2024. gada 16. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Latvijas skaļās lasīšanas 30 čempioni satiekas Nacionālajā finālā Gaismas pilī

24. septembrī Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Ziedoņa zālē norisinājās Skaļās lasīšanas sacensību fināls. Rīgā ieradās 30 reģionālie lasīšanas čempioni no visas Latvijas. Šogad Smiltenes un Valkas novadus godam pārstāvēja Jānis Kozuliņš no Dāvja Ozoliņa Apes pamatskolas. Silvija Tretjakova, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra vadītāja, apgalvo: “Tā ir vispatiesākā auditorija, kuras viedoklī ir vērts ieklausīties, kad mediju telpu aizņem socioloģiskie pētījumi par nelasītājiem, jo viņi nav grāmatu pircēji. Bibliotēku loma pieaug un grāmatu pieejamība kļūst arvien svarīgāka.”

Lasītprieka sacensības LNB kopā ar Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomi, bibliotēkām un skolām visā Latvijā organizē jau kopš 2017. gada, aicinot bērnus iesaistīties aizraujošā programmā. Ja tā labi padomā, lasīšanai nav šķēršļu, ko apliecina reģionālie čempioni savās vizītkartēs. Izteikumos, ar kuriem lieliskie lasītāji piesaka sevi Nacionālajam finālam, pārliecinoši izpaužas lasīšanas aktualitāte un nozīmība viņu dzīvē: “Vislabākais veids, kā pavadīt brīvo laiku, ir lasīt grāmatas!”, “Atverot grāmatu, sākas piedzīvojums, kas attīsta iztēli un bagātina cilvēku”, “Grāmatu lasīšana ir kā iziešana caur burvju durvīm un nokļūšana citā, nezināmā pasaulē. Es kļūstu par vērotāju. Dažreiz tas ir jautri un smieklīgi, dažreiz skumji vai pat baisi, bet vienmēr aizraujoši un liek man domāt un salīdzināt, ko es darītu, kā rīkotos šajā situācijā”, “Mēs ejam skolā, lai gūtu jaunas zināšanas. Es domāju, ka ar skolā iegūtām zināšanām nebūs pietiekami. Lai būtu sekmīgs, nepieciešams mācīties pastāvīgi. Arī cilvēka iekšējā pasaule prasa sevi pilnveidot. Grāmatu lasīšana ir veids, kā to sasniegt”, Es lasu grāmatas, kur attēloti reāli dzīves notikumi, jo tad es varu iejusties galveno varoņu lomā”, “Kopā ar grāmatu es vairāk redzu, jūtu, piedzīvoju un  sapņoju”, “Būdams īsts šodienas puika, kas ierauts jauno tehnoloģiju pasaulē, mācos atrast laiku draudzībai arī ar grāmatu. Grāmata manā somā ir gan dodoties ceļojumā, gan uz treniņnometni, un vēl nekad tā mani nav pievīlusi. Grāmatai nekad nepazūd tīkla pārklājums, nebeidzas zona vai baterija. Tā darbojas vienmēr, atliek vien atvērt… ”, vēl kāds no zēniem izsakās tā: “Pirmās lasīju pasaku grāmatas, un vecmamma labprāt klausījās, kā es skaļi lasu. Šajā vasarā lasīju jaunākās “Bērnu žūrijas” grāmatas, bet lasītprieks radās tad, kad laiku pa laikam mājās atslēdza datoru. Ar dažām tā aizrāvos, ka vēlējos turpinājumu”.

“Skaļā lasīšana” ir daudzpakāpju sacensības, kas vispirms notiek klasē, tad skolā vai bibliotēkā, reģionā un noslēgumā valsts finālā. Šogad Rīgā ieradās 30 reģionālie lasīšanas čempioni, klātienē viņus atbalstīja līdzjutēji – klases biedri, vecāki, skolotāji, bet video tiešraidi LNB mājaslapā (www.lnb.lv) varēja vērot neierobežots interesentu skaits.

