2024. gada 19. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Tuvojoties Pasaules mutes veselības dienai, aktualizējas mutes dobuma veselības veicināšana

20. martā tiek atzīmēta Pasaules mutes veselības diena (World Oral Health Day), kuras mērķis ir veicināt iedzīvotāju izpratni un papildināt zināšanas par mutes veselību, akcentējot mutes un zobu kopšanas nozīmi. Šogad šai dienai izvēlēts sauklis “Lepojies ar savu smaidu” (“Be proud of your mouth”), kas apzīmē katra personīgo spēju un apņemšanos ietekmēt savu mutes veselību, novērtēt un rūpēties par to.

Par mutes un zobu veselību ir nepieciešams rūpēties jebkurā vecumā, bet īpaši svarīgi ir pareizi mutes dobuma higiēnas paradumi bērniem, pusaudžiem un sievietēm grūtniecības vai zīdīšanas periodā.  

Neveselīgi ēšanas paradumi un nepietiekama mutes dobuma higiēna rada vairākas mutes dobuma slimības, kas būtiski ietekmē mutes dobuma veselību, izraisot zobu kariesu (zobu bojājums/caurums) un smaganu slimības. 

Ieskaties sagatavotajā SPKC materiālā un uzzini, kā rūpēties par savu mutes dobuma veselību! 

Mutes dobuma higiēna un regulāras vizītes pie zobārsta un zobu higiēnista palīdzēs bērniem saglabāt veselus zobus. Līdz 18 gadu vecumam zobārsts bērniem ir pieejams bez maksas. Pie zobārsta ieteicams doties vismaz vienu reizi gadā un pie higiēnista – divas reizes gadā.  

Uzzini vairāk par zobārstniecības pakalpojumiem bērniem ŠEIT

Aicinām pašvaldībā atzīmēt Pasaules mutes veselības dienu aplūkot arī citus SPKC izstrādātos informatīvos materiālus par mutes dobuma veselību: 

Ar visiem SPKC izstrādātajiem informatīvajiem materiāliem iespējams iepazīties šeit: https://www.spkc.gov.lv/lv/informativi-materiali.    

Aicinām izmantot mājaslapu www.tirizobi.lv, lai sekmētu zināšanas par mutes dobuma un zobu veselību. 

Slimību profilakses un kontroles centrs