2024. gada 20. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Noslēdzies Latvijas mākslas un dizaina skolu audzēkņu radošo projektu konkurss “Mantojums”

Izvērtēti Latvijas mākslas skolu audzēkņu darbi Latvijas Nacionālā kultūras centra organizētajā konkursā “Mantojums”. Konkursa mērķis – rosināt jauniešus apzināt lietišķās mākslas meistarus vai amatniekus un apgūt amatniecības prasmes, dokumentējot iegūto pieredzi.

Sadarbībā ar meistariem konkursa dalībnieki apguva pamatus kādai līdz šim neapgūtai prasmei, kas nepieciešama, izgatavojot tautas lietišķās mākslas priekšmetus un amatniecības darinājumus. Apgūto prasmju spektrs bija gana plašs – aušana, kalšana, meldru pīšana, klūdziņu pīšana, keramika. Konkursa uzdevuma ietvaros konkursa dalībnieki izvērtēšanai iesniedza aprakstus par iepazīto meistaru, apgūto prasmi un mācīšanās procesu, kā arī fotografēja vai filmēja procesu.

Konkursā ļoti nozīmīgs bija mākslas skolotāju atbalsts, mudinot jauniešus paplašināt savas varēšanas robežas un iemācīties ko jaunu.

  1. gada konkursa “Mantojums” laureātu sarakstu iespējams skatīt ŠEIT.

Konkursa laureāti no Smiltenes novada:

  • 2.vieta: prasme – kalšana, Smiltenes Mākslas skola audzēknis Haralds Hirte, skolotāja Astrīda Ķemere;
  • 2. vieta: prasme – kalšana, Smiltenes Mākslas skolas audzēknis Edgars Sīmanis, skolotāja Astrīda Ķemere.

Konkursa darbus vērtēja žūrija – etnogrāfe Daina Kraukle, tekstilmāksliniece Liene Ratnika, LNKC Tautas lietišķās māksla eksperte  Linda Rubena, LNKC mākslas izglītības eksperte  Ilze Kupča.  

Žūrijas pārstāve Daina Kraukle uzsver: “Pirmais solis ceļā uz savas tautas mīlestību ir tās kultūrvēsturiskā mantojuma izpēte un iepazīšana – tad radīsies atziņa, ka visapkārt ir tik daudz skaistā un vērtīgā, ko noteikti mums vajag saglabāt, pētīt un vairot!
Tieši to rosināja radošo projektu konkurss “Mantojums”, kura dalībnieki sastapa dažādu amatu meistarus un to vadībā apguva pirmās  audēju, keramiķu, kalēju un pinēju darba prasmju iemaņas.”

Latvijas Nacionālais kultūras centrs konkursu tradicionālā mantojuma apzināšanai  mākslas un dizaina skolu audzēkņu auditorijai organizē regulāri. Ik gadu mainās konkursa uzdevumi, taču konkursa ideja – apzināt tautas kultūras mantojumu un apliecināt tā dzīvotspēju – paliek nemainīga.  

Informāciju sagatavoja:

Linda Ertmane

Sabiedrisko attiecību vadītāja

Latvijas Nacionālais kultūras centrs

67228985, 29181396

[email protected]

www.lnkc.gov.lv