2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Krāšņi aizvadīta Viduslaiku diena Raunā

20.maijā Raunas pilsdrupu teritorijā atdzīvojās viduslaiki un jau četrpadsmito gadu pēc kārtas tika svinēta Viduslaiku diena Ronnenburgā.

Rīts iesākās plkst. 9.30 ar svinīgu svētku un Viduslaiku tirgus atklāšanu, kur ikviens varēja atrast ko tīkami sirdij, vēderam, dārzam un mājai. Šogad Viduslaiku tirgus bija kupli pārstāvēts no tirgotāju puses – kopumā tirgū piedalījās ap 50 mājražotāji, amatnieki un stādaudzētāji no tuvākām un tālāk vietām.

Apmeklējot Viduslaiku tirgu, svētku viesi varēja iejusties viduslaiku gaisotnē un kopā ar vēstures izpētes un rekonstrukcijas klubu “Rodenpois” – uzmērīt viduslaiku apbruņojumu, uzzināt par kaula apstrādi, kalēja, podnieka un kokamatnieka darbiem viduslaikos, apskatīt viduslaiku mēbeles un telts iekārtojumu, izmēģināt roku lokšaušanā un gleznošanā ar viduslaiku krāsām, kā arī piedalīties viduslaiku kaujas ierindā un just līdzi bruņinieku cīņām.

Īpašu gastronomisku pārsteigumu bija sagatavojuši Raunas uzņēmēji “Viduslaiku ķēķī”. Te svētku viesiem bija iespēja nobaudīt viduslaiku alus kūpiņu ar ceptiem tupeņiem, medījuma desiņas ar šķovētiem kāpostiem, ugunskura zupu, ceptu mencas fileju, saldās un sāļas pankūkas, cukurzirņu tūtas un pat vīngliemežus. “Viduslaiku ķēķa” gaisotni palīdzēja uzturēt un apmeklētājus priecēja muzikālā apvienība “Dzilna”.

Ikviens svētku apmeklētājs varēja uzkāpt Raunas pils tornī un apskatīt Raunas audēju kopas “Drellis” radīto darbu izstādi, kur krāšņās šatiera segas un lins spēlējās ar viduslaiku pils mūriem. Tāpat arī pils tornī ikvienam apmeklētājam bija iespēja iemūžināt sevi viduslaiku Ronnenburgā ar fotokastes starpniecību. Pašiem mazākajiem svētku apmeklētājiem bija iespēja vizinātiem ar īstiem zirgiem, ko piedāvāja “Baižkalna Staļļi”, kā arī ar karuseļa zirdziņiem.

Viduslaiku tirgū ikvienam apmeklētājam un viesim bija iespēja ne vien uzzināt par Smiltenes novada un Raunas pagasta nozīmīgākajiem tūrisma apskates objektiem un piedāvājumiem, bet ar satikties ar Raunas pagasta pārvaldes darbiniekiem pie īpašas Raunas pagasta pārvaldes mājiņas. Tur ikvienas varēja uzzināt par Raunas pagasta pārvaldes un Smiltenes pašvaldības darbu, sniegtajiem pakalpojumiem, pārrunāt sasāpējušās pagasta problēmas u.c.

Viduslaiku diena noslēdzās ar brīnišķīgu koncertu “Esi man tā” Raunas pilsdrupās, kur klausītājus priecēja Marts Kristiāns Kalniņš, Elvijs Bušs un Līva Kalniņa no “Putnu balles”, pianists Jānis Miltiņš un perkusionists Ivars Kalniņš. Komponista Imanta Kalniņa mūzikas pavadībā, Raunas pilsdrupas iemirdzējās vēl neredzētās, krāšņas krāsās un gaismās.

Paldies visiem svētku norises organizēšanā iesaistītājiem cilvēkiem! Paldies IK Media un Justīnei Buliņai par Viduslaiku dienas foto un video atskatu. Paldies Raunas pagasta saimnieciskajiem vīriem par sadarbību un pasākuma tehnisko nodrošinājumu!

Ieva Plētiena

Raunas muzeja vadītāja

Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu. Par tās saturu pilnībā atbild Smiltenes novada pašvaldība un tā var neatspoguļot Eiropas Savienības viedokli.

Pasākums tika organizēts Pārrobežu sadarbības programmas 2014. – 2020. gadam projekta “Ainava kā resurss: atbalsts jauniem pakalpojumiem un tūrismam” (RUNRARO) ietvaros. Par tā saturu pilnībā atbild Smiltenes novada pašvaldība un tas var  neatspoguļot Eiropas Savienības viedokli. Vairāk par projektu: https://smiltenesnovads.lv/landscape-as-a-resource-backing-new-services-and-tourism-jeb-runraro