2024. gada 19. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Smiltenes novadā īstenos sociālās uzņēmējdarbības projektu

Maijā noslēdzas biedrības “New Door” sociālās uzņēmējdarbības akcelerācijas programma, kas tiek īstenota Labklājības ministrijas aktivitāšu cikla ietvaros “Attīstām sociālo uzņēmējdarbību kopā!”. 2023. gada 23. maijā notiks izlaiduma vakars, kurā plašāka sabiedrība varēs iepazīt 13 programmas absolventu radītās sociālā biznesa idejas.

Starp tām – arī novadnieces Una Reķes uzņēmuma “Canolawax.lv” ideja. Uzņēmumā radīs 100% Latvijas produktu – rapšu vasku, izmantošanai sveču, kosmetoloģijas un citu produktu ražošanā. Tas darbosies Smiltenes novada Virešu pagastā. Tur pirms aptuveni gada slēgta skola, un vairāki vietējās kopienas cilvēki zaudēja darbu. Lokālpatriotisms un nevēlēšanās atstāt savu pagastu, rosinājusi ideju radīt ko savu.

Rapšu vasks ir 100% dabīgs produkts, kas piemērots visu veidu sveču ražošanai, nesatur kaitīgus toksīnus, kas varētu izdalīties degšanas procesā. Deg ilgāk nekā parafīns. Šī izejviela ir atjaunojams resurss. Šobrīd Latvijas sveču ražotāji rapšu vasku pērk Lielbritānijā, Vācijā, Nīderlandē un citās valstīs. Canolawax.lv izmantos Latvijā audzētu un spiestu rapšu eļļu, jo vietējā ražošana nodrošina zemāku vides piesārņojumu un zemākas CO2 emisijas, nekā vedot to no citām valstīm un, izmantojot vietējās izejvielas, tiks atbalstīti vietējie lauksaimnieki.

No sirds vēlam, lai viss sanāk!

Izlaiduma vakarā sociālie uzņēmēji un ideju autori īsu prezentāciju formātā iepazīstinās ar savām biznesa projektiem, ko trīs mēnešu garumā ir pilnveidojuši akcelerācijas programmā. Mācībās dalībnieki dažādu ekspertu vadībā attīstīja savu iecerēto biznesa produktu vai pakalpojumu, izstrādāja pārdošanas, mārketinga un biznesa stratēģijas, kā arī pildīja dažādus uzdevumus, kas pielāgoti reālai uzņēmējdarbības videi, ar mērķi saprast sava biznesa modeļa priekšrocības un trūkumus. Tāpat katram programmas dalībniekam tika piesaistīts mentors – noteiktas jomas eksperts, kurš sniedza individuālas konsultācijas un atbalstu, ņemot vērā katra dalībnieka vajadzības un biznesa profilu.

Programmas absolventi ir izstrādājuši biznesa risinājumus jauniešu, cilvēku ar invaliditāti un citu atstumtības riskam pakļauto cilvēku nodarbinātībai, kā arī vides saudzēšanai. Radīti arī atbalsta pakalpojumi bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, UDHS un autismu, kā arī STEM zinātņu apguves un neformālās izglītības pakalpojumi bērniem un jauniešiem, tai skaitā jauniešiem no sociālās aprūpes centriem. Vēl starp projektiem ir digitālās informācijas resurss vēža pacientiem un citas sociālās uzņēmējdarbības idejas.

Akcelerācijas programmā piedalās dalībnieki no Rīgas, Krāslavas, Jelgavas, Ogres, Ķekavas, Tukuma, Madonas, Valmieras un Smiltenes novada.

Akcelerācijas programma ir daļa no Labklājības ministrijas sociālās uzņēmējdarbības aktivitāšu cikla “Attīstām sociālo uzņēmējdarbību kopā!”, ko finansē Eiropas Sociālais fonds. Programma tika izsludināta janvārī, un tajā varēja piedalīties fiziskas un juridiskas personas, kurām bija ideja par sociālo uzņēmējdarbību, vai kuras īstenoja kādu sociālu projektu ar mērķi to pārvērst ilgtspējīgā, pelnošā biznesā.

 

Pamata informācija

Aiga Ozoliņa

Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja

67021581, [email protected]

 

Papildināja

Madara Mūrniece

Smiltenes novada pašvaldības

Zīmolvedības un mārketinga speciāliste