrošināt arī jaunas nodarbinātības iespējas vietējiem iedzīvotājiem. Lielākā daļa pakalpojumu ir saistīti ar ēdināšanu, vietējās pārtikas un amatniecības izstrādājumu gatavošanu un pārdošanu, pasākumu un darbnīcu organizēšanu, muzikālo un kultūras pakalpojumu sniegšanu grupām un privātpersonām u.c.

Tika plānots, ka dažas kopienas varētu piedāvāt nepilna laika darba iespējas vietējiem iedzīvotājiem jau projekta īstenošanas laikā, taču Covid-19 dēļ pakalpojumus bija iespējams pilotēt mazākā apjomā, nekā plānots aktivitāšu plānos. Kopienu ienākumi bija pārāk zemi algām, tāpēc iesaistītās personas piedalījās kā brīvprātīgie. Tomēr, neskatoties uz to, lielākajai daļai kopienu ir labs potenciāls piedāvāt nepilnas slodzes darbu 1-2 personām turpmākajā laikā, kad nebūs vairs ierobežojumu pasākumiem, ceļošanai utt. Pakalpojumu sniegšana tiks organizēta galvenokārt ar iesaistīto NVO starpniecību vai vietējiem iedzīvotājiem kļūstot par pašnodarbinātajiem.

Kopumā 413 cilvēkiem no 4 reģionu 17 lauku pagastu kopienām tagad ir labāka piekļuve vietējam darba tirgum, jo, piedaloties projektā organizētajās apmācībās, viņi ieguvuši gan jaunas zināšanas, gan arī jaunas prasmes​. Šis skaitlis ir daudz lielāks nekā tika gaidīts sākotnēji (80). Kopienu pārstāvji pilnveidojuši savas prasmes un zināšanas, kas nepieciešamas kopienu pakalpojumu sniegšanai, gan organizēto apmācību laikā, gan īstenotās mācību vizītes laikā. Apgūtas jaunas iemaņas par tūrisma pakalpojumu veidošanu, pasākumu organizēšanu, reklāmas materiālu veidošanu sociālajiem medijiem, pārtikas un amatniecības izstrādājumu gatavošanu pārdošanai, datoru izmantošanu, NVO finanšu pārvaldību un juridiskajiem jautājumiem un kolektīvo finansējumu. Visas šīs jaunās prasmes ir ļoti nepieciešamas, lai profesionāli varētu nodrošināt  kopienu pakalpojumu sniegšanu.

Projekts „Act Local” tika līdzfinansēts no Centrālās Baltijas jūras reģiona programmas 2014. – 2020.gadam.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Daiga Bojāre

Smiltenes novada pašvaldības projektu vadītāja