2024. gada 19. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

LM sāk diskusiju ciklu par darba un privātās dzīves līdzsvaru Eiropas Savienības direktīvas kontekstā

 

Latvijai līdz 2022. gada augustam jāpārņem Eiropas Parlamenta un Padomes direktīva par darba un privātās dzīves līdzsvaru vecākiem un aprūpētājiem. Šī direktīva ir radīta, lai sekmētu līdztiesību darba tirgū un sabiedrības attieksmē. Direktīvā noteiktas minimālās prasības par paternitātes, vecāku un aprūpētāja atvaļinājumu un ar tiem saistīto pabalstu nodrošināšanu, kā arī nostiprinātas tiesības uz elastīgu darba režīmu sievietēm un vīriešiem, kuri ir vecāki vai kuru aprūpē ir tuvinieks, kuram nopietna medicīniska iemesla dēļ ir nepieciešama būtiska aprūpe vai atbalsts.

Lai iepazīstinātu sabiedrību ar gaidāmajām pārmaiņām, Labklājības ministrija sadarbībā ar sociālajiem partneriem – biedrībām “Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība” un “Latvijas Darba devēju konfederācija” – novembrī un decembrī aizvadīs piecu diskusiju ciklu #dzīvolīdzsvarā.

Pirmā diskusija “Līdzsvars darba tirgū un bērnu aprūpē – ko varam darīt vēl labāk?” notiks ceturtdien, 4. novembrī, plkst. 12.00. To būs iespējams vērot tiešraidē portālā Tvnet un Labklājības ministrijas Facebook kontā. Tādēļ ikviens iedzīvotājs ir aicināts sekot līdzi un uzdot sev interesējošus jautājumus. Pēc diskusijas būs pieejams arī tās videoieraksts.

Diskusijā tiks pārrunāta virkne iedzīvotājiem aktuālu jautājumu – kāda ir situācija darba tirgū un darba devēju atbalsts līdzsvaram darba vietā un bērnu aprūpē, kā veicināt lielāku vīriešu iesaisti bērnu aprūpē jau no pirmajiem mazuļa dzīves mēnešiem? Tiks runāts arī par to, kādas izmaiņas gaidāmas jau nākamgad līdz ar Eiropas Savienības Direktīvas par darba un privātās dzīves līdzsvaru vecākiem un aprūpētājiem ieviešanu Latvijā, par to, cik liela ietekme mūsdienu pasaulē ir sabiedrībā valdošajiem priekšstatiem par tradicionālajām lomām ģimenē un ko varam mācīties no Ziemeļvalstu pieredzes.

Diskusijā piedalīsies LM valsts sekretāra vietniece Diāna Jakaite, Personālvadības konsultāciju un pētījumu kompānijas “Fontes” vecākā konsultante Kristiana Boša, sociālantropoloģe, Latvijas Universitātes pētniece Ilze Mileiko, divu meitu tētis Atis Dimants, kas pēdējos trīs gadus dzīvo Norvēģijā un tur ir aizvadījis savus bērna kopšanas atvaļinājumus.

Diskusiju ciklu finansē Eiropas Savienības programma “Tiesības, vienlīdzība un pilsonība” (2014–2020) projekta Nr.  881676-B4A “Līdzsvars visiem (B4A)” ietvaros.

Informāciju sagatavoja:
Aiga Ozoliņa
Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja