2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Esi redzams – izgaismo velosipēdu!

Nav slikti laika apstākļi riteņbraukšanai braukšanai, bet ir nepietiekoši aprīkots velosipēds vai pats braucējs!

Aizvien vairāk cilvēku, pievēršoties veselīgam dzīvesveidam, ikdienas gaitās arī gada tumšajos mēnešos dodas ar  velosipēdu. Šī rudens sezona ir jo īpaši pateicīga velobraucējiem. Tomēr ne vienmēr velobraucēji ir parūpējušies par savu drošību. Tādēļ Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD), apvienība “Pilsēta cilvēkiem” un mazumtirdzniecības uzņēmums “Narvesen” kopīgā akcijā “Izgaismo velosipēdu!” aicina riteņbraucējus aprīkot velosipēdus ar lukturiem un atstarotājiem, kā arī valkāt apģērbu ar atstarojošiem elementiem.

Akcijas laikā tie velosipēdisti, kuru braucamie nebūs aprīkoti ar lukturīšiem, saņems lampiņu komplektu, no kuriem baltā gaisma ir piestiprināma velosipēda priekšā, bet sarkanā – aizmugurē. Savukārt tie velobraucēji, kuri divriteni būs izgaismojuši atbilstoši, saņems “Narvesen” dāvāto kafijas kuponu.

Ja velosipēds ir aprīkots ar lukturīšiem vai atstarotājiem, tas ceļu satiksmē ir redzams vismaz no 150 metru attāluma. Savukārt, ja velosipēdam nav neviena gaismas elementa, autovadītājs to pamana pēdējā brīdī un, iespējams, vairs nepaspēj noreaģēt un laikus nobremzēt.

Šāda “neizgaismota” situācija ir par iemeslu daudzām traģēdijām uz Latvijas ceļiem, kuras notiek tieši gada tumšajos mēnešos. Valsts policijas apkopotā statistika liecina, ka šā gada 10 mēnešos ceļu satiksmes negadījumos bojā gājuši jau 13 velobraucēji, pērn šajā laikā – 5. Savukārt ievainoto velo braucēju skaits pēdējo divu gadu 10 mēnešos nav būtiski mainījies – ceļu satiksmē ievainoti 550 velobraucēji.

Pievienotie faili “Izgaismo velosipēdu!”

 

Avots: www.csdd.lv