2024. gada 20. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Apskatāma Laimas Āboltiņas rokdarbu izstāde

No 1.marta līdz 9.aprīlim Smiltenes bibliotēkā, Baznīcas laukumā 13, apskatāma Laimas Āboltiņas  rokdarbu izstāde “Savam priekam”.

Laimas Āboltiņas vaļasprieks ir visa veida rokdarbi – adīšana, tamborēšana, mezglošana, filcēšana, knipelēšana, pērļošana, tapošana un  aušana. Darbos iepītas un ievērtas domas, idejas, krāsas, sajūtas, prieks, skumjas un laime, idejas smeļoties no dabas un ikdienā satiktajiem cilvēkiem.

 Mīlestība uz rokdarbiem aizgūta no vectēva māsas Ainas Galītes, kura no 1956.- 1986.gadam bijusi Tautas lietišķās mākslas “Smiltene” vadītāja. Vispamatīgāk pie viņas apgūtas iemaņas mezglošanā, jo laikā no 1977.-1983. gadam tas bija modē. Daudz apgūts pašmācības ceļā un meistarklasēs. Ļoti patīk rokdarbi, kas ir pielietojami ikdienā. Patīk savus rokdarbus dāvināt, un ir bezgala liels prieks, kad to novērtē! Knipelēšana, kura ir tik pacietību prasoša, apgūta pie Astras Grīnvaldes, kura ļoti gribēja savas prasmes un zināšanas atstāt aiz sevis. Viņai arī tas izdevies – tikai tāpēc, ka Laima nevarējusi pateikt, ka nenāks aiz cieņas un pieklājības. Par to rokdarbniecei Astrai Laima ir pateicīga.

Liels atspaids Laimas vaļaspriekiem bijis tētis. Tagad atbalsts ir vīrs Intars. Viņš ir Laimas ideju ģenerators, ja vajag, tad viņai ir arī darbarīki – tā ir brīnišķīga sajūta. Laima saka: “Mana pamatvērtība ir ģimene”. Viņas lielais prieks un lepnums ir bērni un viņu ģimenes. Arī savas zināšanas un prasmes tālāk  tiek nodotas mazbērniem. Mazmeitiņām tiek mācīta adīšanas un pērļošanas māksla.  Viņas sazīmē rokassprādžu rakstus un pēc tam ver pērlīti pie pērlītes un priecājas par paveikto.

Ikdienā Laimas darbs ir saistīts ar konsultāciju sniegšanu lauksaimniekiem.

Izstādi iespējams apskatīt bibliotēkas darba laikā, lietojot sejas aizsargmasku, kā arī ievērojot noteiktās drošības prasības.

 

Informāciju sagatavoja:
Aira Stūre,
Smiltenes novada bibliotēkas vecākā bibliotekāre