2024. gada 23. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Konkursa “Smiltenes novada uzņēmējs” laureāti tiekas ar Valsts prezidentu un saņem pašvaldības balvas

27.oktobrī Smiltenes novada pašvaldība organizēja tikšanos ar šī gada konkursa “Smiltenes novada uzņēmējs” laureātiem, kur pirmajā daļā uzņēmēji tikās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu un otrajā daļā, sakot lielu paldies 12 novada uzņēmējiem, pašvaldība pasniedza stikla dimanta balvas.  

Kopš 2015.gada Smiltenes novada pašvaldība rīko konkursa “Smiltenes novada uzņēmējs” apbalvojumu pasniegšanu un ik gadu pirmajā novembra nedēļā pašvaldība aicina uzņēmējus uz svinīgu pasākumu, lai tos godinātu par veiksmīgu un godprātīgu darbu savā nozarē, sekmējot uzņēmējdarbības vides attīstību novadā.

Smiltenes novada domes priekšsēdētājs Edgars Avotiņš, uzrunājot uzņēmējus, akcentēja: “Šis laiks Smiltenes novada pašvaldībai ir izaicinājums, un vēl aizvien pastāv  liels satraukums par to, kā mūs visus ietekmēs šī pandēmija. Uzņēmēju pasākums tika plānots un pārplānots vairākas reizes, ņemot vērā visus valstī noteiktos ierobežojumus. Ir liels prieks, ka mēs radām iespēju tikties ar konkursa laureātiem. Šogad nav iespējams pateikt paldies klātienē visiem tiem novada uzņēmējiem, kuri ikdienā smagi strādā un nodrošina darbu mūsu novada cilvēkiem, kā arī mūsu kaimiņu novados dzīvojošajiem. Mums ir svarīgs katrs novada uzņēmējs, pašnodarbinātais, individuālais komersants, ikviena devums ir būtisks novadam kopumā.  Vēlos jums novēlēt sasniegt savus mērķus un neapstāties izaugsmē!”

Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Valsts prezidents Egils Levits, tiekoties ar novada uzņēmējiem, atzinīgi novērtēja dinamisko ekonomisko darbību reģionā. Sarunā Valsts prezidents uzņēmējus iztaujāja par viedokli attiecībā uz valdības 2021. gada valsts budžetā piedāvātajām izmaiņām nodokļu sistēmā, eksporta tirgus noturēšanu, kā arī nepieciešamo darbu no valsts puses, lai atbalstītu jaunos uzņēmumus. Diskusijas laikā tika atzīmēta nepieciešamība attīstīt atbalstu mājokļu politikai vietās, kur privātais tirgus nepiedāvā pakalpojumu, bet, kur cilvēki vēlas dzīvot un strādāt.  Pēc tikšanās E. Levits atzina, ka Smiltene pēdējo 10–15 gadu laikā ir kļuvusi par Latvijas un Vidzemes veiksmes stāstu, ekonomikas attīstības centru, un Smiltene šo enerģiju izstaro arī uz visu apkārtni.  

Otrajā daļā Smiltenes novada domes izpilddirektors Andris Lapiņš uzņēmējiem pastāstīja par pašvaldības īstenotajiem projektiem pēdējā gada laikā, kā arī par nākotnes plāniem. Ar šo prezentāciju var iepazīties ŠEIT.

Noslēgumā tika pasniegtas konkursa “Smiltenes novada uzņēmējs” balvas 12 uzņēmējiem 7 nominācijas.

Nominācijā “Lielākais nodokļu maksātājs Smiltenes novada pašvaldības budžetā 2019.gadā” balvas tika pasniegtas trīs uzņēmumiem:

SIA “FIRMA MADARA 89” –  kurš ir viens no lielākajiem pārtikas un nepārtikas preču vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības uzņēmumiem Latvijā. Uzņēmums turpina strauji attīstīties, palielinot realizācijas apjomus, atverot jaunas tirdzniecības vietas un pagājušā gadā apgrozījums sasniedza jau vairāk  kā 150 milj. EUR.

Mazumtirdzniecības direktors Sandis Muižarājs:Mūsu darba rezultāts ir tas, ka novērtē viens otra labos darbus, ka izmantojam viens otra pakalpojumus un abpusēji sadarbojamies.”

