2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Dažādu jomu profesionāļus aicina kļūt par skolotājiem

Skolotāju izglītības projekts “Mācītspēks” aicina dažādu jomu profesionāļus ar augstāko izglītību apgūt skolotāja profesiju, reizē strādājot skolā un studējot. Kopš gada sākuma dalībai projektā pieteikušies vairāk kā 700 dažādu jomu profesionāļi no visas Latvijas.

Dalībai projektā ir vairāki formālie priekšnosacījumi: līdz 2022. gada jūnijam iegūta augstākā izglītība, vidējā atzīme diplomā vismaz 7 balles, kā arī skolotāja kvalifikācijas neesamība.
Kandidātu atlase projektam “Mācītspēks” norisinās divās kārtās. Pirmajā kārtā interesenti aizpilda detalizētu elektronisko anketu, savukārt otrajā kārtā – intervijā ar lomu spēli – parāda savu atbilstību vairākiem kritērijiem, tostarp motivāciju kļūt par skolotāju, orientāciju uz pašizaugsmi, spēju risināt konfliktsituācijas, kā arī orientāciju uzrisinājumu un sadarbību.
Topošie skolotāji dalību projektā uzsāks ar intensīvām vasaras mācībām, kam sekos izglītojošas nometnes skolēniem, savukārt 1. septembrī projekta dalībnieki uzsāks darbu kādā no Latvijas skolām un paralēli mācīsies augstskolā. Visa projekta laikā dalībnieki saņems arī stipendiju.
Kopumā projekts “Mācītspēks” dalībniekiem ilgs divus gadus. Pirmā gada laikā dalībnieki vienu dienu nedēļā mācīsies Latvijas Universitātē, Daugavpils Universitātē vai Liepājas Universitātē, lai iegūtu skolotāja kvalifikāciju. Paralēli studijām projekta dalībnieki no pirmdienas līdz ceturtdienai strādās skolā kopā 14 līdz 21 kontaktstundu apmērā, saņemot skolotāja darba algu un skolas mentora atbalstu. Pirmā projekta gada laikā dalībnieki arī strādās profesionālās pilnveides grupās “Iespējamās misijas” kuratoru vadībā.
Savukārt projekta otrā gada laikā jaunie skolotāji papildinās savas zināšanas un prasmes nodibinājuma “Iespējamā misija” profesionālās pilnveides izglītības programmā. Jaunie skolotāji varēs izvēlēties vienu no padziļinātajiem mācību virzieniem – pedagoģiju vai pārmaiņu vadību. Paralēli mācībām otrā gada laikā dalībnieki turpinās strādāt skolā četras dienas nedēļā, un reizi nedēļā izglītosies profesionālās pilnveides mācību programmā “Iespējamās misijas” kuratoru vadībā. Otrā gada laikā kuratori klātienē arī vēros jauno skolotāju vadītās mācību stundas, palīdzot tās izvērtēt un sniedzot rekomendācijas to pilnveidei. Kā papildus atbalsts dalībniekiem otrajā projekta gadā būs pieejamas individuālas supervīziju nodarbības.

Vairāk par projektu: www.macitspeks.lv

Par projektu “Mācītspēks”
Projektu īsteno Latvijas Universitāte, Daugavpils Universitāte, Liepājas Universitāte un nodibinājums „Iespējamā misija”, to pārrauga Izglītības un zinātnes ministrija. Projekts „Mācītspēks” tiek īstenots Eiropas Sociālā fonda līdzfinansētā projekta Nr. 8.2.1.0/18/I/004 „Latvijas Universitātes inovatīvas, pētniecībā balstītas studiju virziena „Izglītība un pedagoģija” studiju programmas” un otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmas „Skolotājs” licenču ietvaros.