2024. gada 20. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Eiropas dienu Smiltenes bibliotēkā atzīmēs ar pasākumu veltītu Eiropas Prasmju gadam

9.maijā visā Eiropā plaši atzīmē Eiropas dienu. Arī Smiltenes bibliotēkā 9.maijā plkst. 11.00 notiks pasākums veltīts Eiropas dienai – “Izglītota vietējā kopiena – ieguldījums Eiropas nākotnē”: 2023.gads – Eiropas Prasmju gads”.

Eiropas Komisija jau desmit gadus izvēlās kādu  tematu, kam nepieciešama īpaša uzmanība un rīcība. Eiropas Savienībā liela problēma ir digitālo prasmju trūkums, tāpēc 2023.gads ir pasludināts par Eiropas Prasmju gadu. Cilvēki, kam piemīt vajadzīgās digitālās prasmes, spēj sekmīgāk pielāgoties pārmaiņām ne tikai darba tirgū, bet arī  pilnā apjomā iesaistīties pilsoniskajā sabiedrībā un demokrātiskajos procesos. Digitālās prasmes mazina digitālo nevienlīdzību un veicina ikviena  piederības sajūtu un iesaisti. Mūžizglītības jaunākie izaicinājumi un aktualitātes tieši saistās ar digitālo prasmju apgūšanu.

Smiltenes novada bibliotēka ir kļuvusi par nozīmīgu atbalstu mūžizglītībai – gan medijpratību apmācībā, veicinot kritisko domāšanu, gan digitālo prasmju apguvē, tā mazinot digitālo nevienlīdzību vietējā kopienā. Bibliotēka piedāvā apmācības programmu – digitālo iekārtu lietošanas prasmes un apmācības elektroniskajā saziņā ar dažādām institūcijām.

Bibliotēkas darbinieki prezentācijā “Esi medijpratīgs! Pasargā sevi no dezinformācijas!” pastāstīs, kas ir medijpratība, kāpēc mūsdienās ir tik svarīgi mācēt lietot informāciju, kas pieejama publiskajā vidē. Lekcijas mērķis – dezinformācijas un viltus ziņu atpazīšana un novēršana.

Pasākuma otrajā daļā būs praktiska nodarbība medijpratībā “Atpazīsti un esi zinošs!”, kad dalīsimies praktiskos piemēros un mācīsimies atpazīt dziļviltojumus (deepfake), kam ir liela ietekme uz cilvēku izpratni par realitātē notiekošo.

Viens no bibliotēkas uzdevumiem ir izglītot vietējo kopienu, aicinot ikvienu pilnveidot un apgūt jaunas digitālās prasmes, dažādos kursos, individuālajās konsultācijās, kā arī ar Senioru akadēmiju kopīgi rīkotajās apmācībās.

Pasākumu atbalsta Latvijas Republikas Ārlietu ministrija.

Telefons informācijai 64773030, 26449145.

Pasākuma laikā var tikt fotografēts un/vai filmēts.

 

Informāciju sagatavoja:
Alda Liuke,
Smiltenes bibliotēkas bibliogrāfe

Sandra Marķitāne,
Smiltenes novada bibliotēkas informācijas speciāliste
Tālrunis: 64773030; 26449145
E-pasts: [email protected]