2024. gada 19. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Dzimtu stāsti Apē

Esam sākuši skaistu, grūtu un ļoti vērtīgu ceļu pretī Apes 100gadei.

Jūnijā Smiltenes novada pašvaldība uzsāka projektu “Dzimtu stāsti “Manas saknes manā APĒ” īstenošanu.  Pa šo laiku esam tikušies ar ļoti bagātiem cilvēkiem, savas zemes, pilsētas patriotiem, kuri piedzīvojuši dažādus laikus. Visus viņus vieno mīlestības uz savu dzimto vietu, savām ģimenēm un cilvēkiem.

Esam tikušies un ir uzklausītas jau gandrīz 35 ģimenes, dzimtas, kas uzticējušas mums savus stāstus, piedzīvojumus, pārdzīvojumus. Ar dzimtām tiekas Apes tautas nama vadītāja Ilva Sāre kopā ar žurnālisti Līgu Vīksnu, tiek uzrakstīts raksts pēc sarunas, un tad kopā ar dzimtu tas tiek slīpēts, apmīļots un izveidots tā, lai tas patiktu šīs idejas autoriem, bet galvenokārt pašām ģimenēm. Lasot šos stāstus ir skaidri saprotams, ka tas ir ļoti svētīgs un vajadzīgs darbs. Raksti ir saglabāti arī digitālā formā ar ieceri ka kādreiz tos varēs arī klausīties un tie būs pieejami digitāli. Fotogrāfs šajā projektā ir Māris Šļivka, kuram arī patīk Ape un tās cilvēki. Mēs radīsim risinājumus, lai šie stāsti un foto pārtapu izstādēs un notikumos, kuros tiekamies ar šiem cilvēkiem, atceramies pagātni un svinam šodienu.

Šie stāsti ir izveidoti, tiks noglabāti, jo mēs vēlamies savai pilsētai Apei, tās cilvēkiem Apes 100gadē uzdāvināt grāmatu ar 100 ģimeņu, dzimtu stāstiem. Ceļš līdz grāmatai ir tāls un ir sadalīts vairākos posmos. Grāmata būs kā laika liecinieks, ka šajā vietā vairāk kā 100 gadu garumā ir dzīvojuši bagāti, gudri, sirds cilvēki. Tās ir īstas mīlestības vēstules, atmiņas, vēsture, tagadne, kas paliks nākotnei.

Paldies par atbalstu šim projektam un doto iespēju uzsākt idejas īstenošanu. Lai top!

Projekta aktivitātes tiek īstenotas ar Vidzemes plānošanas reģiona, Latvijas Valsts meži un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu. 

#vidzeme #kulturavidzeme #vidzemeskulturasprogramma2022 #VKP2022

#Latvijas Valsts meži #Valsts kultūrkapitāla fonds

Apes tautas nama vadītāja

Ilva Sāre