2024. gada 23. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Kampaņā “Izstāstīt saliedētību” akcentēs saliedētas sabiedrības nozīmi

 

Šī gada 8. septembrī norisināsies diskusija par sabiedrības saliedētību “Vienoti dažādībā: vai tas ir iespējams Latvijā?”. Diskusiju organizē Sabiedrības integrācijas fonds, sākot kampaņu “Izstāstīt saliedētību”. Kampaņas mērķis ir šajā saspringtajā laikā aicināt ieraudzīt dažādās sabiedrības saliedētības dimensijas, izprast to nozīmi un sniegtās iespējas caur cilvēkstāstu prizmu.

Šobrīd, kad sabiedrība dažādu iemeslu dēļ ir polarizējusies un savstarpējās attiecības mēdz būt saspīlētas, ir īpaši nozīmīgi spēt uzklausīt, diskutēt un respektēt atšķirīgo.

Kampaņas “Izstāstīt saliedētību” laikā Sabiedrības integrācijas fonds rīkos tiešsaistes diskusiju, vērtējot Latvijas sabiedrības vienotību, skaidros saliedētības nozīmi un vairos izpratni par ikviena sabiedrības locekļa lomu iekļaujošas pilsoniskās sabiedrības veidošanā, akcentējot sekmīgus nevalstisko organizāciju, brīvprātīgo darba, multinacionālas sadarbības un pilsoniskās līdzdalības piemērus.

Sabiedrības integrācijas fonda uzdevums ir vairot motivāciju kļūt pilsoniski, sociāli un politiski aktīvākiem, kas ir būtiskākais mūsdienīgas un saliedētas sabiedrības priekšnosacījums, kā arī veicināt apziņu, ka ikvienam cilvēkam ir neierobežotas iespējas mainīt lietu kārtību, ietekmēt plašākus procesus un uzlabot savu vai kopienas dzīvi.

“Saliedēta sabiedrība nenozīmē sabiedrību ar monolītu viedokli vai vairākuma uzskatiem, kas tiek uzspiesti. Tas nozīmē, ka viedokļi var būt dažādi un to spējam ieraudzīt kā priekšrocību, savstarpēji līdzdarbojoties un cieņpilni sadzirdot cits citu. Valsts izaugsmē ikviena cilvēka aktivitātei un iesaistei ir milzīga nozīme un ietekme. Un tam piemīt sniega bumbas efekts – rīkojoties pilnīgi noteikti rodas rezultāts,” uzsver Sabiedrības integrācijas fonda sekretariāta direktore Zaiga Pūce.

Tiešsaistes diskusija “Vienoti dažādībā: vai tas ir iespējams Latvijā?” būs vērojama 8. septembrī plkst. 11.00 Sabiedrības integrācijas fonda Facebook kontā. Tās laikā diskusijas dalībnieki skaidros, kas ir saliedētība un kāda ir pašreizējā situācija Latvijā saistībā ar dažādu sabiedrības grupu integrāciju, kādas ir būtiskākās problēmas un domstarpības starp dažādām grupām un kā tās ir risināmas, kā arī diskutēs par nākotnes attīstības iespējām, veidojot vienotu un dažādību atbalstošu sabiedrību.

Sarunā piedalīsies Sabiedrības integrācijas fonda sekretariāta direktore Zaiga Pūce, Rīgas Stradiņa universitātes profesors zinātņu doktors informācijas un komunikācijas nozarē un mediju eksperts Sergejs Kruks, antīko zinātņu doktore, publiciste, konservatīvo domātāju portāla www.telos.lv galvenā redaktore Agnese Irbe un filozofs un publicists, Latvijas Universitātes docents un pētnieks, Nacionālās identitātes, pilsoniskās sabiedrības un integrācijas politikas pamatnostādņu īstenošanas uzraudzības padomes loceklis Igors Gubenko. Diskusiju vadīs Haralds Burkovskis.

Sabiedrības integrācijas fonds nodrošina efektīvu sabiedrības saliedēšanas politikas īstenošanu un sniedz nozīmīgu atbalstu nevaldības sektoram, lai stiprinātu valstisko piederību un demokrātiju, atbalstot pilsoniski izglītotu, aktīvu, atbildīgu, iekļaujošu un saliedētu sabiedrību. Galvenie darbības virzieni: nevaldības sektora, mazākumtautību, ģimeņu, diasporas, sociāli neaizsargāto un mediju atbalsts.

Papildu informācija:
Zane Jēkabsone
Sabiedrības integrācijas fonds
Sabiedrisko attiecību speciāliste