2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Notiks informatīvā kampaņa par bērnu drošību internetā

 

Sagaidot 2022. gada Drošāka interneta dienu, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis 116111 (turpmāk – Uzticības tālrunis) no 7.–13. februārim rīko kampaņu “Es izvēlos runāt”. Kampaņas galvenais mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par bērnu drošību tiešsaistes vidē, īpaši uzsverot emocionālās vardarbības jeb kibermobinga riskus internetā. Drošāka interneta diena šogad ir 8. februāris.

“Interneta vide ienākusi cilvēku dzīvē, sniedzot virkni ieguvumu – saziņa, informācijas pieejamība, iepirkumi, mācības. Tomēr nav noslēpums, ka tai ir arī savas ēnas puses. Pieaugušie nereti paļaujas uz bērniem un pusaudžiem, domājot, ka viņi šo vidi pārzina daudz labāk. Diemžēl ne vienmēr tas atbilst patiesībai, jo arī pazīstamā vidē var slēpties apdraudējums! Tā var būt gan nepatīkama saziņa, gan centieni sabojāt kāda tēlu vai reputāciju, gan ļauni, pazemojoši un biedējoši komentāri. Daļā sabiedrības valda uzskats, ka tiem, kuri informāciju par sevi publicē tiešsaistē, jābūt gataviem un spējīgiem tikt galā ar viņiem veltītiem negatīviem komentāriem, apsmiešanu, pazemošanu vai draudiem, tomēr patiesībā jārunā nevis par spēju pieņemt, bet gan spēju pasargāt no tiem, kuri interneta vidi izmanto ļaunprātīgiem nolūkiem. Grūtības interneta vidē nereti veicina kauna un vainas sajūtu, tomēr svarīgi atcerēties – vienmēr pieejams atbalsts un palīdzība, tikai jāsper solis tai pretī”, norāda inspekcijas Ģimeņu ar bērniem atbalsta departamenta direktore Anda Sauļūna. 

Akcijas laikā bērni, pusaudži, likumiskie pārstāvji, kā arī speciālisti, kuri ikdienā strādā ar bērniem, aicināti sazināties ar Uzticības tālruņa speciālistiem, lai gūtu atbalstu un informāciju par interneta drošību.

Ar Uzticības tālruņa speciālistiem iespējams sazināties, zvanot uz diennakts bezmaksas Uzticības tālruni 116111, rakstot e-konsultāciju uz [email protected], apmeklējot jauno Uzticības tālruņa mājaslapu www.uzticibastalrunis.lv un uzsākot čatu, kā arī aizpildot e-konsultācijas formu. Tāpat iespējams lejupielādēt bezmaksas aplikāciju “Uzticības tālrunis”, ar kuras palīdzību ar konsultantiem iespējams sazināties sev vispiemērotākajā veidā, kā arī iegūt informāciju par interneta drošības jautājumiem.

 

Taivo Trams,

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas

Administratīvās nodaļas

vadošais eksperts (struktūrvienību sadarbības un stratēģiskās plānošanas nodrošināšanā)

Foto no https://uzticibastalrunis.lv/ mājas lapas