Vairāk nekā četri tūkstoši 5. klašu un 6. klašu skolēni ir bijuši entuziasma pilni un vēlējušies iemācīties lasīt tā, lai tas būtu aizraujoši pašiem un citiem būtu interesanti klausīties. Labākos no labākajiem sastapām Nacionālajā finālā.  

30 reģionālo čempionu vidū bija četrpadsmit zēni un sešpadsmit meitenes. Literatūras izvēle savam lasījumam bija ļoti daudzveidīga, sākot no klasikas darbiem, piemēram, Astrida Lindgrēne “Brālītis un Karlsons, kas dzīvo uz jumta”, Luiss Kerols “Alises piedzīvojumi Brīnumzemē”, Žils Verns ”Mazais kapteinis”, Antuāns de Sent Ekziperī “Mazais princis”, Imants Ziedonis “Krāsainās pasakas”,  līdz visur pasaulē iemīļotām grāmatām – Džoanna K. Roulinga “Harijs Poters un Filozofu akmens”, Žaks Frīns “Skolotājs Jāps var visu”, Džefs Kinnijs “Grega dienasgrāmata. 1.grāmata”, Žaklīna Vilsone “Miskastes bērns”, Ulfs Starks “Bēguļi” un citas. Lasīti tiek arī latviešu mūsdienu autoru darbi – Jura Zvirgzdiņa “Rīgas runča Maurīcija piedzīvojumi” un “Konteineru meitenīte Rudīte”, Ievas Samauskas “Eņģelītis”, Dzintara Tilaka “Šausmiņa”, Rutas Skrebeles “Ervīns un bišu vīrs”, Luīzes Pastores “Laimes bērni” un citas. Sacensību svarīgākais likums ir izrādīt cieņu bērna izvēlei, lai veicinātu lasītprieku un pozitīvas emocijas.

Jānis Kozuliņš lasīja fragmentu no Dz. Tilaka grāmatas “Šausmiņa”. Jānis saņēma uzslavu un atzinību par lasījumu un uzdrīkstēšanos atzīt, ka viņš labprātāk lasa tās grāmatas, kuras viņš pats izvēlas, nevis tās, kuras viņam liek lasīt.

Sacensības vērtēja tiesnešu komanda – dzejniece Ērika Bērziņa, jauniešu medijpratības trenere Ella Hermansone, auto žurnālists Pauls Timrots, literārā aģente Santa Raciņa no Apgāda Zvaigzne ABC un LNB Attīstības departamenta direktore Katrīna Kukaine.  

 Pagājušajā gadā augsto titulu ieguvusī Helma Elvīra Križevica no Rīgas dalījās ar pieredzi.

Viņa atzina: “Mans gads kā lasīšanas čempionei bija ļoti interesants. Grāmata var aizvest mūs jebkur, šodien – pie Daugavas” un kopā ar savu tēti, kurš pavadīja uz ģitāras, izpildīja latviešu tautasdziesmas.

Čempiona titulu šogad ieguva Gustavs Liepājnieks no Ventspils Centra sākumskolas. Viņš lasīja Imanta Ziedoņa “Zaļo pasaku”. Iepazīstinot ar sevi, viņš uzsvēra, ka ekoloģijas tēmas viņam ir svarīgas un ka īpaši lasīt rakstnieka pasaku viņa vārdā nosauktajā zālē.  2.vietā – Ance Prokopova no Dobeles 1.vidusskolas, kura lasīja fragmentu no Dzintara Tilaka grāmatas “Šausmiņa” un 3.vietā – Marta Jundze no Jaunpiebalgas vidusskolas, kura bija izvēlējusies somu rakstnieces Sallas Simukas grāmatu “Sirdsmāsas”.

 

Informāciju sagatavoja:                                                          

Skolotāja Sarmīte Apine