2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Delegācijas no Villihas apciemo Smiltenes novadu

Aizvadītajā nedēļā, no 7. līdz 15. augustam, Smiltenes novadā viesojās divas delegācijas no sadraudzības pilsētas Villihas (Vācija) ar mērķi vairāk iepazīt mūsu novadu un tā cilvēkus, kā arī pārrunāt turpmākās sadarbības iespējas.

 No 7. līdz 10. augustam Smiltenē viesojās delegācija no Villihas pašvaldības: mērs Kristians Pakušs (Christian Pakusch), preses sekretārs Mihails Pluške (Michael Pluschke) un atbildīgā par starptautisko sadarbību Nikola Gotsa (Nicole Goetz). Pašvaldības pārstāvji augstu novērtēja Smiltenes sakopto vidi, aktīvās atpūtas un kultūras piedāvājumu, infrastruktūru un laipno uzņemšanu.

No kreisās: Andris Lapiņš, Nikola Gotsa, Edgars Avotiņš, Kristians Pakušs, Mārtiņš, Mihails Pluške.

Smiltenes novadu šajā laikā (no 8. līdz 15. augustam) apmeklēja arī vācu – latviešu biedrības pārstāvji no Villihas. Tieši šīs biedrības dalībnieki, īpaši Volfgangs un Agnese Broki, 25 gadu garumā bijuši galvenie Smiltenes un Villihas pilsētu sadraudzības veidotāji un uzturētāji. Vizītes ietvaros V. Broks saņēma Latvijas Pašvaldību savienības Pateicības rakstu par aktīvu ilggadēju sadraudzības un sadarbības veidošanu un uzturēšanu starp vācu un latviešu tautām kultūras, izglītības, sociālajos un pārvaldības jautājumos, par Smiltenes novada attīstības un starptautiskās atpazīstamības veicināšanu.

V. Broks saņem Latvijas Pašvaldību savienības Pateicības rakstu.

Kopīgi tiekoties, Villihas un Smiltenes pašvaldību pārstāvji, kā arī vācu – latviešu biedrības dalībnieki, sprieda par turpmākajām sadarbības iespējām, piemēram, skolēnu apmaiņas programmas atjaunošanu, atkārtotu Vācijas – Latvijas sadarbības foruma rīkošanu, kopīgu sporta sacensību un kultūras pasākumu organizēšanu u.c. Ideju realizācija, protams, atkarīga no finansiālajām iespējām un notikumiem pasaulē. Tomēr visi bija vienisprātis – pašreizējā situācija Ukrainā rāda, ka ir svarīgi veicināt tautu vienotību, savstarpējo izpratni un sadarbību.

Smiltenes un Villihas pašvaldību pārstāvji un vācu – latviešu biedrības dalībnieki pārrunā turpmākās sadarbības iespējas.

Līdztekus turpmākās sadarbības pārrunāšanai, vācu delegācijas vairāk iepazina Smiltenes novadu un tā cilvēkus. Sakām lielu paldies uzņēmumiem un privātpersonām, kas laipni un sirsnīgi uzņēma mūsu vācu draugus: Janīnai Ķergalvei, elektromobiļa “Līvens” komandai, Vairim Trallam, sidra darītavas “Abuls” saimniekam Jānim Matvejam, Smiltenes kultūras centram, TLMS “Smiltene” vadītājai Lienei Strazdiņai un meistarei Daigai Melnacei, Lodziņu ģimenei Raunā, SIA “Siera ražotne” saimniekiem, Ilzei Briedei, Drustu novadpētniecības muzeja vadītājai Ievai Lejmalniecei, “Trīs pipari un kūkas”, “Pasēdnīca” un “Park Hotel Brūzis” komandai!


Informācijai: Šogad apritēja 25 gadi, kopš tika aizsākta Villihas un Smiltenes pilsētu sadraudzība. Kopš 2017. gada abas pašvaldības vieno partnerības līgums, kas stiprina abu pašvaldību sadarbību, sadraudzību un turpmāko attīstību.

 

Madara Mūrniece

Smiltenes novada pašvaldības

zīmolvedības un mārketinga speciāliste