2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Evitas Zālītes leļļu izstāde Smiltenes bibliotēkā

Smiltenes bibliotēka septembrī aicina apmeklēt gulbenietes Evitas Zālītes veidoto auduma leļļu izstādi.
Evita Zālīte leļļu šūšanas prasmi apguvusi pašmācības ceļā, pakāpeniski to pilnveidojot vairāk kā 20 gadu garumā. Leļļu gatavošanai Evita pievērsusies nejauši, kad Rīgā veikalā “Paija” ieraudzījusi mākslinieces Ināras Liepas gatavotās lelles. Vairākus gadus Evita rotaļlietas darināja tikai pašas priekam, dažreiz tās dāvināja. Taču 1997. gadā draugi pierunāja viņu neturēt sveci zem pūra, un tā Rēzeknes Mākslas koledžā notika pirmā Evitas Zālītes darināto rotaļlietu izstāde. Tagad Evitas rotaļlietas jau apceļojušas lielu daļu Latgales, Vidzemes un paviesojušās arī Rīgā vairāk kā 50 izstādēs. Kopā ar bērniem ir izveidotas 3 leļļu modes kolekcijas.
Evita stāsta: “Lelles seja ir cilvēka dvēseles atspoguļojums. Savām lellēm es uzšuju skaistas acis, mutītes un deguntiņus. Lelles ir iespējams pasūtīt, jo katra lelle ir vienreizēja un neatkārtojama, tā raksturo cilvēku, kuram tā ir šūta. Tās pēc pasūtītāja vēlmēm var personalizēt. Kad lelle ir gatava, tai piemeklēju vārdu, lielākoties tādu, kāds ir kalendārā. Lelles vārds, protams, var būt arī pasūtītāja izdomāts.”
Evita Zālīte ir vienīgā māksliniece Latvijā, kura šuj anatomiskās lelles, kas ir palīgi psihologiem, kuri strādā ar vardarbībā cietušiem bērniem. Ar leļļu palīdzību bērnus mudina atklāt nodarīto pārestību. Speciālisti šīs lelles ir novērtējuši ļoti atzinīgi.
Ar īpašu aizrautību leļļu meistare Evita darina arī dažāda lieluma rūķus, pasaku tēlus un multfilmu varoņus.
30. septembrī plkst. 16.00 aicinām uz radošu nodarbību visai ģimenei, kur kopā ar leļļu meistari Evitu Zālīti katrs varēs sev izgatavot mezglotu lellīti – atslēgas piekariņu. Materiāli tiks nodrošināti. Lūgums iepriekš pieteikt savu dalību pa tel. 64773030, 26449145
Evitas Zālītes darbu izstāde apskatāma no 5. līdz 30.septembrim Smiltenes bibliotēkā, Baznīcas laukumā 13.

Informāciju sagatavoja:
Sandra Marķitāne,
Smiltenes bibliotēkas informācijas speciāliste
Tālrunis: 64773030; 26449145
E-pasts: [email protected]