2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Aizvadīta rosīga “Bibliotēku nedēļa 2022” Smiltenes novada bibliotēkās

Aprīlis bibliotēkās arvien ir bijis darbīgs mēnesis, jo ik gadu tieši aprīlī tiek rīkota Latvijas Bibliotēku nedēļa.  Tās mērķis ir parādīt bibliotēku spēku – to, cik bibliotēkas ir nozīmīgas kopienai, sabiedrībai, valstij, kā tās iesaistās mūžizglītības procesos, cik pārliecinoši īsteno savas aktivitātes un iedvesmo kopienu attīstībai. Šogad Bibliotēku nedēļa norisinājās no 18. līdz 24. aprīlim un tās vadmotīvs bija “Bibliotēkas spēks: mācies, dari, iedvesmo!”. Tradicionāli bibliotēkas bija sarūpējušas īpašus pasākumus un izstādes, lai iepriecinātu apmeklētājus, izklaidētu, izglītotu un saliedētu kopienu. Pavisam šajā nedēļā novada bibliotēkās notikuši 40 pasākumi: piecas literatūras izstādes, 10 radošo darbu izstādes, četri konkursi, trīs izglītojoši pasākumi bērniem, piecas radošās darbnīcas, četras tikšanās ar grāmatu autoriem, grāmatu spēle, foto orientēšanās ģimenēm.

Tikšanās ar grāmatu autoriem tika organizētas Smiltenē un Raunā. Raunas bibliotēka aicināja uz tikšanos gan ar maz zināmu rakstnieci Ramonu Indriksoni, gan notika grāmatas “Raunas pils” atklāšana, tiekoties ar tās autoriem Edgaru un Ievu Plētieniem. Smiltenes bibliotēka piedāvāja apmeklēt tikšanos ar režisori, daudzsēriju videofilmas “Likteņa līdumnieki” veidotāju Virdžīniju Lejiņu un vēsturiskās triloģijas “Zīmogs sarkanā vaskā” autoru Jāni Lejiņu. Sarunas ar autoriem bija par romāna “Straupes pilskungi” tapšanas procesu, daudzsēriju filmas “Likteņa līdumnieki” uzņemšanu, dažādiem kurioziem filmēšanas laikā, aktieru izvēli lomām un autoru radošajām nākotnes iecerēm. Savukārt Bērnu apkalpošanas nodaļā viesojās rakstniece Agnese Vanaga.

Lielākā daļa pasākumu bija veltīti bērnu auditorijai. Piemēram, Apes bibliotēkā nedēļas garumā norisinājās grāmatu spēle “Es iesaku Tev izlasīt”, kurā iepriekšējais lasītājs izvēlējās grāmatu nākamajam lasītājam. Apē bērni aktīvi piedalījās arī zīmējumu izstādē “Mana mīļākā grāmata”, kurā katrs bija aicināts uzzīmēt savu mīļāko grāmatu. Bilskas bibliotēkā skolēni apmeklēja lekciju “Grāmatu lasīšana, ko man tā dod?”.

Palsmanes bibliotēka Facebook lapā publicēja viktorīnu ģimenei ”Iepazīsti, izzini Palsmani”. Uzdevumi bija dažādi – saistīti ar literatūru, vēsturi un pagasta pašdarbību. Arī Raunas bibliotēka publicējusi līdzīgu viktorīnu “Zini vai izzini Raunu”. Blomes bibliotēka realizēja konkursu “Iepazīsti Latvijas putnus”. Bērni ar grāmatu un tehnoloģiju palīdzību centās atminēt un iepazīt Latvijā sastopamus putnus.

Blomes bibliotēkā bija apskatāma seno grāmatu izstāde, kas deva ierosinājumu komunicēt, pārrunāt un izzināt. Vairākās bibliotēkās tika izvietotas radošo darbu, rokdarbu izstādes, piemēram,  Variņu bibliotēkā – rokdarbi izstādēs “Melns. Balts” un “Uz audekla”, Grundzāles bibliotēkā – grundzālietes Janas Melbārdes rokdarbi, Smiltenes bibliotēkā – TLMS “Smiltene” darbu izstāde “…Vēja plūsmā ziedošā, mana pelēkā un košā”, zīmējumu izstāde “Mans burvju zīmulis” un  izstāde “Radošie brāļi: Akmens. Stikls. Koks”, Neonillas Medvedevas ceļojošā ilustrāciju izstāde Andras Manfeldes grāmatai “Uzzīmē baltu lietu”.

Vairākas bibliotēkas novadā bibliotēku nedēļā iedzīvotājus aicināja uz radošajām darbnīcām. Piemēram, Lobērģu bibliotēkā norisinājās radoša kopā būšana – kopīga sienas dekora veidošana no dabas materiāliem. Dekora veidošanu plānots turpināt līdz rudenim, papildinot to ar dažādām smaržīgām tējām un sausajiem ziediem, tā padarot sienas paklāju īpaši krāšņu. Kopā būšanu un kopienas saliedēšanu svinēja arī Smiltenes bibliotēkā sevis izzinošā un, zināmā mērā, arī terapeitiskā radošajā darbnīcā pieaugušajiem “Dvēseles kolāžas” un radošajā darbnīcā meitenēm “Uzzied pavasaris manos matos”, kā arī Variņu bibliotēkā radošajā darbnīcā bērniem “Mācies un iedvesmojies”.

Smiltenes bibliotēka aicināja ģimenes piedalīties nebijušā pasākumā – foto orientēšanās spēlē “Pa Smiltenes dzejas takām”. Spēles mērķis bija saliedēt kopienu, kā arī veicināt vietējās apkārtnes iepazīšanu, aktīvo atpūtu, pavadot laiku ģimenes lokā un popularizēt bibliotēkas novadpētniecības krājumu.

Lobērģu, Raunas un Smiltenes bibliotēkas šajā nedēļā bija sagādājušas un apmeklētājiem piedāvāja jaunās grāmatas. Pie tam Smiltenes bibliotēkā tika dibināts interešu klubiņš.

Smiltenē bibliotēku nedēļā pasākumi organizēti gan sadarbībā ar Tūrisma un informācijas centru, Mākslas skolu un TLMS “Smiltene”, gan Smiltenes vidusskolu un Palsmanes pamatskolu, gan iesaistot iedzīvotājus, piemēram, smiltenietes Ilze Džonsas vadīta radošā darbnīca, Eināra Stepīša zīmējumu izstāde. Arī vairākās novada bibliotēkās pasākumi notikuši sadarbībā ar skolām: Dāvja Ozoliņa Apes pamatskolu, Raunas pamatskolas Drustu struktūrvienību, Bilskas pamatskolu, Trapenes sākumskolu.

Plānotais medijpratības seminārs “Dezinformācijas tendences un praktiskā faktu pārbaude” lektores slimības dēļ tika pārcelts. Tas norisināsies 19.maijā Smiltenē.

Bibliotēku nedēļas laikā apmeklētāji visās novada bibliotēkās tika cienāti ar konfektēm, kas iesaiņotas novada zīmola krāsu papīrā ar uzrakstu: “Smiltenes novada bibliotēka. Bibliotēku nedēļa 2022. #SapnisParBibliotēkuSmiltenē”. Bibliotēku apmeklētājiem tika radīts prieks un pārsteigums, svētku sajūta nedēļas garumā.

Iedzīvotāji par plānotiem pasākumiem kopumā, kā arī atsevišķi par katru pasākumu un izstādi, tika informēti, publicējot ziņu Smiltenes novada pašvaldības mājaslapā www.smiltenesnovads.lv, bibliotēkas Facebook lapā, Instagram kontā, laikrakstā “Ziemeļlatvija”, portālā www.ziemellatvija.lv un https://visit.smiltenesnovads.lv/, Smiltenes novada pašvaldības informatīvajā izdevumā “Smiltenes novada Pašvaldības Vēstis”, translēta Radio SWH. Afišas un skrejlapas bija pieejamas ne tikai Smiltenē, bet arī pagastos un Apes pilsētā.

Nedēļa ir bijusi ar pasākumiem piepildīta. Tie sasaucās ar Bibliotēku nedēļas tēmu “Bibliotēkas spēks: mācies, dari, iedvesmo!” un bijuši vērtīgi apmeklētājiem. Bibliotēkas piedāvāja gan mūžizglītības iespējas, gan radošas aktivitātes un izklaidi, gan arī tika veicināta iedzīvotāju interese par latviešu literatūru un tajā notiekošajiem procesiem. Tika piedāvāti pasākumi, kuros varēja apgūt ko jaunu, praktiski darboties, tiekoties ar rakstniekiem, varēja mācīties un iedvesmoties. Savukārt ģimeņu foto orientēšanās spēle vērsta uz kopienas saliedēšanu, veicinot vietējās apkārtnes iepazīšanu, aktīvo atpūtu, pavadot laiku ģimenes lokā. Arī izstādes atbilst tēmai, piedāvājot iespēju mācīties un iedvesmoties, atklājot gan mākslinieku, gan vietējo iedzīvotāju veikumu.

Ceram, ka mums izdevās parādīt, ka bibliotēkas mūsu novadā ir nozīmīgas kopienai, ka tās var būt tikšanās un domu apmaiņas, informācijas ieguves, atpūtas un domubiedru satikšanās vietas.

 

Informāciju apkopoja:
Inta Mežule,
Smiltenes novada bibliotēkas vadītāja