SIA “8 CBR” – viens no vadošajiem ceļu būves uzņēmumiem Latvijā, kura apgrozījums pagājušā gadā bija 21 milj. EUR un, pateicoties uzņēmuma darbinieku lielajai pieredzei un modernajām tehnoloģijām, SIA“8 CBR” piedāvātie pakalpojumi tirgū vienmēr ir izcēlušies ar augstu ilgtermiņa kvalitāti, drošību un estētisku iekļaušanos apkārtējā vidē.

Valdes priekšsēdētājs Andris Lacbergs: “Es ļoti ceru, ka nākamajā reizē mūsu saimei pievienosies arī vēl kāds, jo mēs esam ļoti daudzi kārtīga darba darītāji Smiltenes novadā. Mūsu nākotnes viena no tādām augšupejas perspektīvām ir tehniskā izglītība, šeit, tagad un uz vietas. Es aicinātu tam visam šogad pievērst daudz lielāku uzmanību, lai mēs nākotnē nezaudējam to labo potenciālu, tās iespējas un enerģiju, kura mums ir un kura mums ir jānodod jaunajai paaudzei, lai turpinātos mūsu veiksmes stāsts. Lai mums visiem veicas!”

 

AS „SMILTENES PIENS” –  viens no savas nozares līderiem Latvijā. Uzņēmums ražo un eksportē piena produktus uz daudzām pasaules valstīm, veiksmīgi attīsta jaunus produktus un piedalās starptautiskās izstādēs, kā arī investē jaunās ražošanas iekārtās, izvēlas modernākās nozares tehnoloģijas, kuru ieviešanā veiksmīgi īsteno dažādus ES fonda projektus.

Uzņēmuma padomes priekšsēdētājs Armands Kovaldins: “Pirmkārt, gribētos uzsvērt, ka puse no šīs balvas pienākas Gitai Mūrniecei, jo pagājušajā gadā vēl strādāja Gita, es esmu pirmgadnieks Smiltenē. Es Smiltenē ļoti labi jūtos, un paldies visiem, ar kuriem esmu komunicējis,  esmu kļuvis par Smiltenes patriotu, mani pašu tas priecē.”

 

Nominācija “Lielākās ražošanā piesaistītās investīcijas 2019.gadā” balvas pasniegtas:

SIA “VUDLANDE”  – kokapstrādes uzņēmums, kas nodarbojas ar kaltētu, ēvelētu zāģmateriālu ražošanu. Uzņēmums strauji attīstās, pagājušā gadā apgrozījums bija jau virs 17 milj. EUR, kā arī uzņēmums ir piesaistījis ES fonda finansējumu energoefektivitātes uzlabošanai. Piesaistītās investīcijas – 2 147 000 EUR.

Valdes priekšsēdētājs Māris Zālītis: Mums visiem ir jāaug līdzi laikam, blakus man ir tādi spēcīgi kaimiņi kā  “Stora Enso Latvija”, “Graanul Invest” un “Smiltene Impex”, tad man vienkārši nav variantu, nav izvēles – ir jāinvestē. Prieks pārstāvēt nozari, kuru es uzskatu, ka tā ir spēcīgākā nozare Smiltenes novadā.”

 

SIA “PALSA” – uzņēmums tiek vērtēts kā viens no simts vērtīgākajiem lauksaimniecības uzņēmumiem Latvijā un ir lielākais darba devējs Variņu pagastā. Uzņēmuma galvenā darbība ir piena lopkopība un graudkopība. Uzņēmums savā attīstībā pagājušajā gadā investējis vienu miljonu eiro un izbūvējis jaunu fermu un mēslu krātuvi. Piesaistītās investīcijas – 1 000 000 EUR.

AS “STORA ENSO LATVIJA” – uzņēmuma galvenā darbība ir zāģmateriālu ražošana un tirdzniecība, kā arī apaļkoku, šķeldas un citu koksnes produktu sagāde un pārdošana. Uzņēmums, investējot uzņēmējdarbības attīstībā,  veicina ilgtspējīgu principu attīstību- samazina iedarbību uz apkārtējo vidi, radot drošu darba vidi saviem darbiniekiem un seko labākajiem uzņēmējdarbības principiem. Piesaistītās investīcijas – 442 274,11 EUR.

