2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Izsludināta pieteikšanās onkoloģisko pacientu psihosociālās rehabilitācijas programmām, kurās aicināts piedalīties ikviens, kas saskāries ar vēzi

Uzmanību! Izsludināta pieteikšanās onkoloģisko pacientu psihosociālās rehabilitācijas programmām, kurās aicināts piedalīties ikviens, kas saskāries ar vēzi.

Biedrība “Dzīvības koks” izsludina pieteikšanos 2023.gada psihosociālās rehabilitācijas programmās onkoloģiskiem pacientiem un viņu tuviniekiem. Šogad paredzētas 20 programmas. Visas programmas pieejamas biedrības mājas lapā www.dzivibaskoks.lv, kā arī pieteikšanās programmām notiek elektroniski, biedrības mājas lapā.

Kas ir psihosociālā rehabilitācija onkoloģiskiem pacientiem un viņu tuviniekiem?

Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība psihosociālās rehabilitācijas programmas sāka īstenot 2009.gadā, tad tās notika par ziedojumos piesaistītiem līdzekļiem. Kopš 2018.gada tā ir valsts atbalstīta programmu, kuru uz Labklājības ministrijas deleģējuma līguma pamata ievieš biedrība „Dzīvības koks”.

Pati programma ir 6 dienu programma, kurā dalībnieki piedalās grupu terapijā, mākslas terapijā, kā arī notiek fizioterapija, fiziskās aktivitātes, lekcijas par dzīvi pēc slimības, par uzturu un citiem jautājumiem, kas svarīgi cilvēkiem, kuri saskārušies ar diagnozi ļaundabīgais audzējs.

Kā uzsver psihosociālās rehabilitācijas programmas vadītājs, biedrības „Dzīvības koks” valdes priekšsēdētāja Gunita Berķe, tad programmā cilvēks atgūst ticību tam, ka dzīve turpinās, kā arī iegūst iespēju saprast un atrast sev svarīgo veidu, kā dzīvot labi, kvalitatīvi, baudīt dzīvi un pārstāt „skatīties pār plecu”, baidoties, ka slimība var atgriezties.

Psihosociālās rehabilitācijas programmā ar to dalībniekiem kopā strādā (ar uzsvaru- kopā) speciālisti, kuri zina, kā atbalstīt cilvēku pēc onkoloģiskas slimības: psihologi, psihoterapeiti, mākslas terapeiti, fizioterapeiti, uztura speciālisti, farmaceiti un onkoloģijas speciālisti (ārsti, onkoloģijas māsa). Ļoti svarīgi, ka programmas laikā ikviens var saņemt individuālās konsultācijas par tikai sev interesējošiem jautājumiem, sajūtām.

Tāpat neatsverama ir programmas dalībnieku savstarpējā komunikācija, informācijas apmaiņa. Vislabāk viens otru saprot un var atbalstīt (arī pēc programmas) cilvēki ar līdzīgu pieredzi.

Psihosociālās rehabilitācijas programmu koordinatore un fizisko aktivitāšu trenere Ināra Pomere uzsver, ka kopumā programmas ir cilvēkiem, kuriem vēzis jau ir ne tik sena pagātne, un ir palikuši neatbildēti jautājumi, kas ik dienas liek dzīvot trauksmē un bailēs par rītdienu, vai arī prāts un emocijas ir iestrēguši pagātnes traumatiskos notikumos.

Psihosociālās rehabilitācijas programmā kopā ar pacientu var piedalīties arī tuvinieks

Jāuzsver, ka saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr.780. visas programmas pacientiem ir paredzētas kopā ar tuvinieku. Tuvinieks  parasti ir pirmais, kuram būtu jābūt stabilitātes un drošības garantam, ka viss ir pārdzīvojams, ka vēzis ir ārstējams, ka nedrīkst nolaist rokas. Ir labi, ja tuvinieks tāpat kā pacients iegūst zināšanas no ārsta onkologa, kurš psihosociālās rehabilitācijas programmās nolasa lekciju un atbild uz tiem jautājumiem, kuriem dažkārt nepietiek laika, vai uztraukumā aizmirstas pajautāt ārstējošajam ārstam.

Kas var pieteikties programmās:

Ikviens, kas saskāries ar diagnozi “vēzis” un vēlas labāk saprast, kā ar notikušo sadzīvot, var pieteikties  psihosociālās rehabilitācijas programmā.

Lai pieteiktos:
1. Nepieciešama invaliditātes apliecība vai ārsta rekomendācija – nosūtījums;
2. Jāsagatavojas uz 6 dienām atstāt ierasto dzīves ritmu un doties uz programmu, kura notiek ārpus Rīgas (dzīvošana, ēdināšana u.c. tiek nodrošināts);

3. Jāizpēta programmas un jāaizpilda pieteikuma anketa par datumiem, kuri Jums ir visizdevīgākie.

Programmas un pieteikšanās šeit: http://www.dzivibaskoks.lv/lv/programmas-2023

Saziņai: Ināra Pomere: 29455599, e-pasts: [email protected]

 

Gunita Berķe

Valdes priekšsēdētāja “Dzīvības koks”

 

Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība „Dzīvības koks” dibināta 2004. gadā, un tā ir vadošā nevalstiskā organizācija Latvijā, kas apvieno onkoloģiskos pacientus un viņu tuviniekus. Viena no biedrības darbības prioritātēm ir psihosociālās rehabilitācijas programmas onkoloģiskajiem pacientiem „Spēka avots” ieviešana un pieejamības nodrošināšana. Programma tika ieviesta kopš 2009.gada, no 2018.gada tā ir valsts apmaksāta psihosociālās rehabilitācijas programma.. Kopš 2013. gada „Dzīvības koks” aktivitātes organizē arī Latvijas reģionos –Liepājā, Ventspilī, Jēkabpilī, Bauskā, Rīgā, Valmierā.  „Dzīvības koks” ir Eiropas līmeņa organizāciju „Europa Donna”, „European Cancer Patient Coalition”, „European Network of Gynaecological Cancer Advocacy Groups”, “Myeloma Patients Europa” un Eiropas Plaušu vēža pacientu interešu aizstāvības grupas biedrs. Biedrībai „Dzīvības koks” kopš 2005. gada piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss.