2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Eiropas Prasmju gadā aicinām darba meklēšanā noderīgas prasmes un finanšu pratību apgūt tiešsaistē, izmantojot NVA e-mācību moduļus

Ikviens interesents, kuram ir pieejams interneta pieslēgums, jebkurā viņam ērtajā vietā un laikā var tiešsaistē bez maksas apgūt darba meklēšanā noderīgas zināšanas, kā arī finanšu pratību. Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) CV un vakanču portāla E-apmācības sadaļā lietotājiem ir pieejami e-mācību moduļi “Kā veidot efektīvu darba meklēšanas stratēģiju”, “Motivācijas vēstules sagatavošana un sagatavošanās darba intervijai”, “Mana nauda šodien un rīt. Finanšu pratība”, kas izstrādāti NVA īstenotā Eiropas Sociālā fonda (ESF) projekta “Atbalsts bezdarbnieku izglītībai” ietvaros. Lai uzsāktu mācības tiešsaistē, NVA CV un vakanču portālā ir jāautorizējas ar Valsts pārvaldes pakalpojumu portāla starpniecību.

NVA direktore Evita Simsone: “Šogad, Eiropas Prasmju gadā, NVA vietnē esam pilnveidojuši E-mācību moduļu šķirkli, piedāvājot jaunu risinājumu ērtākai e-moduļu lietošanai. Katram e-mācību modulim tagad izveidots savs baneris, uzklikšķinot uz kura, var uzreiz atvērt vajadzīgo e-mācību kursu. Lai atvērtu nākamo e-mācību moduli, atkārtota autentificēšanās vairs nav vajadzīga, jo autentificēties nepieciešams tikai vienu reizi, uzsākot pirmā atvērtā moduļa e-kursa apguvi. Mūsu e-mācību moduļi īpaši noderīgi būs jauniešiem, kuri drīzumā absolvēs skolu un uzsāks ceļu uz darbu un patstāvīgu dzīvi. Eiropas Prasmju gadā aicinu aktīvi izmantot NVA interaktīvo tiešsaistes mācību piedāvājumu un veltīt laiku savai pašizaugsmei, jaunu prasmju ieguvei vai jau esošo pilnveidei.”

Lai veiksmīgi atrastu piemērotu darbu, ļoti svarīgi ir neapjukt un, darbu meklējot, rīkoties maksimāli efektīvi, zināt, kas, kā un kādā secībā jādara. Tiem cilvēkiem, kas meklē vai plāno meklēt darbu,  NVA e-mācību moduļi piedāvā iespēju apgūt darba meklēšanas metodes, iemāca efektīvi strukturēt darba meklēšanas soļus, noteikt prioritātes, izstrādāt darba meklēšanas rīcības plānu, pareizi uzrakstīt un noformēt dokumentus, kas jāiesniedz darba devējiem.

NVA e-moduļa “Kā veidot efektīvu darba meklēšanas stratēģiju” mācību saturs ir sakārtots trīs sadaļās: “Darba meklēšana”, “Laika plānošana” un “Stresa vadība”. Modulis darba meklētājam sniedz ieteikumus gan savu zināšanu, prasmju un iemaņu izpētei, gan lietderīgai laika plānošanai darba meklējumos, gan palīdz pārvarēt stresu, kas var rasties bezdarba situācijā un jauna darba meklēšanas laikā.

E-mācību modulis “Motivācijas vēstules sagatavošana un sagatavošanās darba intervijai” iemāca  gan pareizi sagatavot un noformēt darba meklētāja pieteikuma dokumentus, gan sagatavoties darba pārrunām ar darba devēju. Jūs uzzināsiet, kā jāveido CV saturs, kāda ir motivācijas vēstules nozīme un ar ko tā atšķiras no pieteikuma vēstules, kādā secībā motivācijas vēstule ir jāraksta un kā jānoformē. E-mācību modulis izskaidros, kas ir darba intervija, kādi ir darba intervijas jautājumu veidi, kā uz darba devēja jautājumiem atbildēt, kā ģērbties un uzvesties.

Savukārt finanšu pratību apguvis cilvēks, var mērķtiecīgi plānot un veidot savu un savas ģimenes budžetu, pasargāt vai aizstāvēt sevi, ja saskaras ar netaisnību vai krāpniecību, būt konkurētspējīgs arī darba tirgū, jo zina, kas ir tiesiskās darba attiecības un kādas problēmas var rasties, ja darbs ir nelegāls.

Elektroniskās apmācības modulī “Mana nauda šodien un rīt. Finanšu pratība” apkopotas zināšanas par valsts un mājsaimniecības budžeta plānošanu, ienākumu gūšanas veidiem, nodokļu nozīmi, izdevumu kontroli, kredītu būtību, finanšu dokumentu nozīmi, cenas veidošanos, finanšu sektora lomu ekonomikā un finanšu pakalpojumu veidiem, patērētāju tiesībām un atbildību, sociālās apdrošināšanas sistēmas darbības principiem u.c. 2022.gadā finanšu pratības e-moduļa mācību saturs tika papildināts ar plašu izglītojošo informāciju par ļoti aktuālo parādu un parādsaistību tēmu, sniedzot zināšanas, kas var pasargāt no nokļūšanas parādu jūgā. Mācību kursam ir četras sadaļas: “Nauda un darījumi”, “Privāto finanšu plānošana”, “Finanšu un ekonomiskā vide. Nodokļi”, “Valsts un sociālais budžets, sociālās apdrošināšanas sistēmas darbība valstī”.

E-mācību moduļu saturā iekļauts gan teorētiskais skaidrojums, gan audio un video materiāli, gan dialoga simulācijas, gan pašpārbaudes iespējas. Attālināto mācību noslēgumā ir jāizpilda zināšanu pārbaudes tests. Pārbaudes testi ir pieejami tikai tad, kad ir iepazīts viss izvēlētā e-mācību moduļa saturs.

 

Nodarbinātības valsts aģentūra