2024. gada 18. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Īstenots apmācību projekts “Skaistumam un labsajūtai”

 

Biedrība “Smiltenei un Latvijai” īstenojusi apmācību projektu “Skaistumam un labsajūtai” sadarbībā ar Abulas lauku partnerību, Lauku atbalsta dienestu un Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai Latvijas Lauku attīstības programmas līdzfinansējumu un Smiltenes novada domes atbalstu. Kopējās apmācību projekta izmaksas bija 1000.00 eiro, no kurām 900.00 eiro finansēja Lauku atbalsta dienests, bet 100.00 eiro Smiltenes novada dome.

Apmācību teorētiskajā daļā dalībnieki tika iepazīstināti ar skaņu terapijas instrumentiem. Tika demonstrēti un  skandēti –  Planetārie gongi, Tibetas dziedošie trauki, Kristāla dziedošie trauki, Tinkšas un zvaniņi, Čakrafoni, Kamertoņi, Bungas un grabuļi, Okeāna bungas, Vargāns, Kalimba, Indiāņu flauta un citi sakrālie instrumenti. Lektore stāstīja par skaņu terapijas veidiem un iespējām uzlabot savu labsajūtu un ķermeņa veselību.

Gongu meditācija ir satikšanās pašam ar sevi šeit un tagad, dziļa saruna ar savu sirdsbalsi. Kad nomierinās prāts, ķermenis saņem atpūtu un klusumā dzimst atbildes uz jautājumiem, ko uzdodam paši sev. Tā ir sava veida bezkontakta masāža, kad ar skaņu viļņiem tiek izkustināta katra ķermeņa šūniņa. Skaņu ietekmē notiek dziļa relaksācija un ķermenis pats sevi dziedina. Meditācijas laikā skanēja planetārie gongi Marss un Mēness, Tibetas dziedošie trauki, zvanga, čakrafoni, stihiju zvaniņi, indiāņu flauta un citi instrumenti. Šo instrumentu vibrācijas un skaņa labvēlīgi ietekmē mūsu ķermeņa  ritmu, harmonizē, aktivizē organismā enerģijas plūsmu. Marsa gongs ir vīrišķās enerģijas nesējs, šī enerģija palīdz mums pieņemt lēmumus un atrisināt jautājumus, palīdz rast pareizo izvēli un sasniegt savu mērķi. Mēness gongs ir sievišķās enerģijas nesējs, kura skaņas palīdz mums stiprināties mīlestībā, apzināties savu jūtu pasauli un būt radošiem un iedvesmotiem. Pirms gonga meditācijas var padomāt par problēmu un ļaut zemapziņai to atrisināt. Atbilde atnāks intuitīvi bet var arī ļauties lai skaņa ienāk mūsos un sekot tās brīnišķīgam plūdumam un ļauties.

Apmācību laikā dalībnieki tika iepazīstināti ar vairākām meditāciju tehnikām, stāstīts par cilvēka smadzeņu darbību stresa laikā, par stresa un skaņas ietekmi uz ķermeni un labsajūtu, kā ar meditācijas palīdzību varam trenēt savu

 gribu.

Viena nodarbība tika veltīta kosmētikas gatavošanai mājas apstākļos. Apmācību dalībnieki pagatavoja sev krēmu, macerātu un skrubi, uzzināja par iespējām kā pagatavot dažādu kosmētiku sev, kā to darīt mājas apstākļos un kādus augus varam izmantot. Lai labāk justos ķermenis un mēs būtu skaistas, nav jāiegādājas dārga kosmētika, bet mazliet pieliekot pūles un ieklausoties sevī varam saprast kādi augi mums nepieciešami. Mūsu zemapziņa pasaka priekšā, bet mums ir viņā jāieklausās.

Apmācības vadīja Inga Graumane, kuras mūžs saistīts ar mūziku un kordiriģēšanu, un par sirdslietu kļuvusi arī skaņu terapija, vibromasāža, pirtsrituāli un dabīgas kosmētikas radīšana.

Lāsma Vilkasta
Biedrības “Smiltenei un Latvijai” projekta koordinatore