2024. gada 24. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Apbalvoti konkursa “Dārzu pērles Smiltenes novadā 2022” laureāti

Piektdien, 19. augustā, svētkos, kad Rauna svin vārda dienu, tika apbalvoti konkursa “Dārzu pērles Smiltenes novadā 2022” laureāti.

Smiltenes novads ir bagāts ar strādīgiem cilvēkiem, sakoptiem dārziem, pagalmiem, uzņēmumiem, lauku sētām, to pierāda konkursa “Dārzu pērles Smiltenes novadā 2022” dalībnieku veikums. Sakoptība veidojas tur, kur cilvēki mīl savu zemi, un konkursa dalībnieki mīl savu zemi, jo ap sevi ir izveidojuši puķu un sakoptas vides ieskautus īpašumus. Milzīgs paldies Jums ikvienam, kas piedalījās šajā konkursā un, kas piekrita parādīt savus īpašumus plašākai sabiedrībai. Konkursa dalībnieku sakoptie īpašumi ir tie, kas iedvesmo un palīdz augt apkārtējiem cilvēkiem un novadam kopumā! Par skaistām un labām lietām ir jāstāsta, tās jārāda, tāpēc, organizējot konkursu “Dārzu pērles Smiltenes novadā 2022”,  pašvaldība vēlas  godināt tos, kas mūsu apkārtni – vidi, kurā mēs dzīvojam, strādājam un atpūšamies, veido skaistāku, sakoptāku un košāku. Konkursam pieteikto īpašumu izvērtēšanu veica Smiltenes novada pašvaldības domes apstiprināta komisija piecu locekļu sastāvā.

Konkursa “Dārzu pērles Smiltenes novadā 2022” 17 laureātu godināšana notika svētkos, kad Rauna svin vārda dienu, skvērā aiz Raunas bibliotēkas. Šogad konkursa komisija lēma, ka visi konkursa dalībnieki ir laureāti. Ikviens dārzs un īpašums ir īpašs ar savu neatkārtojamo stāstu, kas Smiltenes novadu un Latviju dara īpaši skaistu. Tādēļ noslēguma pasākumā tika godināti visi konkursa dalībnieki ar Raunas ceplī darinātām skaistām māla bļodām, māju plāksnītēm, atzinības rakstiem un ziediem. Komisija katram dalībniekam izvirzīja īpašu nomināciju, kas raksturo dārzu un īpašumu.

Konkursa noslēgumā tika godināti dārzu īpašnieki ar neatkārtojamu stāstu un īpašu nomināciju, kas raksturo dārzu un īpašumu.

 

Kaktiņu ģimene, Brīvības iela 9, Ape, Apes pagasts, Smiltenes novads

Nominācijā – Sakoptākā ģimenes māja ar burvīgiem metāla kalumiem.

Elegants un gaumīgs dārzs, kurā atklājas daudz pārsteigumu – funkcionāls riteņu turētājs, pretvēja siena, petūniju krāšņums, skaisti metāla kalumi, kas veidoti vienādā stilā visā pagalmā.

……………….

Veneranda Kustova, “Kalvenes”, Gaujienas pagasts, Smiltenes novads

Nominācijā – Krāšņs un daudzveidīgs dārzs ar dzīves gudru saimnieci. 

Dārzā plaukst un zied liela augu daudzveidība, kas veiksmīgi sadalīta pa zonām. Pagalmu krāšņi rotā rudbekiju dobe, spireju rinda, kāpelējošo pupiņu siena un saimnieces dzīves prieks.  

……………….

Larisai Tuvikenei ar ģimeni, Smilšu iela 9, Ape, Apes pagasts, Smiltenes novads

Nominācija. Dārza pērle ar saimnieces izlolotām lavandām pie gaumīgas dzīvojamās ēkas fasādes.

Rūpīgi kopts dārzs, kas rada prieku gan saimniekiem, gan garāmgājējiem. Kvalitatīvā koka ēkas fasāde ar ziedošo balkonu īpaši skaisti izceļas ielas arhitektūrā.

……………….

 

Priedīšu ģimene, “Čiekuri”, Palsmane, Palsmanes pagasts, Smiltenes novads

Nominācija. Ģimenes mājas pārvērtības no baltas ķieģeļu mājas uz māksliniecisku māju ar gaumīgu priekšdārzu! 

