2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Dzimtu stāsti “Manas saknes Manā APĒ”

Ģimeniskā atmosfērā Apes tautas namā 11. decembrī pulcējās Apes ģimenes, dzimtas, lai atskatītos uz paveikto projektā “Dzimtu stāsti  “Manas saknes Manā APĒ”, iepazītos, priecātos un lepotos ar savām ģimenēm, savu pilsētu. Projekta ietvaros esam uzsākuši ļoti svarīgu, grūtu, bet ļoti skaistu ceļu, esam uzklausījuši 35 dzimtas, uzzinājuši to vēsturi, katras ģimenes vērtības un paveikto. Mūsu ģimenes ir mūsu bagātība. Ir izveidoti 35 stāsti un dzimtu fotogrāfijas. Izveidota digitāla foto un stāstu izstāde, kura sniedz priekšstatu par dzimtām un saknēm Apes zemē.

Šajā vakarā divu stundu garumā, klausījāmies mīlestības stāstus, izsapņotus un piepildītus sapņus, skatījām dzimtu fotogrāfijas un baudījām ģimeņu sagatavotus priekšnesumus. Radītie stāsti ir īstas mīlestības vēstules, atmiņas, vēsture, tagadne, kas paliks nākotnei.

Mēs esam ceļā uz grāmatu “Manas saknes Manā Apē”, kurā vēlamies apkopot 100 dzimtu ģimeņu stāstus. Tā būs visu mūsu dāvana savai pilsētai 100 dzimšanas dienā, ko Ape svinēs 2028. gadā. Tā būs gara manta, kas būs katrā mājā kā liecība, ka šajā vietā vairāk kā 100 gadus ir dzīvojuši bagāti, savu zemi, pilsētu, ģimeni un cilvēkus mīloši cilvēki. Kuriem ir svarīga piederības sajūta tieši šai vietai.

Izvērtējot paveikto ir skaidrs, ka esam iesākuši ļoti svētīgu un vajadzīgu darbu.

Paldies Vidzemes plānošanas reģionam, Latvijas Valsts mežiem un Valsts Kultūrkapitāla fondam par sniegto atbalstu. Šī iecere un grāmata būs nemateriālais kultūras mantojums.

Daiga Bojāre

Smiltenes novada pašvaldības

Attīstības un plānošanas nodaļas

projektu vadītāja

 

Foto: Sandra Apine “Alūksnes un Malienas Ziņas”, Daiga Bojāre