2024. gada 25. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Lasāmviela tumšajiem rudens vakariem

Smiltenes novada bibliotēkas oktobrī lasītājiem sarūpējušas aizraujošu lasāmvielu tumšajiem rudens vakariem. Piedāvājam iepazīties ar jaunākajam grāmatām bibliotēkās.

Pieaugušo apkalpošanas nodaļā, Baznīcas laukumā 13:

Inguna Bauere “Elīza fon der Reke. Soļi rītausmā”. 18. gadsimtā titulētā ģimenē augusi jaunava bija laba tirgus prece, kas nedrīkstēja zaudēt vērtību! Arī viņas pamāte uzskatīja, ka sievietes dzīves galvenais mērķis ir apgādāt sev turīgu vīru un dzemdēt bērnus. Kad pavīdēja iespēja kļūt par lielās Jaunpils muižas īpašnieka laulāto draudzeni, to nedrīkstēja laist garām, un jauniņo meiteni izdeva pie divreiz vecāka, nemīlēta, toties bagāta vīrieša. Viņa uzdrošinājās sacelties.

Kristīne Želve “Grosvaldi”. Romāna centrā ir Latvijas vēsturē nozīmīga ģimene – Grosvaldi – un viņu gaitas turpat simt gadu garumā. Romānā savijas dažādi laiki, vietas un valodas, vēsturiskā leksika un mūsdienu cilvēka valoda.

Džodžo Moja “Zvaigžņu dāvātāja”. Uz patiesiem notikumiem balstītais romāns, ir neaizmirstams un aizkustinošs vēstījums par sieviešu draudzību un lojalitāti, cilvēcību, un patiesu mīlestību.

Aijas Jansones grāmata “Tautastērpa komplektēšanas pamati”. Grāmatā apkopotais materiāls balstās uz autores pētījumiem par tautas ģērbšanās kārtības maiņu Latvijas teritorijā, izdevumā sniegti ieteikumi gan sieviešu, gan vīru, gan bērnu tērpu komplektēšanai.

Imanta Lancmaņa grāmata “Vidzemes muižu arhitektūra” ir pētījums par Vidzemes muižu arhitektūru kā materiālu krājums. Autors Imants Lancmanis par grāmatu stāsta: “Grāmata atspoguļo Vidzemes muižu arhitektūras attīstību no viduslaikiem līdz Pirmajam pasaules karam. Stilistiskās un tipoloģiskās attīstības ainu papildina bojāgājušo muižu kungu māju attēli, kā arī to cēlāju portreti. Grāmata ir pietiekoši apjomīga, tai ir 349 lappuses un tā ir bagātīgi ilustrēta ar 433 attēliem.

Bērnu apkalpošanas nodaļā, Gaujas ielā 1:

Jaunumu plauktā atradīsiet Agneses un Eliasa Volundi grāmatu “Rokasgrāmata supervaroņiem”. Šis ir aizraujošs, bagātīgi ilustrēts stāsts skolēniem, kur ar humora un piedzīvojumu palīdzību parādīti īsti paņēmieni, kā pastāvēt par sevi briesmu un pāridarītāju priekšā.

“Maģiskās zvēru skolas” (autore Margita Auere) fanus iepriecinās grāmatas trešā daļa “Gaisma izdziest“, kurā mazais sikspārnītis Eiženijs paveic lielus varoņdarbus.

Tonīno Guerra grāmata “Saulesbrāļi jeb Tumšo viduslaiku stāstiņi” ir komisks vēsturiski filozofisks romāns bērniem un pusaudžiem, kurā trīs saulesbrāļi Cīpsla, Gāmurs un Muškāvis iekuļas smieklīgās un absurdās ķezās, un viņu sarunas ir pilnas jocīgu pārpratumu un paradoksu. Romāns ir maza dzīves un filozofijas mācībgrāmata, piesātināts ar eksistenciālām problēmām, ko varoņiem nākas risināt, katrā nodaļā atklājot kaut ko no pieaugušo pasaules skarbuma.

Grāmatas lasītājiem Pieaugušo apkalpošanas nodaļā pieejamas no 18.oktobra. Ar pilnu jauno grāmatu sarakstu var iepazīties ŠEIT. Rezervēt izvēlētās grāmatas var elektroniskajā katalogā (nepieciešami autorizācijas dati) vai sazinoties ar bibliotekāru.

Informāciju sagatavoja:
Aira Stūre un Sanita Lārmane,
Smiltenes bibliotēkas vecākās bibliotekāres