2024. gada 24. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

2021. gada atskats no Apes tautas nama “Kopiena – piederība – kultūra – mājas”

Veselības, sapratnes un kopības sajūtas piepildītu visiem Smiltenes novada iedzīvotājiem Jauno 2022.gadu.

Kā gadu iesāksim, tā dzīvosim. Par šiem vārdiem esmu pārliecinājusies, atskatoties uz paveikto, radīto Apes pilsētā 2021. gadā.

Milzīga pateicība, mīlestība un cieņa visiem kopā un katram atsevišķi par krāsām, emocijām, notikumiem bagātu gadu. Visi kopā esam radījuši, organizējuši, ņēmuši dalību, piedalījušies 30 dažādos notikumos, pasākumos, izstādēs.

Mūsu veiksmes atslēdziņa ir kopībā, jo lielākā daļa notikumu ir veidota mums visiem iesaistoties un līdzdarbojoties.

Paldies Apes pilsētas un pagasta uzņēmējiem un zemniekiem par iespaidīgo gada sākumu, kad Barikāžu atceres dienas noskaņas veidošanai pilsētā jūs sabraucāt ar savām tehnikām, tādējādi radot klātesamības sajūtu, emocijas, kā īstās barikādēs. Šīs emocijas pastiprināja mūsu jauniešu ierunātie barikāžu dalībnieku stāsti – ar mīlestību,  līdzpārdzīvojumu un cieņu.

Mūsu pilsētas Apes dzimšanas dienu februārī mēs visi kopā svinējām mēneša garumā, veltot laiku, īstos vārdus, fotogrāfijas, video sveicienus. Ape ir mūsu mājas un tai vienmēr ir īpaša vieta mūsu sirdīs. Paldies jums!

Šis savādais laiks mums ir iemācījis mainīties un saredzēt iespējas, kā sen ierastas lietas mainīt, lai kopā varētu priecāties, pasmieties, pajokot, gūt dvēseles baudījumu. Par to mēs varējām pārliecināties 7. marta romantiskajā pastaigā pa Apes radošo kvartālu, kur katras mājas iedzīvotājs bija parūpējies par kādu pārsteigumu, muzikālu priekšnesumu, siltu ugunskuru, tulpēm, trompetes skaņām, gaismiņām un karodziņiem ielas garumā… Šajā pastaigā ikviens atbraucējs kļuva par mūsējo!

Lai pieminētu Komunistiskā genocīda upuru piemiņu Apes pilsētā, tika uzrunāti izsūtīto cilvēku mazbērni, kas veidoja stāstus par savas ģimenes gaitām izsūtījumā.

Lieldienu lustes Vaidavas dabas takā tika aizvadītas ļoti ģimeniskā atmosfērā, jo garajās brīvdienās takā tika izvietoti 50 jauni putnu būri, katrai ģimenei savs. Visās brīvdienās taku izstaigāja un baudīja apeniešu veikumu daudzi  Apes, Alūksnes, Smiltenes un citu novadu cilvēki.

Apes novadā daudzus gadus bija tradīcija godināt un pasniegt Virešu mežābeles kristāla ābolus cilvēkiem par viņu ieguldīto darbu pašvaldības un iedzīvotāju labā. Mums bija tā iespēja un gods noslēgt šo godināšanu un Vaidavas upes krastā pasniegt pēdējos 10 augstākos Apes novada apbalvojumus – Kristāla ābolus.

4. maijā mēs svinam Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu, kad tiekam aicināti klāt baltu galdautu un svinēt. Apes cilvēki Vaidavas dabas takā uzklāja 10 svētku galdus ar baltiem galdautiem, pie kuriem katrs nesteidzīgi varēja piestāt un gūt gara maizi savai dvēselei. Paldies radošajiem, dot gribošajiem cilvēkiem par šiem kopā veidotajiem svētkiem!

Mēs kopā protam un gribam svinēt svētkus, bet protam arī strādāt, lai apkārtne ap mums būtu sakopta un tīra. Paldies aktīvajiem senioriem un amatiermākslas kolektīvu dalībniekiem par kopā sakoptu Vaidavas dabas taku un brīvdabas estrādi.

Apenieši ir aktīvi kultūras radītāji un baudītāji un arī tikpat aktīvi sportā, tāpēc maijā Apes novada sportisti tikās Apē, lai saņemtu Apes novada Gada balvu sportā. Paldies motosporta aktīvistiem par skaļo svētku ierūcināšanu, kas bija kā apliecinājums, ja darām, tad sanāk.

Apē tika veidots arī  Apes novada atceres brīdis – Neaizmirst un pieminēt. 80 gadi kopš 1941. gada deportācijām. Šajā notikumā tika nosaukti visu to cilvēku vārdi un uzvārdi, kuri tika izsūtīti 1941. gada 14.jūnijā no Apes novada teritorijas. Paldies visiem tiem bērniem, mazbērniem, tuviniekiem, kuri bija ieradušies uz šo kopā būšanas mirkli, īpašs paldies Ausmai Palkavniecei, kura mums visiem vēlreiz atsauca atmiņā to baisos notikumus un savu dzīves stāstu izsūtījumā. Pateicos par sadarbību un profesionālu darbu Jānim un Evitai Ūdriem.

Jau trešo gadu gaismai austot mēs ar prieku, dziesmu un deju Apē sagaidām Gaismas ceļa 1836 skrējējus. Tas ir maģisks brīdis, kurā ar savām domām, došanas prieku, dziesmām sasildām savu Latviju.

Latviski aicinājām svinēt arī vasaras saulgriežus ar trejdeviņiem vārtiem, ugunsrituālu, vainaga palaišanu Vaidavā un kopā ar Antu Eņģeli dziedot latviešu tautas dziesmas.

Jūlijā mums ir tradīcija kopā ar ģimenēm doties ekspedīcijā, iepazīt mūsu dabu, dzīvniekus augus, kopā atpūties, un baudīt vasaras silto laiku un Vaidavas dzestro ūdeni. Šoreiz Vaidavings notika divas dienas, ģimenēm ļaujot gan sportot, gan muzicēt, iemācīties latvju dančus, iepazīt mākslas pasauli, sevi un vienam otru.

Ar prieku un gandarījumu par paveikto ir vērts pieminēt Mājas kafejnīcu dienas, kurās mūsu pilsētā tika atvērti trīs māju pagalmi un dota cilvēkiem iespēja iepazīt māju saimniekus, viņu viesmīlību, viņu sarūpētos garšīgos ēdienus. Ceram, ka ar savu pieredzi iedrošināsim arī citus šogad piedalīties šajā pasākumā.

Pilsētas svētki Apē vienmēr ir tas notikums, kad visi satiekamies, ir laiks parunāties, atpūsties, baudīt un ballēties. Tie vienmēr mums ir sajūtu svētki, un mēs zinām, ka 4. augusta nedēļas nogalē ir jābūt mājās.

Septembra dzejas dienu mēnesī bija prieks tikties, nu jau ar novadniekiem Viktoru un Elitu Tilčikiem, paldies par skanīgajām dziesmām un mīlestības piepildīto dzeju.

Vieni no lielākajiem un gaidītākajiem svētkiem Apē ir Rudens un Pavasara gadatirgi. Priecājamies, ka šoruden bija iespēja pulcēt Apē mūsu mājražotājus, amatniekus, dodot iespēju viņiem nopelnīt un iedzīvotājiem un ciemiņiem iegādāties sen kārotas lietas un gardumus. Gadatirgu papildināja apeniešu veidota saulgriežu izstāde pilsētā un tautas namā. Neskaitāmi zaļi, dzelteni un oranži ķirbji priecēja tirgus apmeklētājus, dalībniekus un protams, mūs pašus, Apes iedzīvotājus.

