2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

NVA un EURES tiešsaistes raidījumus “Esi informēts, atgriežoties Latvijā” skatījušies gandrīz 6 tūkstoši interesentu

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) Eiropas nodarbinātības dienestu tīkla EURES darba mobilitātes konsultanti 2021. gadā Latvijas valsts piederīgo remigrantu atbalstam izveidojuši divpadsmit raidījumus “Esi informēts, atgriežoties Latvijā”, kas ik mēneša pēdējā ceturtdienā  tika pārraidīti EURES Latvia Facebook lapā (https://www.facebook.com/eureslatvia).  Šos raidījumus gada laikā ir skatījušies kopumā gandrīz 6 tūkstoši interesentu.

Daudzi Latvijas valsts piederīgie, dzīvojot un strādājot ārvalstīs, apsver iespēju atgriezties Latvijā. Lai atgriešanās Latvijā noritētu pēc iespējas veiksmīgāk un bez liekām raizēm, ir savlaicīgi jānoskaidro visa nepieciešamā informācija un jāveic vairāki sagatavošanās darbi: par aizbraukšanu jāinformē attiecīgās ārvalsts iestādes; jāsakārto dokumenti; jāatrisina nodokļu nomaksas jautājumi; jāeksportē bezdarbnieka pabalsts, ja tāds ir piešķirts ārvalstī; jāatrod darbs un dzīves vieta Latvijā; jāsameklē skola vai bērnudārzs, ja ģimenē ir bērni; jāorganizē mantu pārvešana, jādeklarē dzīvesvieta.  Lai Latvijas valsts piederīgajiem ārvalstīs izskaidrotu šos un daudzus citus ar pārcelšanos uz dzīvi Latvijā saistītus jautājumus, EURES konsultanti, balstoties uz savu darba pieredzi, pirms gada arī bija nolēmuši veidot regulārus NVA un EURES tiešsaistes raidījumus “Esi informēts, atgriežoties Latvijā”, kurus vadīja NVA EURES konsultants Andris Segliņš, uz sarunu aicinot dažādu jomu ekspertus. Raidījumos gada laikā piedalījās  Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA), Valsts ieņēmumu dienesta (VID), Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP), Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA), Akadēmiskās informācijas centra (AIC) un citu Latvijas valsts institūciju pārstāvji.

Visvairāk skatītāju bija tiešsaistes raidījumiem “EURES atbalsts remigrācijai”, “Bezdarbnieka pabalsts un tā eksports”, ”Dzīvesvietas deklarēšanu un uzturēšanās Latvijā”, “Atbalsts uzņēmējdarbības uzsākšanai Latvijā”, “NVA bezmaksas karjeras konsultācijas”, “Bezdarbnieka pabalsts un tā eksports”, “Muitas jautājumi, atgriežoties Latvijā” un “Ārvalstīs iegūtās izglītības un kvalifikācijas atzīšana Latvijā”. Uz skatītāju jautājumiem EURES konsultanti atbildēja EURES Latvia Facebook lapas komentāru sadaļā un e-pastā. Visbiežāk Latvijas valsts piederīgie, kas dzīvo ārvalstīs, bet plāno atgriezties Latvijā, NVA EURES konsultantiem bija jautājuši par rīcību un dokumentiem, kas nepieciešami, kārtojot ar sociālo apdrošināšanu saistītos jautājumus.

  1. “EURES atbalsts remigrācijai”: https://fb.watch/3UqqTbO-9y/
  2. “Bezdarbnieka pabalsts un tā eksports”: https://fb.watch/3UmuRY0ysW/
  3. ”Dzīvesvietas deklarēšanu un uzturēšanās Latvijā”: https://fb.watch/4LxhPszSR7/  
  4. “Atbalsts uzņēmējdarbības uzsākšanai Latvijā”: https://fb.watch/5bmCYbQBcb/   
  5. “Starpvalstu nodokļu jautājumi”: https://fb.watch/60amV9Hxwb/
  6. “Ārvalstīs iegūtās izglītības un kvalifikācijas atzīšana Latvijā”: https://fb.watch/v/1-cRzmPvN/
  7. “Veselības pakalpojumi Latvijā”: https://fb.watch/73yxExMop2/
  8. “NVA bezmaksas karjeras konsultācijas”: https://fb.watch/7l12-pA1C7/
  9. “Pensijas Eiropas Savienībā”: https://fb.watch/8mjIMLLPNw/
  10. “Attālinātais darbs un sociālais nodrošinājums”: https://fb.watch/8WofL-R1L4/
  11. “Pabalsti ģimenēm ar bērniem Latvijā”: https://fb.watch/9BUifS3JEL/
  12. “Muitas jautājumi, atgriežoties Latvijā” https://fb.watch/a16WhGAd7X/ 

NVA EURES konsultantu atbalsts pieejams ikvienam!

Ja Jums ir papildu jautājumi par darba iespējām Latvijā, sociālo aizsardzību (ģimenes pabalsti, bezdarbnieka pabalsts un tā eksports u.c.) vai starpvalstu nodokļu samaksu, aicinām sazināties ar NVA EURES konsultantiem.