2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Lai mudinātu rūpēties par sirds un asinsvadu veselību Latvijā, tiek uzsākta akcija “KARDIO-LOĢISKI”

Lai pievērstu uzmanību izplatītākajiem sirds un asinsvadu slimību riska faktoriem, mudinātu iedzīvotājus savlaicīgi pārbaudīt veselību, kā arī izglītotu par dzīvesveida nozīmi veselīgi nodzīvotā mūža veicināšanai, pacientu biedrība “ParSirdi.lv”, Latvijas Kardiologu biedrība un Latvijas Hipertensijas un aterosklerozes biedrība no šī gada septembra līdz decembrim organizēs akciju “KARDIO-LOĢISKI”.

Akcijas ietvaros notiks izglītojoši pasākumi iedzīvotājiem, kardiologu un uztura speciālistu konsultācijas, veselīga uztura meistarklases, kā arī būs iespēja bez maksas pārbaudīt sirds un asinsvadu slimību riska faktorus, saņemt speciālistu ieteikumus, smelties idejas aktīvai un veselīgai dzīvei jebkurā vecumā.

Kā liecina biedrības ParSirdi.lv 2022 .gada septembrī veiktā aptauja*, iedzīvotājus visvairāk satrauc augsts asinsspiediens (34,4%) un augsts holesterīna līmenis asinīs (31,9%), savukārt kā trešais satraucošākais sirds un asinsvadu slimību riska faktors tiek minēts liekais svars (19,8%). Interesanti, ka uz jautājumu “Līdz cik gadiem jūs gribētu dzīvot?” kā biežākā atbilde minēta – 90 gadi.

Saskaņā ar 2019. gadā veikto „Latvijas iedzīvotāju kardiovaskulāro un citu neinfekcijas slimību riska faktoru šķērsgriezuma pētījumu”  paaugstināts arteriālais asinsspiediens virs 140/90 mmHg ir 36% Latvijas iedzīvotāju, paaugstināts “sliktais” jeb zema blīvuma holesterīna līmenis virs 3 mmol/l ir 62% iedzīvotāju, savukārt paaugstināts cukura jeb glikozes līmenis asinīs virs 5,6 mmol/l ir 27% Latvijas iedzīvotāju, bet paaugstināts ķermeņa masas indekss ir 63% iedzīvotāju.

Tuvākie akcijas “KARDIO-LOĢISKI” plānotie pasākumi:

 “Pasaules Sirds diena”

29.septembrī Āgenskalna tirgus Paviljonā (2.stāvā), Nometņu ielā 64

Plkst. 16:00 “Vidusjūras diēta – veselai sirdij, prātam un dvēselei” padomu krājuma atklāšana kopā ar kardiologiem.

Plkst. 16:00–19:00

  • Sirds veselības risku tests un speciālista konsultācija
  • Aptaukošanās risku noteikšana un uztura speciālista ieteikumi
  • Extra virgin olīveļļu meistarklase
  • Sirdij veselīgo našķu degustācija
  • Rudens labumu skābēšanas darbnīca
  • Sarunas ar zinātniekiem par smiltsērkšķiem un OMEGA 3, 6, 9 sirds veselībai
  • Veselīga uztura receptes līdzņemšanai

Konsultācijas ar kardiologiem tiešsaistē

  1. – 17. oktobrī notiks bezmaksas kardiologu tiešsaistes konsultācijas. Pieteikšanās konsultācijām no 23. septembra platformā www.medon.lv.

Sirds un asinsvadu risku pārbaudes un konsultācijas

Akcijas ietvaros oktobrī plānots nodrošināt bezmaksas asinsspiediena, holesterīna un cukura līmeņa analīzes un speciālista konsultāciju par rezultātiem sadarbībā ar “Veselības centru apvienību” un “Mēness aptieku” Rīgā, Bauskā, Daugavpilī, Liepājā u.c.

