2024. gada 25. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Amatas stacijā izveidota piemiņas vieta komunistiskā genocīda upuriem

2022. gada 17. jūnijā, Latvijas Republikas okupācijas dienā, pie Amatas stacijas, Amatas pagastā, atklāta represēto piemiņas vieta ar informatīvo stendu.

Piemiņas vietā izvietotas cilindrveida metāla figūras – katra no tām simbolizē kādu no 1949. gada 25. martā no toreizējiem Cēsu un Alūksnes apriņķiem izvestu cilvēku. Šobrīd piemiņas vietā izvietoti 354 šādas figūras, bet kopumā tādu būs 1318.

Uz šīm metāla figūrām ir izsūtītā vārds, uzvārds, dzimšanas gads, pagasts, no kura izsūtīts. Šo figūru sejas ir pagrieztas uz to pusi, no kuras ir nācis šis cilvēks. Piemiņas vietas izveides autors ir arhitekts Mareks Birznieks. Informatīvais stends sniedz plašāku informāciju par 1949. gada PSRS komunistiskā režīma izsūtīšanu.

2020. gadā 2. septembrī Latvijas Politiski represēto valdes sēdē pieņēma lēmumu par piemiņas vietas izveidi Amatas stacijā. Piemiņas vieta tapusi ar Kultūras ministrijas, privātpersonu, uzņēmumu un pašvaldību, tostarp Smiltenes novada pašvaldības, finansiālu atbalstu. Šobrīd vēljoprojām ir iespējams ziedot, lai turpinātu darbu pie piemiņas vietas tapšanas.

Diena piemiņas vietas atklāšanai nav izvēlēta nejauši – 1940. gada 17. jūnijā notika pilnīga Latvijas okupācija. PSRS komunistiskais režīms okupēja Latvijas valsti un Rīgā iebrauca Sarkanās armijas tanki. Šajā dienā, atklājot piemiņas vietu, skatiens vērsts nevis atpakaļ, bet uz priekšu – atcerēties un pieminēt notikušo, lai nekad nepieļautu tā atkārtošanos.

 

 

Lelde Jēgere

Sabiedrisko attiecību praktikante