2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Donoru diena Smiltenē 29.novembrī

Valsts asinsdonoru centrs (VADC) lūdz visus Latvijas iedzīvotājus, kuri jūtas veseli, ziedot asinis un palīdzēt ārstiem glābt smagi slimu pacientu dzīvības! Lai būtu pēc iespējas tuvāk donoru dzīves un darba vietām,  VADC dodas uz dažādām Latvijas vietām. Pilns izbraukumu vietu saraksts pieejams mājaslapā donors.lv.

VADC izbraukums Smiltenē notiks Smiltenes bērnu un  jaunatnes sporta skolā, Gaujas ielā 1, Smiltenē, 29.novembrī no plkst. 10:00 līdz 13:00

Tāpat donoru pieņemšana turpinās visās pastāvīgajās asins ziedošanas vietās. Šobrīd VADC aicina visu asinsgrupu donorus, īpaši trūkst O- asinsgrupas asinis.

“Ikviens cilvēks, kurš jūtas vesels, šobrīd var palīdzēt Latvijas ārstiem cīņā par smagi slimu pacientu dzīvībām, ziedojot asinis. Ārī ārkārtas situācijā notiek smagas autoavārijas, traumas, asiņošana dzemdību laikā un citas situācijas, kad ārsti bez asins komponentiem nespētu glābt cilvēku dzīvības. Šobrīd donoru palīdzība vajadzīga arī Covid-19 pacientu ārstēšanā,” norāda VADC direktore Egita Pole.

Lai dotos uz asins ziedošanas vietu, galvenais ir laba pašsajūta un vēlme palīdzēt. Pēc reģistrēšanās potenciālajam donoram jāaizpilda neliela anketa, kam seko saruna ar ārstu, temperatūras un asinsspiediena mērījumi, kā arī hemoglobīna pārbaude. Ja visi rādītāji ir labi, tad donors aicināts doties uz asins ziedošanu, kas aizņem vien dažas minūtes.

“Rūpēs par donoru un personāla veselību, VADC pastāvīgajās ziedošanas vietās un izbraukumos tiek ievērotas stingras epidemioloģiskās prasības. Ja pašsajūta ir laba, tad ziedot asinis var gan pret Covid – 19 vakcinēti, gan nevakcinēti cilvēki, ” stāsta E. Pole.

Lai ziedotu asinis, līdzi jābūt derīgam personu apliecinošam dokumentam (pasei, personas apliecībai (eID) vai jebkurai citai personu identificējošai apliecībai, kas satur sekojošu informāciju – personas kodu, vārdu, uzvārdu un foto.

Vairāk informācijas par par drošības pasākumiem Covid-19 vīrusa izplatības laikā: https://www.vadc.lv/aktualitates/jaunumi/aktuala-informacija-donoriem-saistiba-ar-covid-19-ierobezojumiem.

Informāciju sagatavoja:

Ginta Bormane
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja