2024. gada 19. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Noskaidrotas latviešiem nozīmīgākās grāmatas

Sagaidot Latvijas Republikas proklamēšanas 104.gadadienu, Smiltenes bibliotēka aicināja ikvienu piedalīties akcijā “104 grāmatas Latvijai un latviešiem”. Akcijas mērķis bija noskaidrot, kuras latviešu autoru grāmatas ir nozīmīgas latviešiem, un kuras būtu jāizlasa ikvienam latvietim.

Akcijas laikā no 1.līdz 20.novembrim aicinājām atsūtīt bibliotēkai informāciju (grāmatas autora vārds, uzvārds un grāmatas nosaukums) par latviešu autoru grāmatām, kuras jums ir nozīmīgas un kuras jūs ieteiktu izlasīt ikvienam latvietim. Sūtīt informāciju varēja gan par pieaugušo, gan bērnu grāmatām, tās varēja būt dažāda žanra grāmatas. Katrs akcijas dalībnieks bija aicināts iesūtīt informāciju ne vairāk kā par desmit grāmatām.

Akcijā “104 grāmatas Latvijai un latviešiem” piedalījās 28 dalībnieki no dažādām Latvijas vietām – Ogres, Jēkabpils, Jelgavas, Zaļeniekiem, Rīgas, Valkas, Talsiem un Smiltenes novada.

Neticami, bet kopā saņemta informācija tieši par 104 grāmatām. Top 10 visnozīmīgākās grāmatas, kas jāizlasa ikvienam latvietim, ieteiktas:

1. ”Kaķīša dzirnavas” (K.Skalbe)
2. “Zīļuks” (M.Stāraste)
3.”Baltā grāmata” (J.Jaunsudrabiņš)
4. “Pieci pirksti” (M.Zālīte)
5. “Krāsainās pasakas” (I.Ziedonis)
6. “Dvēseļu putenis” (A.Grīns)
7. “Cilvēka bērns” (J.Klīdzējs)
8. “Bille” (V.Belševica)
9. “Kalendārs mani sauc” (A.Kalnozols)
10. “Mātes piens” (N.Ikstena)

Ieteikto grāmatu sarakstā iekļuvuši vairāki latviešu literatūras klasikas pārstāvji, piemēram, Jānis Jaunsudrabiņš, Anna Brigadere, Margarita Stāraste, Rūdolfs Blaumanis. Sarakstā parādās arī jaunākas paaudzes rakstnieku – Māras Zālītes, Imanta Ziedoņa, Regīnas Ezeras un citu autoru darbi. Nav aizmirsta arī pati jaunākā latviešu literatūra, piemēram, Viestura Ķerus garstāsts “Korras pasaules”, Andra Kalnozola grāmata “Kalendārs mani sauc” un Ivetas Troalikas grāmata “Tūlīt paliks labāk”, kuras šogad iekļautas “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas” kolekcijā.

Ieteikumos parādās arī latviešu folkloras mantojuma izzināšana – ikvienam latvietim jāizlasa latviešu tautas pasakas un tautasdziesmas.

Daļu saraksta veido arī grāmatas par Latvijas vēsturi, dabu, kultūru, sportu.

Saņemtas arī neparastas atbildes, piemēram, ieteikums ikvienam latvietim izlasīt “Civillikumu”, “Ceļu satiksmes noteikumus Latvijā” un “Administratīvās atbildības likumu”.

Ar pilnu akcijas laikā ieteikto grāmatu sarakstu var iepazīties šeit.

Akcijas rezultātā izveidots vērtīgs un interesants grāmatu saraksts, ko būtu vērts laiku pa laikam pārskatīt, izvēloties brīvo brīžu lasāmvielu. Sarakstā parādās grāmatas, kuras patiesi būtu vērts izlasīt ikvienam!

Liels paldies visiem dalībniekiem par piedalīšanos! Īpašs paldies Ogres Centrālās bibliotēkas, Zaļenieku bibliotēkas, Jēkabpils novada Galvenās bibliotēkas, Jēkabpils pilsētas bibliotēkas, Talsu Galvenās bibliotēkas un Valkas novada Centrālās bibliotēkas darbiniecēm par iesaisti akcijas īstenošanā!

 

 

 

Informāciju sagatavoja:
Sanita Lārmane,
Smiltenes bibliotēkas vecākā bibliotekāre
Telefons 20047831