2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

DZEJAS DIENAS SMILTENES NOVADĀ

Visu  Septembri norisināsies tradicionālais festivāls “Dzejas dienas”, kas pulcēs vietējos dzejniekus,  dažādās norisēs, piedāvājot daudzveidīgu dzejai veltītu pasākumu programmu. Šī gada festivāla vadmotīvs Smiltenes novadā izvēlēts “Dzejas koka stādīšana”.

Dzejas dienas ir publisku dzejas lasījumu tradīcija, kas ik gadu notiek septembra pirmajā pusē. Pirmā dzejas diena tika rīkota 1965. gada 11. septembrī Komunāru parkā Rīgā (pašreizējā Esplanādē), tādējādi atzīmējot latviešu dzejnieka Raiņa 100. dzimšanas dienu. Nākamā gada 30. martā Latvijas rakstnieku savienība nolēma dzejas dienas rīkot katru gadu, tā iedibinot jaunu tradīciju. Dzejas dienu pasākumi notiek ne tikai Rīgā, bet visā Latvijā. Parasti pasākumi ilgst apmēram trīs nedēļas, notiek gan dzejas lasījumi, gan tikšanās ar dzejniekiem. Kopš 1996. gada par gada labāko dzejas grāmatu tiek pasniegta dzejas dienu balva.

 

APE

Apes Jauniešu klubs “Sliedes” dzejas dienās aicina ciemos pie Elīnas Zālītes
Dzejas dienu ietvaros, 9.septembrī, Elīnas Zālītes mājā, Apē aicinām atklāt mūsu dižgara Elīnas Zālītes dzīvi, daiļradi caur radošu darbošanos, kopā būšanu dzejā, dziesmā un kino.

Pasākumā varēs dzirdēt stāstu par 12 putniem, radīt Smiltenes novada Apes pilsētas dzejas kokam E. Zālītes iedvesmotas dzejas “lapiņas” pusaudžu un pieaugušo izpildījumā, ģimenes ar bērniem izkrāsot dažādas E. Zālītes divpadsmit putnu variācijas, baudīt koncertstāstu, kurā tiks ietvertas mizanscēnas no Elīnas Zālītes darbiem un dziesmas vietējo Apes cilvēku izpildījumā. Dienas noslēgumā, pulcēsimies Elīnas Zālītes mājas pagalmā, baudīsim septembra zvaigžņotās naktis, dalīsimies iespaidos, sajūtās par piedzīvoto un kopā skatīsimies filmu “Agrā rūsa”.
Apes jauniešu kluba “Sliedes” jauniešiem ir svarīgi izzināt, uzzināt, atklāt un pilnveidoties. Mēs apenieši varam lepoties ar mūsu dižgaru Elīnu Zālīti. Vienmēr mūs ir fascinējis šarmantās Elīnas Zālītes tēls, viņas devums ne tikai dzejā, bet arī stāstos, prozā, literatūrā bērniem, lugās un tulkojumos. Dzejas dienu mēnesī vēlamies sākt ar pirmajiem soļiem, lai ne tikai sev, bet arī savējiem –  apeniešiem, kuri dzīvo Apē un sirdī jūtas piederīgi Apei, kā arī citiem tuviem un tāliem interesentiem, dotu iespēju  iepazīt, kas tad īsti bija Elīna Zālīte.  Saprast – kāpēc Apei, Vidzemei, Latvijai ir tik svarīgs viņas atstātais mantojums, un tādējādi izprast arī savu piederību, saknes, savu iesaisti vietējā kopienā.
 Projektu dzejas dienās “Ciemos pie Elīnas Zālītes” īsteno biedrība Apes Jauniešu klubs “Sliedes” pateicoties Smiltenes novada pašvaldības atbalstam.

Nāc ciemos! Mēs Jūs gaidīsim!
Ar saulainiem sveicieniem,
Apes Jauniešu klubs “Sliedes”

 

2.septembrī atklāsim Dārta Elīza Bērziņa dzejas izstādi “Mazās laimītes. Taureņi lido” Apes bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļā plkst. 17.00.
Aicināts ikviens uz šo jauko notikumu!
Dārta par savu dzeju saka: “Emocijas, sajūtas – cilvēki par to baidās runāt. Kādam ir neērti, kāds nejūtas labi ar to daloties. Tas ir tikai normāli.
Es savas sajūtas varu parādīt rakstot dzejoļus, jo ticu, ka varbūt kāds ir juties, domājis līdzīgi kā es.
Es kautrējos ilgu laiku, kādam rādīt, jo ir daudz dažādi stereotipi par dzeju.
Izlasīju vecākiem, draugiem, tuvākajiem. Un – Ooo, viņiem patika, tas bija neticami!”
 
