2024. gada 16. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Labklājības ministrijas uzdevumā tiks īstenotas vides pieejamības ekspertu konsultācijas

 

Labklājības ministrijas uzdevumā no š.g. jūnija līdz oktobrim tiks īstenotas ekspertu konsultācijas par vides pieejamības nodrošināšanas pasākumiem. Eksperti dosies uz Eiropas Savienības fondu atbalstītās būvētās vides attīstības projektu īstenošanas vietām. Konsultāciju veikšanai ir noslēgts līgums ar Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizāciju “Sustento”.

Sabiedrība ir daudzveidīga un tajā līdzās dzīvo un darbojas arī cilvēki ar specifiskām vajadzībām, tostarp arī cilvēki ar dažādiem funkcionāliem traucējumiem. Lai visi cilvēki varētu pilnvērtīgi un līdzvērtīgi iekļauties sabiedrības dzīvē, ir jārada apstākļi, vide un pakalpojumi, kas ir piekļūstami ikvienam. Jo piekļūstamāka ir vide un pakalpojumi, jo vairāk cilvēks ar invaliditāti spēj būt neatkarīgs – patstāvīgi pārvietoties, strādāt, uztvert sev saprotamā veidā informāciju un mijiedarboties ar līdzcilvēkiem.

Vides pieejamības eksperti sniegs 100 konsultācijas, kuru mērķis ir veicināt un sabiedrībai paredzēto pakalpojumu pieejamību cilvēkiem ar invaliditāti. Konsultācijas paaugstinās projektu īstenotāju kompetenci un izpratni par piekļūstamu vidi un informēs par darbībām vides pieejamības nodrošināšanai cilvēkiem ar kustību, redzes, dzirdes un garīgās attīstības traucējumiem. Piekļūstamu un ērtu vidi novērtēs arī ģimenes ar maziem bērniem, vecāka gadagājuma cilvēki, kā arī ikviena sabiedrības grupa.

Vides pieejamību ir viens no personu ar invaliditāti tiesību īstenošanas priekšnosacījumiem, kurš balstās uz diskriminācijas aizliegumu. Tas nozīmē, ka ir jāievēro personīgās izvēles brīvība un personas neatkarība, pilnīga līdzdalība un iekļaušana sabiedrībā. Cieņa pret atšķirīgo un personu ar invaliditāti kā cilvēku daudzveidības un cilvēces daļas pieņemšana veicinās iespēju vienlīdzību un cilvēku ar invaliditāti iekļaušanu.

Vides pieejamības ekspertu konsultācijas  tiks īstenots Eiropas Sociālā Fonda un Latvijas valsts līdzfinansētā projekta “Horizontālā principa “Vienlīdzīgas iespējas” koordinēšanas funkciju nodrošināšana Labklājības ministrijā (2.kārta)” ietvaros. 

 Informāciju sagatavoja:

Egils Zariņš, Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists,