2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Noslēdzies iedzīvotāju balsojums par Smiltenes novada ģerboni

No 2022.gada 1.augusta Smiltenes novadā norisinājās iedzīvotāju balsojums par Latvijas valsts heraldikas komisijas izvirzītiem 3 ģerboņu metiem jaunajai novada simbolikai.

Balsojumā Smiltenes novada pašvaldība kopumā saņēma 634 viedokļus, ierindojot 3. ģerboņa variāciju jeb ģerboņa metu “VIENOTI”, pirmajā vietā.  Par šo variantu nobalsoja 532 iedzīvotāji, kas  pārstāv 84% no kopējā balsojuma dalībniekiem. Ģerboņa variants Nr.1 jeb “LEPNI” saņēma Latvijas valsts heraldikas komisijas īpašu atzinību, taču sabiedrības balsojums izvirzīja 2. pozīcijā – ar 77 personu jeb 12% balsojuma dalībnieku atbalstu.  Par ģerboņa variantu Nr.2 jeb “ZIEDOŠI” savu balsi atdeva 25 iedzīvotāji jeb 3% no kopējā respondentu skaita.

Ņemot vērā Latvijas valsts heraldikas komisijas atbalstu un ievērojot iedzīvotāju balsojuma kopvērtējumu, uz š.g. septembra domes sēdi tiks virzīts lēmumprojekts apstiprināt ģerboņa variantu “VIENOTI” par Smiltenes novada oficiālu simbolu.

 

Ar iedzīvotāju balsojuma kopsavilkumu iespējams iepazīties Smiltenes novada pašvaldības mājaslapas sadaļā Sabiedrība / Sabiedrības līdzdalība/ Iedzīvotāju aptauja.

 

 

VIENOTI

“Trīs apvienoto novadu simbolu simbioze”

Ģerboņa metā vairogs dalīts ševrona veidā, atspoguļojot jaunizveidotā Smiltenes novada trīs dažādas, bet unikālas pieredzes: bijušā Smiltenes, Apes un Raunas pieredzes. Ģerbonī trīs ietvertie simboli norāda uz katras teritorijas kultūrvēsturisko mantojumu, piederību un saikni ar Eiropas telpu, kā arī rāda dziļākas saknes Eiropas kopējā vēsturē. Proti, rudzupuķes simbols, kas izcelts zelta laukā norāda uz novada administratīvo centru un vadošo lomu novadā. Lilijas krusts ir Raunas teritoriālās vienības simbols, kas aizgūts no Rīgas arhibīskapijas, kurai saknes meklējamas viduslaikos. Savukārt sudraba lilija simbolizē Apes teritoriju un tas aizgūts no vairākus gadsimtus saimniekojušās fon Vulfu dzimtas, kuras politiskie un ekonomiskie sakari šo vietu piesaistīja Eiropas kultūras telpai. Heraldisko kompozīciju veido divu krāsu lauki. Dzeltenā lauka simbolika liecina par tiekšanos uz attīstību, kontekstā līdzi nesot jauna sākumu. Savukārt zilais lauks norāda uz intelektu un mieru. Ģerbonis kompozicionāli veido vienu veselumu pēc heraldikas vērtībām, kas balstās tradīcijās. Ģerbonī ir mēģināts tuvināt dažādību gan kultūrvēsturiskajā mantojumā, gan pieredzē.

 

Smiltenes novada pašvaldības

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Linda Beitika