2024. gada 19. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Smiltenes bibliotēkā apskatāma Solvitas Seržantes zīmējumu izstāde “Noticēt sev”

Smiltenes bibliotēkā, Baznīcas laukumā 13, no 9.janvāra līdz 25.februārim apskatāma Solvitas Seržantes zīmējumu izstāde “Noticēt sev”.

Izstādē apskatāmi 23 portreti, lielākoties bērnu. Ar šo izstādi māksliniece vēlas iedvesmot cilvēkus noticēt saviem sapņiem un radīt skaistas lietas, sasniegt savus mērķus, jo viss ir iespējams, galvenais ir noticēt sev.

Solvita Seržante (dzim. Strode) ir dzimusi Rēzeknē, savu bērnību pavadījusi Viļānos. Šobrīd māksliniece dzīvo Rīgā, strādā par arhitekta palīdzi.

Jau agrā bērnībā  pamanījusi, ka viņai padodas zīmēt dažādas reprodukcijas, dabas skatus, grāmatu tēlus. Cilvēka portretus iemācījusies zīmēt pašmācības ceļā.

Solvita stāsta, ka viss esot sācies pavisam vienkārši: “Gribēju studēt skolā, kur iestājeksāmenā bija jāprot zīmēt cilvēka galva, tādēļ sāku trenēties zīmēt dažādus cilvēka portretus, ķermeņa daļas, acis. Ar laiku ievēroju, ka cilvēkiem patīk mani zīmētie portreti. Bija periods, kad zīmēšana man bija papildus ienākumu avots studiju gados. Beidzot studijas, sāku strādāt un zīmēšanai neatlika laika. Pagājuši 10 gadi, kuru laikā neko nebiju zīmējusi, biju aizmirsusi, ka vispār to protu. Vienu dienu nolēmu pamēģināt kaut ko uzzīmēt ar domu, ja sanāks, tad es uztaisīšu izstādi. Tā nu esmu atpakaļ zīmēšanā.”  Bibliotēkā apskatāmās izstādes lielākā daļa darbu ir tapuši pēdējā gada laikā.

Solvita savu talantu uzskata par dāvanu, zīmēšana ir veids, kā viņa var izteikties, vizuāli parādīt skaistumu, kas slēpjas sīkumos. Pacietībai un neatlaidībai ir liels spēks. Svarīgi ir noticēt sev, iztēloties rezultātu un ļauties.

 

Informāciju sagatavoja:
Līga Seržante,
Smiltenes bibliotēkas vecākā bibliotekāre