2024. gada 20. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Dinas Dubiņas izstāde “ Zīmīga satikšanās Raunā”

Dinas Dubiņas izstāde “ Zīmīga satikšanās Raunā”

19. augustā plkst. 18.00 ielūdzam uz mākslinieces Dinas Dubiņas izstādes “Zīmīga tikšanās Raunā” atklāšanu Raunas pilsdrupu tornī, lai kopīgi svinētu Raunas vārda dienu un mākslinieces dzimšanas dienu.

        Izstāde trīs daļās, trīs dažādās vietās – emaljas gleznas Raunas pilsdrupu tornī, ārkārtīgi skaistā un iedvesmojošā vidē. Dina Dubiņa ir vienīgā māksliniece, kas strādā ar šādām emaljām uz kapara lielos izmēros, jo tas ir ļoti dārgi un emalju sagatavošanas process ir ārkārtīgi darbietilpīgs. Māksliniece strādā ar juvelieru emaljām, kuras ir domātas zeltam un tiek lietotas līdzvērtīgi dārgakmeņiem. Līdzīgas emaljas ir un tika lietotas uz slavenajām Faberžē olām. Pilnībā savu skaistumu, mirdzumu, enerģiju emalja parāda lielākos laukumos. Savās gleznās māksliniece dod emaljai brīvību. Darbi montēti no daudzām detaļām, kuras apdedzinātas vairākkārtīgi 1000 grādos un ir izturīgi pret saules gaismu, mitrumu, temperatūras svārstībām, ir praktiski mūžīgi. Visus emaljas darbus ir iespējams arī dezinficēt. Dinas darbos pārdabiskā veidā pieslēdzas arī sargājoša, pozitīva Visuma enerģija, ko tālāk jau jūtam un daži vēlāk ienesam arī savās mājās.

       Raunas bibliotēkā – miniatūras, emalja uz kapara, autortehnika. Tēmas – enerģētiski spēcīgie sargeņģeļi, sievietes pasaule un mīļdarbiņi: kaķi, zivis, ķirši, taureņi.

       Raunas pagasta pārvaldē – dzintara gleznas. Tas ir mēģinājums šo  (30 – 60) miljonu gadu seno saules akmeni ienest telpā. Dzintars ļoti labvēlīgi ietekmē vidi un veselību, jo saules gaismā un siltumā izdala brīvos elektronus, enerģētiski attīrot vidi. Uz daudzkārt slīpētas reljefa pastas klātais grafīts – ogleklis – dimants, tikai citā agregātstāvoklī.

        Šī izstāde tiešām ir brīnumaini zīmīga satikšanās, jo izstādes atklāšana ir 19.augustā Raunas vārda dienā, Raunas svētkos, un arī mākslinieces dzimšanas dienā.

       Visi darbi pārstāv uguns stihiju, nes saules un gaismas enerģiju, jo metāls top ugunī, emalja top ugunī, darbi top ugunī, dzintars – saules akmens, māksliniece Lauva, saule. Mākslinieces vēlējums, lai darbi nes prieku, jo tikai prieks vairo psihisko jeb dvēseles enerģiju, kas ir vienīgais spēks, kas nodrošina labklājību un veselību.

        Dina Dubiņa dzimusi Rīgā, beigusi RLMV, un Igaunijas Mākslas akadēmijas metālmākslas katedru, iegūstot maģistra grādu. Izstādēs piedalās kopš 1975. gada. Piedalījusies vairāk kā 200 izstādēs Latvijā, Igaunijā, Vācijā, Spānijā, Japānā un citās valstīs. LMS un IAA biedre kopš 1983.gada. Māksliniecei ir bijušas vairāk kā 45 personālizstādes, nozīmīgākās – galerija “Daugava”, galerija “Putti”, “Rīgas galerijā”, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, Grācā (Austrija) Štūrē (Vācijā),u.c. Vispasaules rotu izstādēs “Jabloņeca77” un “Jabloņeca83” apbalvota ar goda diplomiem. Siguldas novadā ieguvusi titulu “Gada balva mākslā” 2018 gadā.

 Virtuālā galerija www.dinadubinaart.com

 Mākslas galerija, kura mākslinieci pārstāv: https://bazart.lv/collections/dina-dubina

Izstāde apskatāma:

Raunas pilsdrupu tornī – katru dienu no plkst. 7.00 līdz 19.00, paņemot pilsdrupu torņa atslēgu sabiedriskajās tualetēs

Raunas bibliotēkā – P., O., T. no plkst. 9.00 līdz 18.00; C. no plkst. 9.00 līdz 13.00; Pk. no plkst. 9.00 līdz 17.00; S., Sv. – slēgts

Raunas pagasta pārvaldes 2.stāva zālē – P. no plkst. 8.00 līdz 18.00; O., T., C. no plkst. 8.00 līdz 17.00; Pk. no plkst. 8.00 līdz 16.00; S., Sv. – slēgts