2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Smiltenes bibliotēkā sākas Lieldienu gaidīšanas laiks

No 2023.gada 13.marta Smiltenes bibliotēkā apskatāma diplomētas interjera dizaineres, dārza ainavu arhitektes un floristes Ingunas Ūdres veidoto radošo darbu izstāde “Saulīte rotājās Lieldienas gaidot”.                

Kad garās, tumšās naktis kļūst īsākas un dienas pastiepjas aizvien garākas, klāt ir pavasaris un Lieldienu laiks – svētki, kuros savijušies gan reliģiski motīvi, gan tautas tradīcijas, gan atmodas norises dabā. Svētku noskaņas radīšanai Smiltenes bibliotēkā piedāvājam iepazīties ar pavasarīgi saulainu dekoru izstādi.

Inguna Ūdre ar floristiku nodarbojas vairāk kā 25 gadus. Esam pārliecināti, ka viņas veidotā radošo darbu izstāde sniegs daudz pozitīvu emociju, iedvesmos un iepriecinās ikvienu bibliotēkas apmeklētāju. Inguna saka: “Man patīk sagādāt prieku cilvēkiem, neko pretī neprasot. Ja cilvēkiem patīk tas ko es daru, tad man tas ir lielākais gandarījums un rada sajūtu, ka darbiņš, ko daru, nav veltīgs”. Savus darbus viņa parasti dāvina draugiem un izgatavo pēc pasūtījuma, kā arī dekorē ar tiem dažādus pasākumus. Gada nogalē Smiltenes bibliotēkā bija iespēja baudīt I.Ūdres ziemas tematikā veidotu apbrīnojami vienkāršu un vienlaikus izsmalcinātu dekoru izstādi.

Lieldienas ir lielākie svētki kristīgajā pasaulē, kad tiek godināta Kristus augšāmcelšanās un saistās ar mūžīgās dzīvības cerību. Saskaņā ar latvisko dzīvesziņu Lieldienas ir pavasara saulgrieži, kurus svin par godu pavasara un saules atnākšanai, par godu brīdim, kad dienas kļūst garākas kā naktis –  gaismas uzvarai pār tumsu. Šie svētki daudzās ģimenēs tiek atzīmēti tautas tradīciju garā – ar telpu rotāšanu, dekoru veidošanu, rotaļām, dziedāšanu, šūpošanos, olu krāsošanu, ripināšanu un kaujām. Plašāku informāciju par Lieldienām – tradīcijām un svinēšanu uzzināsiet, apmeklējot Smiltenes bibliotēku Baznīcas laukumā 13.

Lai iedvesmojošs, enerģisks un mierpilns Lieldienu gaidīšanas laiks un:

Lieldienās lai saule silda,
Olas Jūsu punčus pilda!
Kad no šūpolēm būs miers,
Kārosies jau Jāņu siers.

Izstāde apskatāma Smiltenes bibliotēkas darba laikā līdz 11.aprīlim.

 

Informāciju sagatavoja:
Alda Liuke, Smiltenes bibliotēkas bibliogrāfe;
Inta Mežule, Smiltenes novada bibliotēkas vadītāja