Moderni un gaumīgi ierīkots priekšdārzs, kas ļoti skaisti izceļas uz melnās dzīvojamās ēkas fasādes. Bagātīgā puķu pļava iepriecina ne tikai ģimeni, bet arī ikvienu garām gājēju. 

……………….

Sarkaņu ģimene, Jaunā iela 20A, Smiltene, Smiltenes novads

Nominācija. Augsta līmeņa atpūtas vietas vieta ar baseinu un pirts ēku pilsētas centrā.

Krāšņi un pārdomāti apstādījumi, elegants baseins ar pirts māju, izgaismotais nakts skaistums, liek aizmirst, ka esi pilsētas centrā. Brīnumaini skaista vieta, kurā gribas atgriezties gan dienā, gan naktī!

……………….

Lodziņu ģimene, Lauku iela 1, Rauna, Raunas pagasts, Smiltenes novads

Nominācija. Sakoptākais ģimenes dārzs, kurā ir vislielākā filadelfu kolekcija Baltijā.

Dārzā ir attēlota katra ģimenes cilvēka stihija. Daudzveidīgi stādījumi lielā teritorijā. Katrā dārza vietā ir stāsts un neizmērojama saimnieku mīlestība uz augiem un dabu.

……………….

Bērziņu ģimene, Dzirnavu iela 7, Ape, Apes pagasts, Smiltenes novads

Nominācija. Krāšņs dārzs ar mākslinieciskiem elementiem.

Dārzs, kurš daudz stāsta par saimniekiem un viņu radošumu. Augu daudzveidība un oranžas krāsas labiekārtojuma elementi veido krāšņu un māksliniecisku un ļoti gaumīgu dārza telpu. 

……………….

SIA “Kārumu fabrika”, Vilnis Rēpelis, Grundzāle, Grundzāles pagasts, Smiltenes novads

Nominācija. Krāšņa reprezentatīvā zona, kas skaisti papildina šosejas ainavu.

Krāšņa viengadīgo augu josla pie kārumu fabrikas iebrauktuves iepriecina darbiniekus, pagasta cilvēkus un garām braucējus.

……………….

 

Viesu nams “Donas”, Ilze Kalniņa-Dauga ar ģimeni, “Donas”, Blomes pagasts, Smiltenes novads

Nominācija. Sakoptākais viesu nams, kas uzplaucis gaumīgi un krāšņi īsā laikā.

Īsā laikā tiek ierīkotas skaistas dobes, lapene, koka terase. Visu pārspēj latviskās krāsās ziedošā rožu dobe, kurā lepni plīvo sarkanbaltsarkanais karogs, un blakus iekoptais mīlestības parks pie dīķa.

 

……………….

Sandra Lārmane ar ģimeni, “Rožlejas”, Zvārtava, Gaujienas pagasts, Smiltenes novads

Nominācija. Dārza pērle – gan dārzs, gan dārza saimniece.

Katra vieta dārzā ir ar stāstu, kas aizrauj. Pūču kolekcija krāšņi rotā pagalma vidu. Ikviena vieta  ir ar ziediem piepildīta.

……………….

Aigija Kalniņa ar ģimeni, viesu māja “Kalnarušķi”, Apes pagasts, Smiltenes novads

Nominācija. Dārza pērle, ar daudzveidīgu atpūtas piedāvājumu visiem.

Viesu māja ar ēku kompleksu, kuru ieskauj augu dažādība, skatu tornis, sporta laukums, kazu saimniecība, gaumīgas un funkcionālas trušu mājiņas.

……………….

Riekstiņu ģimene, Bērziņi 2, Rauna, Raunas pagasts, Smiltenes novads

Nominācija. Sakoptākais ģimenes dārzs, kurā  darbs iet roku rokā ar vaļasprieku un viens otru papildina.

Stādaudzētava kopā ar daiļdārzu, gaumīgi iekopti kopā ar visu ģimeni. Ar mīlestību un lielu darbu radīts ikviens stūrītis īpašumā. Gaumīgas metāla zīmītes pie augiem dārzā, lai ikviens apmeklētājs var “sapazīties” ar skaistajiem dārza eksemplāriem.

……………….

Kuģu ģimene, Jasmīnu iela 15, Blome, Blomes pagasts, Smiltenes novads

Nominācija. Sakoptākā ģimenes māja ar dzelteno pastkastīti.

Dārzs, kuru ieskauj rožu dobe, ar mīlestību koptie apstādījumi, ģimenes atpūtas stūrītis un dīķītis ar zaļo vardi.