 
 

Bilskas pagasts
9. septembrī plkst. 19.00 pie Bilskas pašvaldības ēkas Dzejas dienas vakars kopā ar Signi Balteri.

16. septembrī plkst.19.00 pie Birzuļu tautas nama Elita un Viktors Tilčiki dzejas dienām veltītā noskaņu koncertā “Ar kastani kabatā”.

 

 

Blomes pagasts 

10. septembrī, plkst. 18.00 Smiltenes novada Blomes pagasta “Riņģu” saiešanas namā
norisināsies Dzejas dienas pasākums “Pīlādžu vīns”

 

Drustu pagasts

Dzejas dienu programma Drustos 23. septembrī Drustu tautas namu
Mīļāko dzejoļu galerijas veidošana;
Vietējo dzejnieku dzejas popularizēšana;
Dagnijas Mesles gleznu izstādes atklāšana;
“Dzejas koka” stādīšana;
Aivara Lapšāna koncerts.

Atsūti savu mīļāko dzejoļa nosaukumu un autoru līdz 19. septembrim. Var sūtīt arī sevis sacerētu dzejoli.
Dzejas dienas ietvaros kopīgi veidosim Dzejas galeriju Drustos.
e-pasts [email protected]

Gaujienas pagasts

Septembris-dzejas mēnesis un skaistais rudenīgais laiks, kad Gaujienā savu simtgades jubileju svin Ojāra Vācieša Gaujienas pamatskola. Skola ,kurā savas skolas gaitas vidusskolas klasēs gājuši dzejnieki Ojārs Vācietis, Gunārs Selga.  Septembrī uzsākam “Dzejas koka audzēšanu”, no saknēm  stiprumu dod  senāko dzejnieku darbi un uz augšu vijoties jauno paaudzes dzejnieku dzejas vārdi. Koku audzējam septembra mēnesi un oktobri. Dzejas dienas noslēgums novembrī ap Ojāra Vācieša Dzimšanas dienu! 

Ojārs Vācietis

Grundzāles pagasts

Aicinājums Grundzāles pagasta iedzīvotājiem piedalīties dzejas koka veidošanā.
“Lai Lapo!” No 25. augusta- 8. septembrim ikviens dzejas cienītājs tiek aicināts sūtīt savu mīļāko dzejoli uz e-pastu [email protected] vai nogādāt Grundzāles pagasta bibliotēka, norādot dzejas darba autoru.

No 13. septembra Grundzāles kultūras nama vestibilā lapos iesūtīto dzejas darbu koks, pieejams katram apmeklētājam. 

Palsmanes pagasts

Palsmanē veidosim Dzejas koku rudens lapu krāsās kopā ar skolu un bērnudārzu.
“Pie baltas lapas apsēžos…
un sapņoju par krāsām…”
Savu dzejoli ierunā, nodziedi, izkrāso vai izspēlē un līdz 23. septembrim atsūti uz e-pastu: [email protected]
No 26.-30. septembrim  kopā veidosim Dzejas koku rudens lapu krāsās.

Palsmane

Rauna

2.septembris plkst.17.00 Dzejas koka „Dzeja vieno” atklāšana Raunas centrā pie autoostas kopā ar dziesminieku Tomu Ņizinu un vietējiem dzejas radītājiem.

No 2. septembra līdz 11. septembrim dzejas kokā, kurš atrodas pašā Raunas centrā varēs izlasīt un iepazīt Raunas dzejnieku radīto dzeju.
Atnāc, izlasi un iepazīsti mūsu dzejnieku radītās rindas!
Dzeja vieno!

Trapenes pagasts

“Uzziedi dzejā ” Trapenē, 9. septembrī plkst. 14.00
Ojāra Vācieša piemiņas akmens, TrapeneVisu septembri Trapenes pagastā būs iespēja iepazīties ar O. Vācieša daiļradi sešās vietās, kur būs uzziedējuši dzejas koki: pie Trapenes novadpētniecības centra, pie Trapenes bibliotēkas, pie Trapenes sākumskolas, pie Trapenes pagasta pārvaldes, pie SAC “Trapene” un Trapenes centrā.
Atklāšanas pasākuma muzikālais noformējums: Arnis Graps.
 

Variņu pagasts

Variņu bibliotēkas Lasītāju stūrī tiks izveidots dzejas koks. Apmeklētājiem no 5.-9.septembrim būs iespēja izveidot “savu” īpašo dzejoli. 

Kā? Izvēloties no kastītes, kas atrodas lasītāju stūrī, četras rindiņas, uzlīmēt uz kartona pamatnes un ievietot izveidotajā kokā. Dzejas koks būs apskatāms visu septembra mēnesi. 

Variņi

 

Virešu pagasts

Dārza svētki “Pie Kornēlijas” 16. septembrī, plkst. 18.00

Dzejnieces Kornēlijas Apškrūmas dārzā, Virešu pagastā
Kornēlijas Apškrūmas dzejas salikums tiks ietērpts muzikālā noformējumā.
Dzejas koka stādīšana pie Virešu pagasta pārvaldes.

e-pasts: [email protected]

 

Smiltene

Smiltenes bibliotēkas Bērnu apkalpošanas nodaļa dzejas dienu ietvaros organizē konkursu “Radi dzeju no dzejoļiem” un akciju “Lai plaukst Dzejas koks”.

Tuvojoties septembrim – Dzejas mēnesim – Smiltenes bibliotēka aicina piedalīties konkursā “Radi dzeju no dzejoļiem”! Iesūtītie dzejoļi tiks publicēti bibliotēkas Facebook lapā un par tiem varēs balsot, spiežot “Like”. Visvairāk balsu ieguvušajam dzejoļa iesūtītājam pārsteiguma balva!

“Radi dzeju no dzejoļiem” noteikumi:

  1. Izvēlies jebkuru dzejoli,
  2. izsvītro “liekos” vārdus, tādējādi radot jaunu dzejoli ar pavisam citu domu,
  3. nofotografē dzejoli (vai uztaisi ekrānšāviņu),
  4. sūti foto bibliotēkai līdz 18. septembrim lietotnē Whatsapp uz numuru 20047831 vai e-pastā [email protected].

Akcijā “Lai plaukst Dzejas koks” interesenti aicināti apmeklēt Smiltenes bibliotēkas Bērnu apkalpošanas nodaļu, kurā atrodas dekoratīvs dzejas koks.

 

“Lai plaukst Dzejas koks” uzdevumi:

  1. Dzejas grāmatu izstādē izvēlēties kādu dzejoli,
  2. no tā izrakstīt kādu interesantu domu, rindiņu vai pantiņu. To raksta uz iepriekš sagatavotiem kļavu lapu trafaretiem.
  3. Kad tas izdarīts, kļavas lapu ar tekstu jāiekar Dzejas kokā.

Smiltenes novada bibliotēkas logos būs apskatāma bērnu zīmējumu izstāde “Ceļojums dzejā”.

Smiltenes novada pirmsskolas izglītības iestādes “Pīlādzītis” audzēkņi tika aicināti piedalīties izstādē “Ceļojums dzejā” un radīt darbus, kuros attēlots bērnu skatījums par mūsdienu dzeju. Izstāde būs apskatāma no 1. līdz 30. septembrim Smiltenes novada bibliotēkas logos Baznīcas laukumā 13.

Septembrī, pie bibliotēkas koku zaros, būs skatāma arī “Dzeja spoguļojas zaros”.

 

Smiltenes Kultūras centrs sadarbībā ar Smiltenes bibliotēku veidos pastaigu    maršrutu “Smiltenes dzejas herbārijs”.

Herbārijs – īpaši ievāktu, žāvētu un dokumentētu augu kolekcija. Parasti augus žāvējot sapresē un pēc izžāvēšanas piestiprina blīvām papīra lapām. Tāpat arī ar Latvijai nozīmīgām dzejas rindām, tās tiek ievāktas, kolekcionētas un iespiestas grāmatu vākos, ļaujot atkal un atkal tos pārlasīt. “Smiltenes dzejas herbārijs” aicina pētīt, izzināt, sajust un sadzirdēt.

Dzejas dienu mēnesī, no 12. līdz 30. septembrim, aicinām smilteniešus un Smiltenes viesus doties dzejas pastaigā pa gleznaino Veco parku. Maršrutā, kas pēc aprisēm atgādina koka lapas formu, atradīsiet īpašus pieturpunktus, kuros, ar viedierīci skenējot kvadrātkodu, sadzirdēsiet Smiltenes novadam un Latvijai nozīmīgu dzejnieku vārsmas. Zaļā dzīvesveida veicināšanai “Latvijas valsts meži” būs parūpējušies par pārsteiguma balvu, ko saņems katrs, kas atradīs visus maršruta pieturpunktus. Dodieties pastaigā kopā ar sev mīļiem cilvēkiem, baudiet skaistu dzeju un piedzīvojiet rudenīgi gleznaino Smilteni!

Ieeja visos pasākumos bez maksas.  Aktuālā informācija par festivāla norisēm būs pieejama arī sociālās saziņas vietnēs . 
Publicitātes vajadzībām pasākumu laikā var tikt filmēts un fotografēts.

 

Informāciju apkopoja:
Zane Ērgle- Mežule
Smiltenes novada Kultūras un tūrisma pārvaldes,
Mārketinga un komunikācijas speciāliste