 

Launkalnes rūpnīcas vadītājs Kaspars Ezernieks: “Esam ļoti veiksmīgi piesaistījuši investīcijas, paplašinājuši savu ražotni, uzstādītas papildus iekārtas. Varam domāt par nākotni, kā mēs varam izmantot esošos resursus, lai pievienotu papildu vērtību, kā ražot savādāk un darīt to kvalitatīvāk un ilgtspējīgāk. Paldies!

 

Nominācijā “Sociāli atbildīgs uzņēmums” balvu saņēma SIA “ASE” – vietējais būvniecības uzņēmums, kas aktīvi iesaistījies Smiltenes sporta masu pasākumu atbalstīšanā. Pagājušajā gadā uzņēmums atbalstīja tradicionālos Smiltenes sporta centra pasākumus – “Tepera takas”, “Smiltenes apļi” kā arī jaunos vieglatlētus. Uzņēmums aktīvi piedāvā savu atbalstu, lai veicinātu bērnu un jauniešu sporta aktivitātes.

Valdes priekšsēdētājs Andris Lanka: “Lieliska balva no lieliskas pilsētas un lieliskiem cilvēkiem! Paldies pašvaldībai, liels paldies pašvaldības darbiniekiem, ar kuriem man nācies sadarboties būvniecības procesā, paldies sadarbības partneriem novadā. Ļoti liels paldies uzņēmuma darbiniekiem un manai ģimenei. Veiksmi visiem!”

Nominācijā “Ieguldījums Smiltenes novada tēla popularizēšanā” balva pasniegta SIA “URTICA”. Pateicoties vadītāja Jāņa Matveja uzņēmībai, aktīvai un radošai darbībai, Smiltenes novadā ir izveidota  sidra darītava “Abuls”, kurā tiek radīts ne tikai sidrs, bet arī ir iespējams dzirdēt  aizraujošu stāstījumu par sidra ražošanas procesu un nobaudīt ar rokām darinātu produktu. Vietējie iedzīvotāji, viesi no Latvijas un ārzemēm ir atzinīgi novērtējuši sidra produkciju, kas izceļo pa visu Latviju, pasauli, popularizējot Smiltenes novadu.

 

Jānis Matvejs: “Paldies par balvu, patiešām liels gods to saņemt un vēl lielāks pārsteigums būt šeit, tā teikt, šajā brīdī man bija jābūt pie ābolu spiedes.  Saņemot šo balvu, tas dot tādu kā jaunu sparu turpināt un darboties ar šīm pašām lietām. Par jaunu sparu! Paldies!”

Nominācijā “Smiltenes novada jaunais uzņēmējs” balva pasniegta SIA “ELEXDENT” – uzņēmuma dibinātājs Mārtiņš Eleksis, pēc  Rīgas Stradiņa universitātes Zobārstniecības fakultātes absolvēšanas, ir pārcēlies uz Smilteni. 2017.gadā ir reģistrējis uzņēmumu SIA “Elexdent”, piedāvājot zobārstniecības pakalpojumus. Uzņēmums ir veiksmīgi attīstījies un jau tagad ir spējis uzrādīt labus finanšu radītājus.

Mārtiņš Eleksis: “Paldies par uzaicinājumu uz šo pasākumu, paldies maniem pacientiem, paldies manai ģimenei, darbiniekiem un citiem sadarbības partneriem. Par cik uzņēmums ir jauns, darba ir daudz, nepieciešamas arī investīcijas telpās, tehnoloģijās un galvenais zināšanās, tā kā tikai uz priekšu. Paldies!”

Nominācijā “Smiltenes novada labākais darba devējs” balvu saņēma SIA “SMILTENE IMPEX” – kokapstrādes uzņēmums, kas eksportē savu saražoto produkciju ar augstu pievienoto vērtību uz vairāk nekā 20 pasaules valstīm. Tas ir augstu novērtēts uzņēmums darba ņēmēju vidū, kas nodrošina ne tikai stabilus darba apstākļus, bet arī visas sociālās garantijas un konkurētspējīgu atalgojumu, par ko liecina augstas iedzīvotāju ienākuma nodokļa iemaksas uz vienu darbinieku.

Valdes priekšsēdētājs Voldemārs Ciršs: Paldies par augsto atzinību!  Šādu balvu ir ļoti vienkārši nopelnīt, tā kā es teicu prezidenta kungam – jābūt godīgiem biznesā, ne tikai pret saviem sadarbības partneriem, bet pirmām kārtām pret saviem darbiniekiem un kolēģiem. Paldies!”

Nominācijā “Uzņēmējdarbības būve” balva pasniegta SIA “MEŽROZE IG” –2014. gadā SIA “Mežroze IG” iegādājās atpūtas kompleksu “Silmači”, kurā vairāku gadu garumā tiek veikti dažādi pilnveidošanas un uzlabošanas darbi,  radot sakoptu, mūsdienīgu un ainavisku teritoriju. 2019. gadā tika pārbūvēta kompleksā esošā kafejnīca “Silmači”, piedāvājot iedzīvotājiem un tūristiem modernu infrastruktūru.

Ingars Grēns: “Paldies par atzinību, tas patiešām ļauj dzīvot tālāk ar skatu uz attīstību, esam sakārtojuši mazu zemes gabaliņu, ko vēlētos, lai katrs darītu, tas neattiecas tikai uz uzņēmējiem, tas būtu jāprot ikkatram novada iedzīvotājam. Paldies!”

 

Nominācijā “Inovācija” balvu saņēma SIA “ZELTINI” – uzņēmuma vadītājs Aigars Lauzis  ir radījis Dizaina un prototipēšanas studiju, kas nodarbojas ar produktu dizainu, ainavu arhitektūru, urbāno dizainu un lielformāta 3D druku, kā arī attīsta velolaivas jeb amfībijas. Ir radījis produktu Z-TRITON: mini amfībiju, kas aprīkota ar elektromotoriem, kas piemērota gan ceļošanai pa sauszemi, gan ūdeni.

Aigars Lauzis: “Esam pateicīgi, ka varam strādāt reģionā, konkrēti Smiltenes novadā, dzīvojot lauku mājā un esot lauku hipsteriem, domāt zaļi un ilgtspējīgi.”

 

2020.gada pasākuma “Smiltenes novada uzņēmējs”  moto bija “Izaicinājumi. Inovācijas. Ilgtspēja”. Izaicinājumi – ar tiem dienu no dienas saskaramies arvien vairāk, tie ir tik dažādi, pilnīgi negaidīti, jo dzīvojam digitālās revolūcijas laikā un pārmaiņas tik lēnas kā šodien nebūs nekad.  Inovācija – liekas, ka viss jau ir, ko tad vēl, bet ar katru dienu saprotam, ka pa vecam vairs nevar,  ir nepārtraukti  jāpilnveidojas.  Ilgtspēja – tā būs balva, ko saņemsiet tiekot galā ar izaicinājumiem, izmantojot inovāciju.

Smiltenes novadā ir stipri cilvēki, stipri uzņēmumi. Mēs lepojamies ar ikvienu, kas dara un rada  –  darba devējiem, kas nodrošina darbu iedzīvotājiem; ar amatniekiem, mājražotājiem, jaunajiem uzņēmumiem, kuri ir tikai ceļā uz savu mērķu īstenošanu.   2020.gads ir daudzu izaicinājumu laiks – bet mēs ticam, ka visiem kopā mums izdosies pārvarēt vislielākās grūtības. Svarīgākais šajā laikā ir būt stipriem savos darbos,  lai ir laba veselība un spējam iet uz priekšu un attīstīt savu novadu par vietu, kur dzīvot, strādāt, mācīties un atpūsties. Lai mums visiem kopā izdodas!

 

Informācijai:
Konkursa pretendentus konkursa komisija noteica pamatojoties uz Valsts ieņēmuma dienesta, Uzņēmumu reģistra, LURSOFT, Lauku atbalsta dienesta, attīstības finanšu institūcijas “ALTUM”, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Centrālās finanšu un līgumu aģentūras, Smiltenes novada domes u.c. datiem. Pretendentus izvērtēja vērtēšanas komisija septiņu locekļu sastāvā.
 

 

Sagatavoja:

Marita Mūze, Sabiedrisko attiecību speciāliste