2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Izzini dabas procesus Latvijas vides izglītības iestādēs un piedalies balvu izlozē

 

 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija aicina ikvienu skolēnu un viņa ģimeni piedalīties zīmogu krāšanas akcijā, apmeklējot vides izglītības iestādes – Latvijas Nacionālo dabas muzeju, Nacionālo botānisko dārzu Salaspilī un Rīgas Nacionālo zooloģisko dārzu. Akcija norisinās no 2021.gada 21.septembra līdz 11.oktobrim, un tās dalībniekiem būs iespēja ne tikai izzināt dabu, bet arī iegūt vērtīgas balvas.

Lai informētu un izglītotu Latvijas iedzīvotājus, īpaši skolēnus, dabas un vides aizsardzības jomā, kā arī veicinātu iedzīvotāju vēlmi izzināt dabas procesus, kampaņas „DABA=ES” ietvaros izveidota aizraujoša zīmogu krāšanas akcija.

Akcijā var piedalīties, apmeklējot trīs Latvijas vides izglītības iestādes – Latvijas Nacionālo dabas muzeju, Nacionālo botānisko dārzu Salaspilī un Rīgas Nacionālo zooloģisko dārzu. Katrā apmeklējuma reizē uz īpašas akcijas kartiņas tiks saņemts attiecīgās vides izglītības iestādes zīmogs. Kad apmeklētas visas trīs iestādes un saņemti trīs zīmogi, akcijas kartīte jāiemet īpašajā akcijas traukā kādā no iestādēm.

2021.gada 15.oktobrī tiks paziņoti uzvarētāji, kas tiks noteikti ar izlozes palīdzību. Balvās – trīs dāvanu kartes 50,00 EUR vērtībā grāmatnīcā „Jānis Roze” un 10 dabas izzināšanas spēles „Kokotājs” un „Putnotājs”.

Akcijas nolikums, kā arī cita ar akciju saistītā informācija

Pieejama arī foto orientēšanās aktivitāte

Vienlaikus dalībai zīmogu krāšanas akcijā „DABA=ES” visās trīs vides izglītības iestādēs iespējams izspēlēt bezmaksas foto orientēšanās spēli. Tā izveidota divām skolēnu kategorijām – no 1. līdz 4.klasei un no 5. līdz 9 klasei. Atbilstoši vecumam pielāgoti spēles uzdevumi un jautājumi. Informācija par dalību spēlē ir pieejama pie kases.

Mēģināt atpazīt dzīvniekus pēc skeleta, ragiem un pēdām, sajust zemestrīces spēku, pētīt minerālus, ieraudzīt oranžērijas tropiskos augus un augļus un iegūt skaistākās bildes no rozārija plašumiem – šī spēle būs aizraujoša izklaide un zināšanu gūšanas veids kā bērniem draugu lokā, tā apmeklējuma laikā ar visu ģimeni!

Jauno vides informācijas un izglītības centru būve jau sākusies

Jau iepriekš tika ziņots, ka, pateicoties Eiropas Savienības fondu atbalstam, visās trīs vides izglītības iestādēs pašlaik notiek jaunu, mūsdienīgu un daudzfunkcionālu nacionālas nozīmes vides informācijas un izglītības centru būve ar mērķi veicināt videi draudzīgu attieksmi un ilgtspējīga dzīvesveida attīstību sabiedrībā. Vairāk informācijas par katru no topošajiem centriem  var atrast šo iestāžu mājaslapās.

Par kampaņu „DABA=ES”

Kampaņas mērķis ir veicināt sabiedrības, īpaši skolēnu, interesi par dabu, tās procesiem, mijiedarbībām ikvienā procesā, kā arī informēt sabiedrību par trim nacionālas nozīmes vides informācijas un izglītības centriem. Kampaņas ietvaros tiek īstenotas daudzveidīgas aktivitātes, kas aicina gan apmeklēt šīs iestādes, gan uzzināt un apzināties savu lomu vides daudzveidības saglabāšanā. Kampaņa „DABA=ES” tika aizsākta 2019. gada novembrī un norisināsies līdz šī gada rudenim.

Projekts “Sabiedrības informēšanas kampaņa par trīs nacionālas nozīmes vides informācijas un izglītības centros veiktajiem Eiropas Savienības fondu ieguldījumiem un sabiedrības zaļās apziņas veicināšanu” tiek realizēts ar Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda atbalstu.

 

Vairāk informācijas:
Sabiedrisko attiecību nodaļa
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija