2024. gada 23. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Mākslas un amatniecības forums un izstādes “Latvijas ūdeņi laika plūdumā” atklāšana Mēru muižā

Mākslas un amatniecības forums un izstādes “Latvijas ūdeņi laika plūdumā” atklāšana Mēru muižā

20.augustā Smiltenes novada Mēru muzejā pirmo reizi norisinājās mākslas un amatniecības forums. Tas tika organizēts Mākslas un amatniecības izstādes “Latvijas ūdeņi laika plūdumā” atklāšanas notikuma ietvaros.  Izstādes darbi tapuši iedvesmojoties no Latvijas jūras, upēm, ezeriem un strautiem. Izstādē  ir izstādīts ap pustūkstotis darbu un tā ir iekārtota Smiltenes novada muzeja ēkas trīs stāvos. Izstāde būs apskatāma līdz 14.oktobrim.

Darbs pasākumā tika organizēts divos saturiskajos blokos,- “Mākslas un amatniecības attīstība” un noslēdzošais novada kultūrvēsturiskā mantojuma izpētes seminārs “Kultūras mantojums un Mēru muižas nākotne”.

Foruma mērķis bija noskaidrot amatniecības attīstībai nepieciešamos nosacījumus, veicināt  amatnieku un mākslinieku radošo sadarbību. Forumā tika diskutēts par dzīves vidi māksliniekiem laukos, kas ir viens no radošo ideju  un iedvesmas avotiem. 

Sarunu laikā darba grupās tika meklētas atbildes uz jautājumiem, kas ir būtiski nozares attīstībai, piemēram,  kā jūtas mākslinieki un amatnieki laukos, kāda ir mākslas pieejamība, kā veicināt mākslas un amatniecības attīstību un sadarbību starp māksliniekiem un amatniekiem ārpus lielajām pilsētām un kultūras metropolēm.

Pasākumā kā eksperti piedalījās – Latvijas nacionālā kultūras centra pārstāve Linda Rubena, Lauku atbalsta dienesta pārstāve Baiba Kiršblate, Mākslas akadēmijas pārstāve, Dr. art. Inese Sirica, Tautas mākslas savienības pārstāve Dace Jurka, Valkas mākslas skolas pārstāve Sniedze Ragže, Valmieras kultūras un mākslas fonda valdes locekle Karlīne Cercina, Smiltenes novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietniece kultūras un sociālajos jautājumos, Latvijas mākslinieku savienības pārstāve Astrīda Harju, Doktora studiju programmas direktors, profesors, mākslas vēsturnieks, LMA doktora programmas vadītājs, Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Dr.habil.art. Ojārs Spārītis, Nacionālās arhitektūras padomes sastāva locekle, Būvvaldes vadītājas vietniece Cēsu novada pašvaldībā Irēna Suipe, Kuldīgas novada domes galvenais eksperts darbam ar sabiedrību un valsts institūcijām, inovāciju un tūrisma projektu vadītājs Artis Gustovskis.

Foruma moderators Ansis Bogustovs (Biznesa augstskolas “Turība “lektors, Rīga TV24 programmas “Top5”un “Globuss” producents/vadītājs) lieliski veicināja domu apmaiņu un kopīgi ar ekspertiem apkopoja izvirzītās galvenās tēzes.
Šis forums ir pirmais posms. Galvenais darbs turpinās pēc foruma, apkopojot idejas un ierosinājumus, tiks meklēti risinājumi atklātajām problēmām un vajadzībām.

Dienu noslēdzot Mēru muižu satricināja klasiskās mūzikas huligāni grupa DAGAMBA, kuru koncertā tika atskaņoti skaņdarbi no koncertprogrammām “DAGAMBA feat TCHAIKOVSKY”, Ludwig Van Rammstein, kā arī jauni, vēl nedzirdēti skaņdarbi.

 Organizatori – Smiltenes novada dome, Smiltenes novada Kultūras un tūrisma pārvalde, TLMS “Smiltene”, biedrība “Sabiedrība un attīstība”

 

Foto: Baiba Jansone

Informāciju sagatavoja:
Zane Ērgle- Mežule
Smiltenes novada Kultūras un tūrisma pārvaldes
Mārketinga un komunikācijas speciālists