Inese Mauriņa, biedrības ParSirdi.lv vadītāja: “Laikā, kad mediju telpu un cilvēku prātus pārņēmušas pārmaiņas pasaulē, ar akciju KARDIO-LOĢISKI vēlamies atgādināt par pašu svarīgāko – mūsu veselību, gan sniedzot cilvēkiem iespēju konsultēties ar speciālistiem, gan aicinot uz izglītojošiem pasākumiem un piedāvājot pārbaudīt izplatītākos riska faktorus – asinsspiedienu, holesterīnu, cukura līmeni asinīs un citus. Savlaicīgi atklājot riskus, ārstējot, kā arī mainot dzīvesveida paradumus, iespējams pagarināt veselīgi nodzīvotos mūža gadus.”

Prof. Andrejs Ērglis, Latvijas Kardiologu biedrības prezidents: “Kardio-loģiski var gan domāt, gan darīt – ja cilvēks nesporto, neveselīgi ēd, nepārbauda asinsspiedienu, holesterīna un cukura līmeni, tad viņa ķermenis un patiesībā arī gars noveco. Bet – ja cilvēks ir fiziski aktīvs, izvēlas pārdomātu uzturu, regulāri pārbauda veselību, klausa savu ārstu un vēl arī kādu grāmatu izlasa, ir lielākas iespējas nodzīvot ne tikai ilgu, bet arī veselīgu un aizraujošu mūžu!”

Prof. Kārlis Trušinskis, Latvijas Hipertensijas un aterosklerozes biedrības vadītājs: “Kardio-loģiski ir nepārvērtēt darba efektivitātes nozīmīgumu. Veselīgs uzturs un fiziskās aktivitātes ir būtisks veselības pamats, tomēr arī atpūta, slinki rīti un bezmērķīgas pastaigas var būtiski uzlabot jūsu kopējo sniegumu, kā arī saglabāt labu sirds un asinsvadu veselību.”

Plašāka informācija: www.parsirdi.lv

Atgādinām sirds veselības skaitļus, kuriem ir jāpievērš uzmanība:

  • Asinsspiedienam pieaugušā vecumā ir jābūt ~120/80 mmHg.
    Par paaugstinātu tiek uzskatīts asinsspiediens virs 140/90 mmHg.
  • Pulsam miera stāvoklī ir jābūt līdz 70 sitieniem minūtē.
    Par paātrinātu sirdsdarbības frekvenci miera stāvoklī tiek uzskatīts pulss virs 75 sitieniem minūtē.
  • Holesterīna līmenis

Lai novērstu sirds un asinsvadu slimību risku, vissvarīgākais ir zināt un kontrolēt tieši „slikto“ jeb zema blīvuma lipoproteīnu holesterīna līmeni (ZBLH). Saskaņā ar jaunākajām 2021.gada Eiropas Kardiologu biedrības vadlīnijām:

Veseliem cilvēkiem un cilvēkiem ar mērenu/vidēju sirds un asinsvadu slimību risku sliktajam holesterīnam jeb ZBLH ir jābūt starp 1,8 – 2,6 mmol/l robežās

Cilvēkiem ar būtiski paaugstinātu risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām (augsts risks) ZBLH līmenim asinīs ir jābūt zem 1,8 mmol/l.

Cilvēkiem ar zināmu/pierādītu holesterīna izgulsnēšanos sirds vai citās artērijās (ļoti augsts risks) ZBLH līmenim asinīs ir jābūt zem 1,4 mmol/l.

  • Ķermeņa masas indeksam ir jābūt 18,5 – 24,9.
    Formula: ĶMI = svars (kg) : augums (m)²
    Jums ir lieka ķermeņa masa, ja ĶMI = 25 – 29,9
    Jums ir aptaukošanās, ja ĶMI ³ 30
  • Cukura līmenim asinīs (tukšā dūšā) ir jābūt 3,3 – 6 mmol/l
    Cilvēkam ar diagnosticētu cukura diabētu, saņemot terapiju, normāls cukura līmenis asinīs ir 6,1 – 6,9 mmol/l.

*Aptauja norisinājās sociālā tīkla Facebook platformā un tajā piedalījās 274 respondenti.

 

Vairāk informācijas:

Inese Mauriņa

Pacientu biedrības ParSirdi.lv vadītāja

Tālr.: 29197957

e-pasts: [email protected]

www.parsirdi.lv