……………….

Repuļu ģimene. Stacijas iela 49, Ape, Apes pagasts, Smiltenes novads

Nominācija. Dārza pērle, kuru brīnišķīgi papildina kaimiņa savvaļas poniji un aitas.

Ļoti kopts dārzs. Veiksmīgi dārzs sadalīts pa zonām, atdalīta saimnieciskā zonā. Saimnieku kulinārijas brīnumi iedvesmo.

……………….

SIA “Raunas māls”, Ciņu ģimene, Ceplis, Raunas pagasts, Smiltenes novads

Nominācija. Dārzs un keramika.

Daudzveidīgs dārzs, kas mākslinieciski papildināts ar dārza saimnieku gatavotajiem skaistajiem māla podiem. Vēsturiskais stāsts gaumīgi iekļaujas mūsdienīgā vidē.

……………….

Gita Miķelsone ar ģimeni, Smilšu iela 12, Ape, Apes pagasts, Smiltenes novads

Nominācija. Ģimenes māja, kuru ieskauj krāšņi un bagātīgi ziedoši augi.

Skaists, ziedošs ģimenes dārzs un pagalms, kuru priecīgi un draiski papildina jauns ģimenes loceklis – kucēns.

……………….

Puntes ģimene, “Grantkalni”, Grundzāles pagasts, Smiltenes novads

Nominācija. Dievs. Daba. Cilvēks.

Daudzveidīgs pagalms ar stāstiem par katru vietu dārzā. Divas   milzīgas siltumnīcas, liels sakņu dārzs, reljefaina ainava, kas attīstīta uz grants kalna, un ieskauti ģimenes mīlestībā. 


Apvienojoties trīs novadiem, konkursam tika dots jauns nosaukums “Dārzu pērles Smiltenes novadā 2022”. Šāds konkurss ar pārtraukumiem Smiltenē un Smiltenes novadā notika ar citu nosaukumu gandrīz divdesmit gadus. Prieks, ka šī tradīcija turpinās arī daudz lielākā Smiltenes novadā. Konkurss tiek organizēts ar mērķi ieinteresēt un veicināt Smiltenes novada iedzīvotājus un uzņēmējus radīt pievilcīgu novada ainavisko telpu, popularizēt sakārtotu un sakoptu apkārtējo vidi un novērtēt iedzīvotāju un uzņēmēju veikumu.

Īpašumu dalībai konkursā varēja pieteikt pats īpašnieks vai tā pārstāvis, kaimiņi, draugi, radi, darba kolēģi un citi novada iedzīvotāji. Kopumā konkursā piedalījās 17 īpašumi no Smiltenes novada pagastiem un pilsētas, kuri tika izvērtēti laika posmā no 1. jūnija līdz 26. jūlijam. Apskatot visus konkursam pieteiktos dalībniekus, jāpiemin, ka daudzos īpašumos mūs sagaidīja plīvojošs Latvijas valsts karogs mastā, kas radīja patriotiskas sajūtas. Katrs īpašums bija īpašs un katrā varēja sajust ar mīlestību veikto darbu pagalmā, sētā, uzņēmumā, kaut īpašuma veidošana lielākoties ir papildus darbs pamatdarbam. Patīkami bija apzināties, ka mūsu Smiltenes novads ir tik bagāts ar sakoptiem īpašumiem.

Esam priecīgi par ilggadēju tradīciju arī ir SIA “Zaao”, kad uzņēmums pasniedz veicināšanas balvas atsevišķiem konkursa dalībniekiem par veiksmīgu sadarbību ar uzņēmumu, ko šogad pasniedza piecām ģimenēm – Lodziņu ģimenei, Kuģu ģimenei, Priedīšu ģimenei, Sandrai Lārmanei ar ģimeni un Repuļu ģimenei. Ģimenēm tika pasniegta īpaša dāvana – 6 mēnešu bezmaksas atkritumu izvešana.

 

Pateicamies visiem par uzņēmību, darba, dārza un sakoptas vides mīlestību. Ar savu darbu jūs vairojat un kuplināt skaistumu ne tikai savā sētā un īpašumā, bet arī mūsu novadā, mūsu laukos, ciemos, pilsētās, tā parādot savu stiprumu, apņēmību un varēšanu.

 

 Informāciju sagatavoja:

Agija Kukaine,

Smiltenes novada pašvaldības

Teritorijas apsaimniekošanas speciāliste