2024. gada 24. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Noslēgušās Latvijas amatierteātru iestudējumu reģionu skates “Gada izrāde 2022”

Smiltenes novada Blomes SIA (strādnieku un inteliģences apvienības) teātra izrāde Oto Jūlijs Ciemiņš “Jūlijs” Gitas Skadiņas režijā  izvirzīta dalībai skates “Gada izrāde 2022” finālam.

Noslēgušās Latvijas amatierteātru iestudējumu skates “Gada izrāde 2022” reģionu skates. No Smiltenes novada uz Vidzemes reģiona skati, kas norisinājās janvāra beigās,  tika izvirzītas divas izrādes – Smiltenes novada Blomes SIA (strādnieku un inteliģences apvienības) teātra izrāde Oto Jūlijs Ciemiņš  “Jūlijs”, režisore Gita Skadiņa un Smiltenes Tautas teātra izrāde “Dīvainais pāris” (pēc Nila Saimona lugas motīviem), režisors Krišjānis Salmiņš.

Laikā no 9. janvāra līdz 12. februārim žūrija, kuras sastāvā bija teātra zinātniece Evita Mamaja, teātra kritiķis, laikraksta “Diena” žurnālists Atis Rozentāls, Latvijas Kultūras akadēmijas profesors, Eduarda Smiļģa Teātra muzeja vadītājs Jānis Siliņš, Latvijas Kultūras akadēmijas docente, PhD Rita Lūriņa, teātra zinātniece un kritiķe, Latvijas Kultūras akadēmijas asociētā profesore Līga Ulberte, kopumā noskatījās 55 izrādes, kā arī 4 videoizrādes un noklausījās vienu radio iestudējumu.

Skates “Gada izrāde 2022” finālam, kas notiks 11., 12. martā Jūrmalas teātrī, 10 labāko vidū izvirzīta Smiltenes novada Blomes SIA (strādnieku un inteliģences apvienības) teātra izrāde Oto Jūlijs Ciemiņš  “Jūlijs”  Gitas Skadiņas režijā. Novērtēti ne tikai iestudējumi, bet arī aktieru un režisoru veikums. Diplomu par aktierdarbu reģionu skatē saņem mūsu novadniece Dace Purvlīce, kas tēloja pašpietiekamo un ekscentrisko Olīviju izrādē “Dīvainais pāris” no  Smiltenes Tautas teātra.

Izrāde “Jūlijs” vēsta, kā Kurzemes jūrmalas puika Jūlijs aug līdz ar Latviju. Pirmais pasaules karš, zemes reforma, sūrais un ne tik sūrais zvejnieku darbs, zinātkārais jautājums- vai Dievs vispār ir?…..un pirmā Latvijas laika uzplaukums 20.-30.gadi Rīgā. Tā laika tirgus cenas, jaunākais mākslas pasaulē, nakts dzīve un uzdzīve Rīgā, līdz iebrauc krievu tanki….

Zane Ērgle- Mežule

Smiltenes novada Kultūras un tūrisma pārvaldes,
Mārketinga un komunikācijas speciālists