2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Dzimtu stāsti Apē

 

Jūnijā Smiltenes novada pašvaldība uzsākusi projekta “Dzimtu stāsti “Manas saknes manā APĒ” īstenošanu. Idejas sākums ir faktā, ka Vidzemes Pierobežas mazpilsēta Ape 2028. gadā atzīmēs 100 gadus. Laiku laikos šajā vietā ir dzīvojuši, strādājuši un veidojuši savas ģimenes un dzimtas neskaitāmi diži cilvēki – skolotāji, sportisti, kultūras cilvēki, mediķi, lauksaimnieki. Katrs no viņiem ir atstājis neizdzēšamas pēdas mazpilsētas ielās un ceļos. Cilvēki ir tie, kas ir veidojuši šīs vietas pagātni, veido tagadni un veidos nākotni. Apē dzimtas dzīvo vairākās paaudzēs. Apes cilvēkiem šī vieta ir īpaša Latvijas, Eiropas un pasaules mērogā – TĀS IR MŪSU MĀJAS – tām pieder mūsu sirdis. Apes 100gades pasākumu ciklā, kas plānots laika periodā no 2022. gada jūnija līdz 2028. gada 11. februārim, vēlamies apkopot Apes 100 dzimtu stāstus un dzimtu fotogaleriju, veidojot izstādes, izdodot stāstu un fotogrāfiju grāmatu “Manas saknes manā APĒ”, radot vienotu deju un dziesmu uzvedumu. Cilvēki noveco un šis laiks iezīmē nepieciešamību un vajadzību uzklausīt un stāstīt tālāk par piedzīvoto, saprasto, izjusto. Projekts ir pasākumu cikla sākuma posms, kura ietvaros plānots apzināt un tikties ar 35 dzimtām, uzklausīt, radot viņu dzimtu stāstus gan rakstveidā, gan digitālā formā, uzņemt dzimtu fotogrāfijas, un veidot stāstu un foto izstādi. Saglabāt pagātnes notikumus, lai pilnvērtīgi varam dzīvot šodienā un ir uzskatāmas liecības nākotnei. Izstāde, stāsti, fotogrāfijas kā laika liecinieki par šo vietu un cilvēkiem, kā dāvana Apes pilsētai, Smiltenes novadam, Vidzemei.

Esam patiesi priecīgi, ka esam guvuši atbalstu idejas uzsākšanai un aicinām visas uzrunātās dzimtas atsaukties, iesaistīties, piedalīties!

Projekta aktivitātes tiek īstenotas ar Vidzemes plānošanas reģiona, Latvijas Valsts meži un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu. 

#vidzeme #kulturavidzeme #vidzemeskulturasprogramma2022 #VKP2022 #Latvijas Valsts meži #Valsts kultūrkapitāla fonds

Foto: Ilva Sāre

Smiltenes novada pašvaldības projektu vadītāja

Daiga Bojāre