2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Aicinām Lieldienas svinēt Smiltenē!

Klausījos, brīnījos,

Kas aiz kalna gavilēja:

Lieldieniņa braukšus brauca

Asnus veda vezumā.

 

Lieldienu laiks Smiltenes pilsētā būs daudzveidīgām aktivitātēm bagāts, tāpēc aicinām gan mazus, gan lielus, gan tuvus, gan tālus svinēt kopā! Svētku norises sāksies jau no 11. aprīļa.

No 11. līdz 18. aprīlim Smiltenes bibliotēka aicina rotāt Lieldienu koku un apskatīt PII “Pīlādzītis” audzēkņu zīmējumu izstādi – košas oliņas ar spēka vārdiem. Līdz 24. aprīlim bibliotēkas Facebook lapā būs iespējams risināt virtuālu krustvārdu mīklu, asinot prātu un pārbaudot savas zināšanas par Lieldienu tradīcijām. Smiltenes bibliotēkas Bērnu apkalpošanas nodaļas telpās šajā laikā būs apskatāma bērnu zīmējumu izstāde “Lieldienu rīts”, kā arī no 11. līdz 14. aprīlim gaidāmas “olu medības”.    

Pavasara saulgriežu daudzināšanas un svinēšanas kulminācija gaidāma Pirmajās Lieldienās, 17. aprīlī. Ikviens būs mīļi gaidīts pļaviņā pie TLMS “Smiltene”, Atmodas ielā 2, kur no pulksten 11.00 līdz 13.00 gaidāmas dažādas izzinoši izklaidējošas, tradicionālas pavasara saulgriežu izdarības. Kopā ar TLMS “Smiltene” dalībniecēm un folkloras kopu “Rudzupuķe”  būs iespējams izcept “nūjas mazi”, pārbaudīt savu veiklību un attapību dažādās rotaļās, izvingrināt pirkstus radošājās darbnīcās un vēl, un vēl. Neiztiks arī bez olu krāsošanas un ripināšanas un šūpošanās.

Pulksten 11.00 svinību norises vietā gaidāmi kādi īpaši un skanīgi ciemiņi – brīvas gribas ansamblis “Stiprās sievas” un  etnoprieka grupa “Ogas”, kas priecēs ar tautasdziesmām un spēka dziesmām.

Ansamblis “Stiprās sievas” ir dibināts 2013. gada Mūzikas un mākslas festivāla “Bildes” vasaras nometnē. Oriģinālais nosaukums “brīvās gribas ansamblis” pieļauj repertuāra un stilistikas dažādību. “Stiprās sievas” izpilda gan latviešu tautasdziesmas, gan spēka dziesmas, gan oriģinālmūziku. Ansambļa darbības mērķis ir pašizpausme – kopā sanākšana ar līdzīgi domājošajiem, mūziku mīlošajiem un neuzspiesta darbošanās, baudot brīvas gribas atmosfēru. “Stiprās sievas” bieži uzstājas kopā ar etnoprieka grupu “Ogas”, kas ir JVLMA Etnomuzikoloģijas, Pedagoģijas un Stīgu instrumentu nodaļas absolventu dibināts sastāvs. Grupa savu darbību sākusi 2017. gadā, un tā izpilda tradicionālu tautas un savu oriģinālmūziku, izmantojot tautasdziesmu tekstus, ziņģes no Folkloras arhīva, dančus, pasaules tautu melodijas.

Pavasara saulgrieži latviešiem allažiņ ir bijusi gaismas uzvara pār tumsu. Dienas kļūst garākas, bet naktis – īsākas. Šo svētku svinēšana saistās ar virkni ticējumu un tradicionālu norišu, no kurām viena ir “kāju sasiešana nelaimei”. Mūsu senči ticēja, ka pasavara saulgriežu laikā, ar krāsainu dzīparu kopā sasienot koka zara divus atzarus, iespējams atbrīvoties no ļaunuma, nelaimēm, slimībām un citām ligām. Tieši tāpēc no 15. līdz 18. aprīlim tiks organizēta akcija “Sasien nelaimei kājas!” – kokos pie TLMS “Smiltene” iesiesim lentītes Ukrainas karogra krāsās, sūtot labas domas un spēka vārdus ukraiņu tautai, kas šobrīd varonīgi cīnās par savu brīvību, pret Krievijas agresiju. Lentītes būs pieejamas Smiltenes kultūras centrā, Smiltenes bibliotēkā un  TLMS “Smiltene”.

Informāciju sagatavoja

Madara Mūrniece

Smiltenes pilsētas KC mākslinieciskā vadītāja

[email protected]

28688101

 

*Pasākumā filmēs un fotografēs. Uzņemtie foto un video materiāli var tikt izmantoti publicitātes vajadzībām.