2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Darba devēji aicināti pieteikties dalībai īpašās “Sajūtu vakariņās”

Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) un Invalīdu un viņu draugu apvienības “Apeirons” aicina darba devējus pieteikties dalībai “Sajūtu vakariņās”, lai neformālā gaisotnē iepazītos ar izaicinājumiem, ar kuriem sastopas cilvēki ar funkcionāliem traucējumiem. Mērķis ir parādīt no cita skatupunkta iespējas personu ar invaliditāti nodarbināšanai un iedrošināt sniegt viņiem darba iespējas.

Kampaņā “Sajūti. Sadzirdi. Saproti.” viena no svarīgām mērķauditorijām ir darba devēji. Latvijā personu ar invaliditāti nodarbinātības rādītājs ir ļoti zems, piemēram, Saeimas analītiskā dienesta pētījumā par cilvēku ar garīga rakstura traucējumiem nodarbinātību secināts, ka tiek nodarbināti vien 14,5 % personu ar garīga rakstura traucējumiem, tikmēr personām ar citiem funkcionālo traucējumu veidiem nodarbinātības rādītājs ir no 42 līdz 46 %. Eiropas Savienībā vidēji 50,8% personu ar invaliditāti ir nodarbinātas.

“Šīs noteikti būs vienas no neparastākajām un pieredzes bagātākajām vakariņām, kādās kādam ir bijusi iespēja būt. Ne tikai tāpēc, ka varēs dzirdēt vērtīgus un iedvesmojošu pieredzes stāstus, bet arī tāpēc, ka tajās darba devēji atklās jaunas sajūtas un atvērs prātus un sirdis sabiedrības dažādībai. Empātijai ir milzu loma, lai izprastu līdzcilvēkus – potenciālos darbiniekus – ar redzes, dzirdes, vai kustību ierobežojumiem. Ikviens var strādāt darbu, kas atbilst viņa spējām, ja tiek dota iespēja to pierādīt,” uzsver Sabiedrības integrācijas fonda sekretariāta direktore Zaiga Pūce.

Pasākuma idejas pamatā izmantota pasaules praksē plaši atzītā World Cafe pieeja, kas paredz vispirms ļaut katram dalībniekiem sajust, kā jūtas cilvēks ar funkcionāliem traucējumiem un  pēc tam tematiskā domapmaiņā pārrunāt nozīmīgākos jautājumus un dalīties pieredzē, pārdomās sava galdiņa ietvaros. Maltītes laikā dalībnieki būs iespēja apgūt arī vairākas zīmju valodas zīmes, uzzināt vairāk par  Braila rakstu un vides pieejamību.

“Pieaugot cilvēku ar invaliditāti skaitam, arvien aktuālāki kļūst jautājumi par iespējām ikvienam dzīvot neatkarīgu dzīvi sabiedrībā. Nodarbinātība ir viens no būtiskiem aspektiem tajā. Mēs vēlamies mazināt stereotipus un parādīt, ka cilvēki ar invaliditāti patiesībā var darīt dažādus darbus un būt atbalsts noteiktu uzdevumu veikšanā. Pasaulē tam ir daudz pozitīvi piemēri. Domāju, ka “Sajūtu vakariņās” darba devēji gūs vērtīgas atziņas un paplašinās savu redzesloku. Mūsu mērķis nav nevienu nosodīt, bet gan caur labajiem piemēriem veicināt domāšanas maiņu un­­ pamudināt uz rīcību, kas sekmē iekļaujošas sabiedrības veidošanos,” situāciju raksturo Invalīdu un viņu draugu apvienības “Apeirons” valdes priekšsēdētājs Ivars Balodis.

Kopumā notiks trīs šādas neformālās diskusijas – pirmā no tām būs šā gada 11. oktobrī, savukārt nākamās norisināsies 8. un 22. novembrī no plkst.17.00 līdz 20.00. Lai pieteiktos, darba devējiem jāaizpilda pieteikuma anketa: https://ej.uz/sajūtuvakariņas.

Par mielastu un restorāna līmeņa apkalpošanu gādās Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma talantīgie audzēkņi, savukārt radošo gaisotni uzturēt palīdzēs Kozmens jeb Mārtiņš Kozlovskis.

Pasākuma iecere balstās Izraēlas organizācijas NVO “Access Israel” īstenotā pasākuma “Feast of Senses” (Sajūtu dzīres) idejā, kuru 2018. gadā pirmo reizi Latvijā organizēja Izraēlas vēstniecība Latvijā. Vēstniecība aktīvi iestājas par cilvēku ar invaliditāti dzīves kvalitātes uzlabošanu, tostarp vides pieejamības jautājumiem, un izpratnes veicināšanu sabiedrībā par cilvēku ar invaliditāti izaicinājumiem un vajadzībām.

Kampaņas “Sajūti. Sadzirdi. Saproti.” mērķis ir veicināt izpratni un palielināt sabiedrības informētību par personu ar invaliditāti ikdienu, lomu sabiedrībā, diskriminācijas pazīmēm, ar ko nākas saskartiem šai sabiedrības daļai.

Kampaņu īsteno Invalīdu un viņu draugu apvienība “Apeirons” un Sabiedrības integrācijas fonds pasākumu kopuma “Izstāstīt saliedētību” ietvaros. Plašāk par kampaņu lasi www.apeirons.lv.

Par Sabiedrības integrācijas fondu

Sabiedrības integrācijas fonds ir lielākais saliedētības politikas īstenotājs Latvijā un sniedz nozīmīgu atbalstu nevaldības sektoram, lai stiprinātu valstisko piederību un demokrātiju, atbalstot pilsoniski izglītotu, aktīvu, atbildīgu, iekļaujošu un saliedētu sabiedrību.

Par apvienību “Apeirons”

Invalīdu un viņu draugu apvienība “Apeirons” ir interešu aizstāvības nevalstiska organizācija kura darbojas jau vairāk kā 25 gadus. “Apeirona” mērķis ir cilvēku ar invaliditāti interešu aizstāvība un darbības prioritātes ir pieejamas vides attīstība, sociālo pakalpojumu dažādošana, nodarbinātība, sabiedrības informēšana, brīvprātīgais darbs un izglītība.

Papildu informācija:

Laura Krastiņa

kampaņas “Sajūti. Sadzirdi. Saproti.”

komunikācijas eksperte

tālr. 29952901

[email protected]