2024. gada 24. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

11 grāmatas, kas palīdzēs bērniem izprast Latvijas vēsturi

Novembris tiek dēvēts par gada patriotiskāko mēnesi, jo šajā mēnesī atzīmējam gan Lāčplēša dienu, gan Latvijas Neatkarības proklamēšanas dienu. Patriotisma apziņa rodas jau no bērnības, vērojot, kā pieaugušie novembrī paceļ valsts karogu, kā piesprauž sarkanbaltsarkanās lentītes pie krūts, kā piedalās lāpu gājienā un apmeklē svētku pasākumus. Ir svarīgi arī maziem bērniem stāstīt par to, kādus pagātnes notikumus pieminam novembrī.

Smiltenes bibliotēkas Bērnu apkalpošanas nodaļa iesaka grāmatas, kuras, lasot un piedzīvojot ģimenes kopā lasīšanas prieku, ļauj vienkārši un saprotami bērniem izskaidrot, kā radās Latvija, kādi ir tās simboli un kādēļ jāsvin Latvijas dzimšanas diena, kā arī ļauj uzzināt par dažādiem Latvijas vēstures notikumiem, Latvijas dabu un vērtībām:

  1. Inese Paklone “Latvijas dzimšanas dienas sala” (2020). Grāmatā tiek meklēta dāvana, ko uzdāvināt Latvijai dzimšanas dienā. Ģimene nolemj, ka Latvijai ir jāuzdāvina kaut kas, kā tai nav – salu jūrā. Latvijai ir gara un daudzveidīga jūras robeža, taču nav nevienas salas, taču ģimenei ir dažādas idejas un plāni, kā šo salu vai salas iegūt.
  2. Līga Rozentāle “Dāvana Latvijai” (2019). Lasāmgrāmata visai ģimenei, kurā var izlasīt, kā Bērziņu ģimene gatavojas Latvijai nozīmīgu svētku svinēšanai − Lāčplēša dienai un Latvijas Neatkarības proklamēšanas dienai. Lai bērniem svētki kļūtu saprotamāki, vecāki izstāsta teiku par Lāčplēsi, sasaistot to ar reālajiem vēstures notikumiem. Tiek paskaidrota Brīvības pieminekļa simboliskā nozīme, kā arī karavīru loma valsts aizsardzībā.
  3. Juris Zvirgzdiņš “Zvaigžņu tramvajs” (2018). Šī ir Latvijas mīlestības un izzināšanas grāmata. Tas ir stāsts par mazu meiteni Daci, kurai Latvija, tās lielā svētku diena ir dziļi sirdī. Varbūt dziļāk nekā viņas tētim un mammai, kuriem šķiet – ar kliņģeri un televīzijas pārraidi pietiek. Daugavmalā Dacīte pavērš skatienu augšup un ierauga brīnumu – tramvajs bez sliedēm spēj braukt ne tikai pa zemi, bet arī debesīm, un tam visapkārt miglas tēli. Vecmāmiņa stāsta, ka tie ir varoņi, krituši par Latvijas brīvību. Mēs visi esam Latvija – vecmāmiņa, kritušie varoņi, Rainis un Aspazija, Skalbe, Čaks, Belševica, mazā Dacīte.
  4. Gundega Sēja “Mana un Tava Latvija” (2018). Ko tu zini par Latviju? Tu noteikti kopā ar ģimeni atzīmē Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu, bet varbūt nezini, kā Latvija atkal tapa brīva. Droši vien esi dzirdējis, kuru koku dēvējam par Latvijas nacionālo koku, bet nezini, kā radies tā vārds. Ļoti iespējams, esi peldējies jūrā, bet brīnies, kāpēc Baltijas jūru mēdz dēvēt par Dzintarjūru. Pasaule ir brīnumu pilna, un Latvija arī.
  5. Dace Markota, Gunta Šustere “Mana pirmā enciklopēdija. Latvija” (2018). Grāmata palīdzēs bērniem labāk iepazīt mūsu skaisto un mīļo zemi, tās vēsturi, iedzīvotājus, kultūru un dabu. Grāmatas autores aicina lasītājus apmeklēt interesantākās pilsētas, nacionālos un dabas parkus, izstaigāt dabas takas un atklāt daudz interesantu faktu. Kartes, shēmas un zīmējumi palīdzēs izprast Latvijas vietu pasaulē un norises dabā. Grāmatā iekļauti arī dažādi uzdevumi, ierosmes pētījumiem un radošiem darbiņiem.
  6. Marika Taube “Mūsu Latvija” (2014). Lai arī neliela, šī ir saturiski ļoti ietilpīga grāmatiņa pirmsskolas un jaunākā skolas vecuma bērniem, kuru vēlams lasīt kopā ar vecākiem. Tā palīdzēs mazajiem lasītājiem iepazīt mūsu zemes vēsturi, dabu, kultūras un tradīcijas.
  7. Vita Štelmahere “Es dzīvoju Latvijā” (2014). Aizraujošs ceļojums pa Latviju! Poga ir neparasts kaķis, kurš zina visu. Pūkainajam čau-čau šķirnes suņukam Rafi savukārt ir ļoti daudz jautājumu. Grāmatā abi draugi dodas aizraujošā piedzīvojumā pa interesantu vietu un jauku cilvēku zemi – Latviju.
  8. Valdis Klišāns “Matīss meklē Latviju” (2010). Kādas Rīgas pamatskolas skolēns Matīss ar jauno izgudrojumu – hrononavigatoru – dodas aizraujošā ceļojumā pa Latvijas pagātni. Viņš vēlas uzzināt, kad un kā radusies Latvijas valsts.
  9. Juris Zvirgzdiņš “Mūsu Latvija” (2008). Stāsts maziem lasītājiem, kurā skaidroti jēdzieni par Latvijas valsti, piemēram, Latvijas himna, prezidents, Saeima, karogs, Satversme, ģerbonis, Brīvības piemineklis, 18.novembris u.c.
  10. Gundega Sēja “Mana Latvija” (2003). Šī ir enciklopēdija bērniem, kurā rodamas pirmās zināšanas un priekšstats par mūsu zemi. Interesantie fakti sniegti bērniem saprotamā valodā, saistošā formā un ilustrēti ar krāšņiem attēliem. 
  11. Ineta Bērziņa, Kristīne Skrīvele “Mana Latvija” (2000). Bagātīgi ilustrēta grāmatiņa, kurā  atrodamas atbildes uz jautājumiem Kas Latvijā valdīja senatnē? Kādi ir mūsu valsts simboli? Kā tika atklāts Brīvības piemineklis? Kad pirmoreiz izskanēja “Dievs, svētī Latviju?” Kā tika izcīnīta Latvijas brīvība?

Smiltenes bibliotēkas kolektīvs novēl zinātkāri Latvijas vēstures izzināšanā un sveic valsts svētkos! 

Informāciju sagatvoja:
Sanita Lārmane,
Smiltenes bibliotēkas vecākā bibliotekāre