2024. gada 18. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Sienas gleznojums “Par atcerēšanos”

Sienas gleznojums “Par atcerēšanos”

Pēc nedēļas intensīva un radoša darba 29. septembrī plkst. 11.00 pie Smiltenes Kultūras centra, Gaujas ielā 1  kopā ar mākslinieci Luīzi Rukšāni, “Ziedoņa klases”, fonda “Mākslai vajag telpu” komandām, Smiltenes novada pašvaldības domes priekšsēdētāju Edgaru Avotiņu un darba tapšanas koordinatori Martu Viku tika atklāts īpaši Smiltenei veltītais murālis. Pēc atklāšanas pasākuma bija iespēja aprunāties ar mākslinieci par darba tapšanu, apskatīt darbu skices un Smiltenes vidusskolas audzēkņiem radīta iespēja piedalīties radošā darbnīcā mākslinieces vadībā.

Sienas gleznojuma jeb murāļa kompozīcijai “Par atcerēšanos”  māksliniece Luīze Rukšāne iedvesmojās no fotogrāfijas, kas tapusi 1910. gadā un kurā fiksēta smilteniešiem iemīļota Tepera ezera ainava. Fotogrāfija uzņemta pirms vairāk nekā gadsimta un kalpo kā senas realitātes novilkums, kuru māksliniece interpretē, gleznojuma ietvarā ievietojot detaļas, kuras sākotnēji nedz reālajā ainavā, nedz fotogrāfijā nav pastāvējušas. Ar šo darbu māksliniece aicina atšķirt faktus no fikcijas, vai visam ko redzi var ticēt? Pēc autores vārdiem kompozīcijā tiek veidota “apmuļķotā “ realitāte. Savukārt Smiltenes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs uzsver, ka: ”Šis mākslas darbs ļoti labi raksturo Smiltenes novadu, vēsturē ar to kā tas viss ir sācies un iekļaujošo elementu (Strūklaku) kā tas viss turpinās. Mākslas darbs raisa iztēli par to kā bija un kā būs!”.

Dodoties pastaigā pa Smilteni vai apmeklējot Smiltenes Kultūras centru sienas gleznojums “Par atcerēšanos” turpmāk vēl ilgi iepriecinās Smiltenes iedzīvotājus un apmeklētājus.

Imanta Ziedoņa fonda “Viegli” gaita izglītībā “Ziedoņa klase” realizē projektu, lai izglītotu sabiedrību par laikmetīgo mākslu un kultūru. Sadarbībā ar fondu “Mākslai vajag telpu” un jauniem māksliniekiem2022. gada vasarā un rudenī pašvaldībās radīti pieci laikmetīgās mākslas objekti. Tie ne tikai izdaiļo Latvijas skaistākās vietas, bet arī aktualizē laikmetīgās mākslas un kultūras nozīmi mūsdienu sabiedrībā.

Informāciju sagatavoja:
Zane Ērgle- Mežule
Smiltenes novada Kultūras un tūrisma pārvaldes,
Mārketinga un komunikācijas speciāliste