2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Dāvja Ozoliņa Apes pamatskolas 6. klases skolēni iegūst titulu “Veidenbauma klase”

Eduarda Veidenbauma memoriālais muzejs “Kalāči” rudenī izsludināja konkursu “Veidenbauma klase”, aicinot skolēnus atklāt Veidenbaumu, meklēt viņa personībā iedvesmojošo, uzrunājošo un skolēniem aktuālo, darot uzdevumus visai klasei kopā!

Konkursā tika aicināti piedalīties skolēni no 6 līdz 12. klasei.

Konkursa mērķis bija gan veicināt Veidenbauma 155. dzimšanas gadā jauniešu interesi par dzejnieka  radošo darbu un personību, gan dot iespēju klasei kopā darīt, atklāt, radīt, paplašināt savu redzesloku, attīstīt sociālās un pilsoniskās prasmes.

Konkursa darbu vērtēšanā tika piesaistīti dzejnieki, mākslinieki un citas radošas personības, kas ietilpst Veidenbauma cienītāju kopienā!

Pavisam konkursā pieteicās 37 klases no visas Latvijas, līdz pašam galam varonīgi tika 12 klases.

Konkursa uzdevumi bija aizraujoši, bet arī sarežģīti. Viens no pirmajiem uzdevumiem bija nofilmēt iedvesmas video “Veidenbaums 21. gs.”, kurā skolēni veidoja sarunu ar dzejnieku. Skolēni jautāja dažādus jautājumus, savukārt Veidenbaums atbildēja, citējot dzeju, svarīgi bija radīt īpašo Veidenbauma radošo gaisotni. Otrais uzdevums bija izveidot mācību spēli par E. Veidenbaumu, viņa dzeju. 6. klases skolēni izveidoja spēli “Veidenbaumam pa pēdām”. Savukārt trešais uzdevums – jāizveido E. Veidenbauma vērtību – sociālais plakāts, kurā tiktu iesaistīta kāda Veidenbauma atziņa, citāts. Svarīgi bija atrast tādu citātu, kas pašiem skolēniem būtu aktuāls, lai viņi aizdomātos, pārdomātu, veidotu paralēles ar savu dzīvi vai pasaulē notiekošo. Viena grupa izvēlējās E. Veidenbauma citātu: “Otram kaut ko atņemt un no otra zaudējuma gūt sev labumu ir vēl vairāk pret dabu nekā nāve, nekā nabadzība, nekā sāpes.” Šis citāts, skolēnuprāt, sasaucās ar šausminošajiem notikumiem Ukrainā, skolēni pārdzīvo par šo situāciju, izjūt trauksmi, jūt līdzi. Otra grupa izvēlējās gaišākās noskaņās citātu: “Dari labu un ne no kā nebaidies!” Šis citāts, pēc skolēnu domām, ir kā aicinājums, kā moto darīt labu, jo labais vairo labo un, darot labu, nav jābaidās.

Skolēni aizrautīgi veidoja plakātus, meklējot arī atbilstošus attēlus un foto, kas nebūt nebija tik viegli, jo attēliem bija vizuāli jāattēlo citāta nozīme, saturs, būtība.

Par uzvarētājiem un titula “Veidenbauma klase” saņēmējiem, kā arī bezmaksas pasākumu un izglītojošās programmas apmeklētājiem varēja kļūt trīs klases, kuras bija iesūtījušas radošākos un kvalitatīvākos darbus. Dāvja Ozoliņa Apes pamatskola 6. klases skolēni saņēma titulu “Veidenbauma klase” un ieguva 3. vietu – balvā “Diena ar Veidenbaumu” – pārgājiens pa Veidenbauma pēdām, klases saliedēšanas un Veidenbauma iepazīšanas aktivitātes, muzeja īpašā programma.

Paldies E. Veidenbauma muzejam par šo iespēju piedalīties konkursā! Visi uzdevumi bija izaicinājumu pilni, tie rosināja skolēnus DOMĀT, domāt radoši, interesēties, pētīt, radīt un veidot, salīdzināt – tās ir prasmes, kuras noder ik uz soļa! Un galu galā skolēni jau 6. klasē iepazina vienu no latviešu literatūras dižgariem – Eduardu Veidenbaumu!

Informāciju sagatavoja:

 Skolotāja Sarmīte Apine