Darbīga rosīšanās notika Vaidavas dabas takā Mežu dienu ietvaros. Dabas takā kopā ar bērnudārza bērniem un audzinātājām, skolniekiem, senioriem sastādījām ap 100 dažādus kokus un krūmus, kas kalpos kā izziņas materiāls, mācoties un iepazīstot kokus, krūmus.

Lāčplēša diena Apes pilsētā tika aizvadīta Pasta ielas garumā, aicinot Pasta ielā dzīvojošās ģimenes veidot virtuālu lāpu gājienu izliekot pie savām mājām lāpas, sveces, lukturus, aizdedzot svecītes māju logos. Paldies visiem kas piedalījās gaismas vairošanā mūsu pilsētā un arī tiem, kas devās pastaigā, lai kopā pieminētu mūsu varoņus, stāstītu šos notikumus mūsu bērniem. Būtu vienoti!

Sadarbībā ar Dāvja Ozoliņa Apes pamatskolu, PII “Vāverīte”, Apes Svētā Mateja draudzi, VUGD, Pasta un Avotu ielas iedzīvotājiem mums  izdevās izveidot vienotu Mūsu valsts Latvijas dzimšanas dienu pilsētā. Sajūtu svētkus, kuros varēja piedalīties ikviens Apes iedzīvotājs, ikviens ciemiņš un garāmgājējs. Paldies jums par atbalstu un kopā būšanu!

Decembris Apes tautas namā tika aizvadīts īstā Ziemassvētku noskaņā. Smukumgardumandelē piedalījās 20 vietējie amatnieki, rokdarbnieki, kuri ar saviem darbiem sasildīja neskaitāmus cilvēkus Ziemassvētkos. Pateicamies par aktivitāti un atbalstu! Mēs priecājamies un lepojamies ar savu cilvēku paveikto, par oriģināliem, dažādiem rokdarbiem, garšīgām, veselīgām lietām.

Mums, Apes tautas nama darbiniekiem, jūs apmeklētāji, sagādājāt skaistāko dāvanu šajos Ziemassvētkos. Piepildītās zāles, smaids jūsu sejās, klusums, aplausi grupas “Galaktika” un “Trīs vīri Ziemassvētkos” koncertos, labie vārdi un asaras jūsu acīs. Tas bija tik skaisti! Paldies jums un uz tikšanos nākamajos koncertos.

Sadarbībā ar sociālos dienestu un bērnu vokālo grupu devāmies apciemot un vēlēt priecīgus Ziemassvētkus mūsu senioriem un bērniem, kuri neapmeklē bērnudārzu. Paldies jums par jauko sagaidīšanu, pantiņiem un saldumiem!

Mums mūsu Apē jādzīvo kā vienai lielai ģimenei, vienam otru atbalstot, palīdzot un ceļot. Tas, ka protam būt vienoti, ir redzams gan ar acīm, gan sirdi. Ziemassvētku dekorācijas, izgaismotie pagalmi, logi, koki, sētas. Katrs ar savu izjūtu, cits silti dzeltenajos toņos, kādam tuva zilā krāsa, kāds savu pagalmu pārvērtis visās iespējamās krāsās. Bijām koši, bagāti un dažādi. Paldies!

Esam pavadījuši veco gadu ar pateicību!

Paldies mūsu komandas cilvēkiem, ar kuriem esam sastrādājušies un saprotamies citreiz bez vārdiem! Paldies Jurijam Marinovam ar savu komandu, Aija Audio komandai, Civix komandai, Uģim Sirmajam,  Alūksnes un Apes novada fondam!

Paldies par atbalstu un mūsu sapņu realizēšanu mūsu atbalstītājiem, SIA LĪVS AM un Ēveļu ģimenei!

Esam iesākuši jauno gadu ar labām domām, cerībām un sapņiem! Lai sanāk!

Apes pilsētas radošās komandas vārdā,

Apes tautas nama vadītāja Ilva Sāre

Foto no Apes tautas nama arhīva