2024. gada 18. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Lieliska iespēja darba meklētājiem un nodarbinātajiem -NVA turpina pieteikumu pieņemšanu mācībām atvērto tiešsaistes kursu platformās

Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) darba meklētājiem un nodarbinātajiem, kuriem jāpilnveido savas profesionālās prasmes un iemaņas, piedāvā finansiālu atbalstu mācībām atvērto tiešsaistes kursu platformās. Tā ir lieliska iespēja iegūt vai uzlabot profesionālās prasmes tādās jomās kā uzņēmējdarbība, datorzinības, datu zinātne, informācijas tehnoloģijas, profesionālās ievirzes svešvalodas un pārvaldība, kā arī apgūt caurviju prasmes – komunikācija un sadarbība darba vidē, mācīšanās spējas un metodes, pašorganizēšanās un laika plānošana, radošums un inovācijas profesionālajā vidē.

Atvērtie tiešsaistes kursi mūsdienu pasaulē ir ļoti populārs e-mācību virziens, kas nodrošina iespēju iegūt neformālu izglītību starptautiski atzītajās universitātēs un mācību organizācijās neatkarīgi no to atrašanās vietas. Atvērtie tiešsaistes kursi ir pieejami tādās mācību platformās kā Coursera, EdX, Futurelearn un citas.

Atvērto tiešsaistes kursu platformu un mācību programmas var izvēlēties gan patstāvīgi, gan ar NVA speciālistu palīdzību. Jāņem vērā, ka mācības starptautiskajās atvērto tiešsaistes kursu platformās notiek svešvalodās, tādās kā, piemēram, angļu, franču, vācu un citās, tāpēc, izvēloties mācību platformu un programmu, pievērsiet uzmanību tam, kādās valodās tiek piedāvāta Jums nepieciešamā kursa apguve, un izvēlieties to svešvalodu, kurā varat mācīties.

Darba meklētājs vai nodarbinātais divu gadu laikā var iesaistīties sešu mācību programmu apguvē, NVA finansiālais atbalsts mācību programmu apguvei kopumā nevar pārsniegt 500 eiro. Par mācībām atvērto tiešsaistes kursu platformās bezdarbniekiem tiek maksāta arī stipendija – 5 eiro par mācību dienu. Jāmācās piecas dienas nedēļā, mācību ilgums dienā NVA reģistrētajiem bezdarbniekiem ir četras stundas, bet nodarbinātajiem – divas stundas.

Mācību izdevumu līdzfinansējumu NVA izmaksā 15 dienu laikā no kursa apguvi apliecinoša dokumenta un maksājumu apliecinoša dokumenta iesniegšanas. Ir iespēja saņemt arī avansu – līdz 50% no izvēlētās mācību programmas cenas.

Aicinām izvēlēties Jums nepieciešamo mācību programmu kādā no atvērto tiešsaistes platformām un pieteikties mācībām elektroniski, aizpildot pieteikumu NVA tīmekļvietnē. Pirms NVA atbalstīto mācību uzsākšanas ar Jums tiks noslēgts līgums par dalību mācībās.

NVA līdzfinansētās darba meklētāju un nodarbināto mācības atvērto tiešsaistes kursu platformās notiek sadarbībā ar Ekonomikas ministriju pilotprojekta “Nākotnes prasmju iniciatīva” ietvaros.

Detalizētāka informācija pieejama NVA tīmekļvietnē vai NVA filiālēs (visu filiāļu kontaktinformācija – sadaļā “Kontakti”).   

Uzziņai:  Pieteikšanās tiešsaistes mācībām pilotprojekta “Nākotnes prasmju iniciatīva” ietvaros tika uzsākta 2021. gada 8. septembrī. Pieteikumus mācībām līdz 2022. gada 14. februārim ir iesnieguši 1 624 pretendenti: 883 NVA reģistrētie klienti un 741 nodarbinātais. Kursu apguvi uzsākuši 627 dalībnieki, no kuriem 295 mācības jau ir pabeiguši, bet 192 tās vēl turpina.

Mācības uzsākušo kopskaitā 75% – sievietes, 25% – vīrieši; nodarbināto īpatsvars ir 54%, bet bezdarbnieku īpatsvars – 46%. Viskuplāk ir pārstāvēta vecuma grupa no 25 līdz 40 gadiem, vismazākā skaitā tiešsaistes kursus apgūst cilvēki vecumā virs 50 gadiem.

Populārākās atvērto tiešsaistes kursu platformas ir coursera.org (91% mācības uzsākušo) un edx.org (8%), pieprasītākas mācību jomas – Datorzinības, Uzņēmējdarbība, Datu zinātne, Profesionālās ievirzes svešvalodas, Informāciju tehnoloģijas un Pārvaldība, bet pieprasītākās mācību programmas – Lietotāju pieredzes dizains (UX Design), Datu analīze (Data Analytics), Lietišķās angļu valodas komunikācijas prasmes (Business English Communication Skills), Pojektu vadība (Project Management) un Digitālais mārketings (Digital Marketing).

Informāciju sagatavoja: 

Nodarbinātības valsts aģentūra