2024. gada 20. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Koncerts “Latvija – Ērģeļu ZEME”

5. jūnijā plkst. 14.00 Smiltenes evaņģēliski luteriskā baznīcā notiks Sesto Vēsturisko ērģeļu svētku “Latvija – Ērģeļu ZEME” atklāšanas koncerts.
 
Ērģeļu duets “RIGA ORGANUM DUO (Ilona Birģele un Diāna Jaunzeme-Portnaja) un Virdžīnija Laube-Vītiņa (sitaminstrumenti) atskaņos gan pasaules klasikas šedevrus, gan unikālus autordarbus. Programmas centrā – Riharda Zaļupes jaundarba SANTA PAX pasaules pirmatskaņojums.
Programmā:
Ž. Bizē, E. Grīga, G. Pelēča,
Dz. Kurmes – Gedroicas mūzika, R. Zaļupes jaundarbs (pasaules pirmatskaņojums) ērģeļu duetam un sitaminstrumentiem.
Ilona Birģele (ērģeles)
Diāna Jaunzeme – Portnaja (ērģeles)
Virdžīnija Laube – Vītiņa (sitaminstrumenti)
 
Smiltenes ērģeles ir viens no mīklainākajiem instrumentiem Latvijā autorības ziņā. Plāksnīte spēles galdā vēsta, ka ērģeles būvējis C.Roller, kamēr presē kā ērģeļu būvētājs, ar kuru slēgts līgums, minēts Liepājā no Frankfurtes pie Oderas ieceļojušais un īsu brīdi strādājušais Jean Ratzmann . Kvalitatīvi būvēts instruments ar vēlīnā romantisma dispozīciju. Īpaši vērtīgs ir vienīgais zināmais Tirzas skolotāja Leonharda Krenberga darinātais ērģeļu prospekts ar, iespējams, H.A.Konciusa stabulēm.
 
 
Ieeja koncertā par ziedojumiem dievnamam.
Koncertam tiks nodrošināta video translācija – klausītājiem būs unikāla iespēja māksliniekus vērot uz ekrāna baznīcas zālē.
Projektu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un o-koncerti.lv.