2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Smiltenes bibliotēkā būs apskatāma datorgrafikas izstāde

No 1.jūnija līdz 7. jūlijam Smiltenes novada bibliotēkā būs apskatāma Gulbenes Mākslas skolas direktores, mākslinieces Sandras Dikmanes datorgrafikas izstāde “Dienasgrāmata” (PIEZĪMES- VĒROJUMI- SAJŪTAS- PĀRDOMAS).
Par sevi, saviem mākslas projektiem un izstādi māksliniece stāsta: “Manas bērnības un jaunības pilsētas ir Jelgava un Rīga. Esmu mācījusies Jelgavas 2.vidusskolā, Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā, tad Mākslas akadēmijā, vēlāk arī Latvijas Universitātē un Starptautiskajā Praktiskās psiholoģijas augstskolā, tomēr visilgāk – dzīves skolā. Vēlāk, sekojot savai ģimenei, esmu strādājusi Cēsīs, Rankā un nu jau 24 gadus Gulbenes Mākslas skolā – sākumā par skolotāju, tagad esmu direktore. Līdztekus algotam darbam vienmēr esmu iesaistījusies dažādos mākslas projektos, daudzus no tiem pati domāju un organizēju. Viens no būtiskākajiem pēdējo gadu projektiem ir tekstilmākslinieka Jūlija Straumes (1874-1970) dzīves un darbības izpēte Gruzijā un Latvijā, kuru kopā ar domubiedriem uzsāku 2013. gadā.
Izstādes “Dienasgrāmata” darbi ir veidoti kā redzētā piezīmes, tāda kā sajūtu, domu un iespaidu pierakstīšana krāsās. Pirmie darbi šai izstādei tapa 2019. gadā Gulbenes novadā, Druvienā notikušajā mākslas plenērā “Trīs dienas pirms…” . Plenērs notika mākslinieka Jūlija Straumes pirmajā skolā, tagad Druvienas Vecajā skolā- muzejā. Fotografējot Druvienas dabas krāšņo pārpilnību, uzdevu sev jautājumu, kādas varēja būt mākslinieka pirmās krāsas, formas, kompozīcijas viņa bērnības zemē. Vēlāk, apstrādājot fotogrāfijas un veidojot krāsu izvilkumus datorgrafikā, neviļus sāka “austies” manas svītrainās segas. Druvienas krāsām pretī gribēju nolikt Gruzijas kalnu krāsas, jo, kā zināms, Jūlijs Straume 17 gadus nodzīvoja Gruzijā un pētīja Kaukāza paklāju rakstus. Vēlāk “segu aušana” turpinājās ar Jūlija Madernieka (1870-1955) dzimto vietu izpēti Gulbenes novada Stradu pagastā un Vecgulbenes muižā. Ir sajūta, ka šis projekts ir tikai pašā sākumā… ”
Aicinām uz Smiltenes novada bibliotēku, kur būs apskatāmi un izbaudāmi Gulbenes puses mākslinieces Sandras Dikmanes datorgrafikas mākslas darbi, kas tapuši, iedvesmojoties no dabas harmonijas un nemākslotā skaistuma, un veltīti diviem ievērojamiem Jūlijiem- Straumem un Maderniekam. Piedāvājam redzēt un ieraudzīt, izjust un pārdomāt, aplūkojot mākslinieces darbu izstādi “Dienasgrāmata” (PIEZĪMES- VĒROJUMI- SAJŪTAS- PĀRDOMAS).
Aicinām un gaidām bibliotēkā ikvienu interesentu!

Informāciju sagatavoja:
Jolanta Zirne,
Smiltenes novada bibliotēkas vecākā bibliotekāre
Tālrunis: 64773030, 26449145
E-pasts: [email protected]