2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Amatnieka Jāņa Tabūna “Vaska sveču izstāde” Smiltenes bibliotēkā

Smiltenes bibliotēkā līdz 28. februārim apskatāmas amatnieka Jāņa Tabūna darinātas vaska sveces.
Jānis Tabūns no Jaungulbenes pagasta „Zemīšiem” biškopības prasmes apguva pašmācības ceļā, smeļoties informāciju no grāmatām un interneta resursos, kā arī no citiem biteniekiem. Sāka ar mantojumā saņemtām 50 bišu saimēm, medus un bišu maizes ražošanu, līdz tagad ir vairāk kā 300 bišu saimes un ražotne ar vairāk kā 270 dažādu formu svecēm.
Jānim ir ļoti interesanti vaska produktu izstrādājumi – sveces, svečturi, trauki, eglīšu rotājumi, putni un dzīvnieki, pat glāzītes no vaska. Izstādes apmeklētājus šie vaska izstrādājumi vilina ar savu patīkamo smaržu.
J.Tabūns saka: “Esmu lepns, ka mums kopā ar brāli ir Latvijā lielākā dabīgo bišu vaska sveču ražošanas darbnīca, kur izmantojam arī pašu gatavotās sveču lejamās formas, kādas nav nevienam citam Latvijā.”
Senie latvieši februāri dēvēja par sveču mēnesi, sveču diena 2. februāris saukta arī par Ziemas Māras dienu, Svecaini, Grabenīcu u.c. Sveču diena iezīmē ziemas vidu. Šajā dienā latvieši parasti lēja sveces no aitu taukiem vai vaska. Svece ir siltuma un gaismas simbols.
Izstādi iespējams aplūkot bibliotēkas darba laikā, apmeklējot bibliotēku individuāli, lietojot sejas aizsargmasku, un ievērojot noteiktās drošības prasības.

Informāciju sagatavoja:
Sandra Marķitāne,
Smiltenes bibliotēkas informācijas speciāliste