2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Pašvaldības ģerbonis – identitātes simbols

Viens no mūsu valsts simboliem ir Latvijas valsts ģerbonis, un ikvienam ir pienākums pret to izturēties ar cieņu, arī Pašvaldības ģerbonis ir valsts simbols, kura tiesisko aizsardzību un izmantošanu nosaka ģerboņu likums.

Šobrīd jaunizveidotās Smiltenes novada pašvaldības dome ir atbildīga lēmuma priekšā – ar kādu oficiālo simboliku turpmāk identificēt Smiltenes novadu, lai ar pienācīgu cieņu tas izceltos starp pārējiem valsts novadiem. Ģerbonis tiek izmantots apbalvojumos, emblēmās, nozīmēs, vimpeļos un oficiālajā pašvaldības dokumentācijā – veidlapās un goda rakstos.

Līdzšinējais Smiltenes novada ģerbonis Heraldikas komisijā apstiprināts 2010.gada 30.jūlijā, tā pamats veidots zelta krāsā, uz kura zils rudzupuķes zieds ar deviņām ziedlapiņām, tā heraldiskais apraksts ir „Zelta laukā rudzupuķes zieds dabiskās krāsās”. 

Ņemot vērā, ka 2021.gada 1.jūlijā atbilstoši Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumam (turpmāk – Likums) darbu ir uzsākusi jaunizveidota pašvaldība, kas sevī ietver Apes novada, Raunas novada un Smiltenes novada pašvaldības ir iespējami trīs risinājumi, kā nonākt pie Smiltenes novada reprezentējošas simbolikas:

  1. Smiltenes novadam apstiprināt esošo Smiltenes novada ģerboni.
  2. Smiltenes novadam tiek izmantots mazais valsts ģerbonis, kamēr tiks izstrādāti papildinājumi vai izmaiņas esošajā Smiltenes novada ģerbonī.
  3. Smiltenes novadam tiks veidots jauns ģerbonis, līdz jauna Smiltenes novada ģerboņa izstrādāšanai un apstiprināšanai izmantojot mazo valsts ģerboni novada, pašvaldības un tās iestāžu vajadzībām.

Smiltenes novada pašvaldība aicina pašvaldības iedzīvotājus iesaistīties lēmuma pieņemšanas procesā, piedaloties nelielā aptaujā līdz 5.septembrim. 

ELEKTRONISKI AIZPILDĀMA APTAUJA PIEEJAMA ŠEIT.